Sos serowo śmietanowy

Opublikowano: 02.07.2021 r., 21:59 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowy sos z sera i śmietany
Sos serowo śmietanowy
Sos serowo-śmietanowy to sos, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To zdecydowanie jeden z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych sosów, który można wykorzystać do wielu przeróżnych dań.
Przygotowanie 15 min
42 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ser ementaler (100 g)
  • Śmietana 18% - 5 łyżek (50 g)
  • Bulion warzywny - 5 łyżek (50 ml)
  • Cebula - 1/5 sztuki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na sos serowo śmietanowy krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj, wrzuć do garnka, chwilę podsmażaj i zalej bulionem.

Dodaj pokrojony w kostkę ser, śmietanę, dopraw i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.

Jak oceniasz przepis na sos serowo śmietanowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat sosu serowo śmietanowego

Sos serowo-śmietanowy to sos, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To zdecydowanie jeden z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych sosów, który można wykorzystać do wielu przeróżnych dań. Zdecydowanie warto znać przepis na sos serowo śmietanowy i wiedzieć jak możesz prosto i łatwo go przyrządzić oraz do jakich posiłków wykorzystać. Sos śmietanowy z serem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, ma idealny, kremowy, intensywnie serowy i śmietankowy smak, a co najważniejsze jest bardzo uniwersalny. Można go wykorzystać jako dodatek do mięsa, na przykład do kurczaka, do makaronu, na przykład do spaghetti, a także domowych nachosów czy pieczonych warzyw. Sos serowo śmietanowy możesz przygotować w wersji pikantnej oraz łagodnej, jednak najczęściej nie dodaje się już do niego wielu przypraw ponieważ ser i śmietana same w sobie dobrze się komponują. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos serowo śmietanowy, który będzie miał przepyszny smak i odpowiednią konsystencję jesteś w odpowiednim miejscu. Możesz wykorzystać wiele rodzajów serów - najlepiej sprawdzą się serki topione, ementaler, lub gorgonzola. Jaka śmietana do sosu serowego będzie najbardziej odpowiednia? Najlepiej wybrać tą specjalnie do zup i sosów o zawartości tłuszczu 12 lub 18%. Pamiętaj, że im większa procentowa zawartość tłuszczu w śmietanie tym bardziej kaloryczne będzie całe danie. Przedstawiamy przepis na sos serowo śmietanowy, który z pewnością sprosta Twoim wymaganiom i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wbrew pozorom przygotowanie sosu nie jest niczym skomplikowanym i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wymaga jedynie dwóch składników oraz małego garnka lub rondelka. Aby przygotować sos będziesz potrzebować oczywiście głównego składnika jakim jest wybrany ser oraz śmietana. Jako dodatki najlepiej sprawdzi się świeży czosnek lub cebulka. Wystarczy, że w garnku podgrzejesz śmietankę, dodasz starty na tarce lub pokrojony w drobną kostkę ser i cały czas mieszając, będziesz podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia sera.

Alergeny w sosie serowo śmietanowym

Lista alergenów dla sosu serowo śmietanowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser ementaler
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze sosu serowo śmietanowego

na 100g gotowej potrawy

Sos serowo śmietanowy to jeden z najbardziej kalorycznych sosów o wysokiej zawartości tłuszczu. Jest też ciężkostrawny. Dlatego w dużych ilościach nie będzie wskazany dla osób odchudzających się, z chorobami serca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
211.59
42.32
Białko (g)
12.03
2.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
3.12
0.62
Węglowodany przyswajalne (g)
2.97
0.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
16.88
3.38
Tłuszcze nasycone (g)
11.82
2.36
Tłuszcze nienasycone (g)
5.05
1.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.57
0.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
0.10
Cholesterol (mg)
65.23
13.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
105.91
21.18
Witamina B6 (mg)
0.06
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.75
0.15
Witamina C (mg)
0.97
0.19
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.05
Witamina E (mg)
0.20
0.04
Retinol (µg (mcg))
102.05
20.41
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.20
0.04
Niacyna (mg)
0.08
0.02
Foliany (µg (mcg))
12.64
2.53
Beta karoten (µg (mcg))
35.55
7.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
446.95
89.39
Potas (mg)
101.00
20.20
Wapń (mg)
343.91
68.78
Fosfor (mg)
268.77
53.75
Magnez (mg)
16.59
3.32
Żelazo (mg)
0.16
0.03
Cynk (mg)
1.87
0.37
Miedź (mg)
0.03
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu serowo śmietanowego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu serowo śmietanowego

Koszt składników
24.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser ementaler
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Śmietana 18%
50 g
5 łyżek
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Bulion warzywny
50 ml
5 łyżek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.07
Za 50 ml
Cebula
20 g
1/5 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
24.40