Sos serowo śmietanowy
- Ser ementaler (100 g)
- Śmietana 18% - 5 łyżek (50 g)
- Bulion warzywny - 5 łyżek (50 ml)
- Cebula - 1/5 sztuki (20 g)
Przepis na sos serowo śmietanowy krok po kroku
Cebulę drobno posiekaj, wrzuć do garnka, chwilę podsmażaj i zalej bulionem.
Dodaj pokrojony w kostkę ser, śmietanę, dopraw i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Więcej informacji na temat sosu serowo śmietanowego
Sos serowo-śmietanowy to sos, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To zdecydowanie jeden z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych sosów, który można wykorzystać do wielu przeróżnych dań. Zdecydowanie warto znać przepis na sos serowo śmietanowy i wiedzieć jak możesz prosto i łatwo go przyrządzić oraz do jakich posiłków wykorzystać. Sos śmietanowy z serem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, ma idealny, kremowy, intensywnie serowy i śmietankowy smak, a co najważniejsze jest bardzo uniwersalny. Można go wykorzystać jako dodatek do mięsa, na przykład do kurczaka, do makaronu, na przykład do spaghetti, a także domowych nachosów czy pieczonych warzyw. Sos serowo śmietanowy możesz przygotować w wersji pikantnej oraz łagodnej, jednak najczęściej nie dodaje się już do niego wielu przypraw ponieważ ser i śmietana same w sobie dobrze się komponują. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos serowo śmietanowy, który będzie miał przepyszny smak i odpowiednią konsystencję jesteś w odpowiednim miejscu. Możesz wykorzystać wiele rodzajów serów - najlepiej sprawdzą się serki topione, ementaler, lub gorgonzola. Jaka śmietana do sosu serowego będzie najbardziej odpowiednia? Najlepiej wybrać tą specjalnie do zup i sosów o zawartości tłuszczu 12 lub 18%. Pamiętaj, że im większa procentowa zawartość tłuszczu w śmietanie tym bardziej kaloryczne będzie całe danie. Przedstawiamy przepis na sos serowo śmietanowy, który z pewnością sprosta Twoim wymaganiom i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wbrew pozorom przygotowanie sosu nie jest niczym skomplikowanym i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wymaga jedynie dwóch składników oraz małego garnka lub rondelka. Aby przygotować sos będziesz potrzebować oczywiście głównego składnika jakim jest wybrany ser oraz śmietana. Jako dodatki najlepiej sprawdzi się świeży czosnek lub cebulka. Wystarczy, że w garnku podgrzejesz śmietankę, dodasz starty na tarce lub pokrojony w drobną kostkę ser i cały czas mieszając, będziesz podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia sera.
Alergeny w sosie serowo śmietanowym
Lista alergenów dla sosu serowo śmietanowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser ementaler
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze sosu serowo śmietanowego
Sos serowo śmietanowy to jeden z najbardziej kalorycznych sosów o wysokiej zawartości tłuszczu. Jest też ciężkostrawny. Dlatego w dużych ilościach nie będzie wskazany dla osób odchudzających się, z chorobami serca.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.