Sos seczuański

Opublikowano: 19.12.2022 r., 17:32 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka z sosem seczuańskim
Sos seczuański
Szukasz pomysłu na domowy sos do obiadu? Mam dla Ciebie świetną propozycję na smaczny sos seczuański, który możesz zrobić z kurczakiem, warzywami i ryżem.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
182 kcal
Kcal w porcji
99 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Sos sojowy (20 ml)
  • Miód (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir mielony (2 g)
  • Koncentrat pomidorowy (30 g)
  • Mąka ziemniaczana (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, imbir mielony, czosnek, miód
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na sos seczuański krok po kroku

Wlej dwie łyżki sosu sojowego do mięsa i warzyw. Całość dokładnie wymieszaj.

Następnie wlej 3/4 szklanki wody, dodaj łyżeczkę miodu, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, suszony imbir i łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wymieszaj.

Kolejno dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.

Ponownie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sos seczuański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu seczuańskiego

Jednym z najpopularniejszych dodatków do dań kuchni chińskiej jest sos seczuański, który składa się m.in z sosu sojowego, czosnku i imbiru. Przepis na sos seczuański jest niezwykle prosty i nie wymaga zbyt wiele czasu. Należy mieć jednak na uwadze, że jest on bardzo ostry i wyrazisty w smaku, dlatego nie będzie on odpowiedni dla każdego. Najlepiej sprawdzi się do kurczaka z dodatkiem warzyw i ryżu lub makaronu ryżowego.

Jak zrobić sos seczuański? Poznaj domowy i sprawdzony przepis. Składniki, które potrzebujesz do przygotowania sosu to: sos sojowy, woda, miód, czosnek, suszony imbir, koncentrat pomidorowy i mąka ziemniaczana. Sos seczuański najlepiej przygotuj podczas smażenia kurczaka i warzyw. Po usmażeniu mięsa i warzyw wlej sos sojowy i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej 3/4 szklanki wody, dodaj łyżeczkę miodu, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, suszony imbir i łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Ponownie całość wymieszaj i danie jest już gotowe. Jeśli lubisz możesz posypać danie sezamem.

Pomysł na sos seczuański można wykorzystać z innymi składnikami np. kaczką, wołowiną lub wieprzowiną. Jest to dobry pomysł dla osób, które uwielbiają smaki kuchni chińskiej. Z pewnością jest to smaczny i sycący posiłek.

Głównym składnikiem sosu seczuańskiego jest sos sojowy, który jest niskokaloryczny i zawiera około 5 kcal w jednej łyżce stołowej (10 g). Niemniej, należy mieć na uwadze, że jest to produkt, który zawiera wysoką zawartość sodu, dlatego osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny na niego uważać. Zbyt wysoka ilość sodu może wpływać na podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi. Warto wspomnieć, że sos sojowy nie gości zbyt często w populacji polskiej, najczęściej jest podawany jako dodatek do sushi.

Sos sojowy spożywany w odpowiednich ilościach wpływa korzystnie na funkcjonowanie jelit. Warto zachować umiar stosując takie produkty, dlatego najlepiej wykorzystać go do poprawienia smaku potrawy.

Alergeny w sosie seczuańskim

Lista alergenów dla Sosu seczuańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

W przepisie na Sos seczuański nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sosu seczuańskiego

na 100g gotowej potrawy

Sos najlepiej smakuje z warzywami, kurczakiem i ryżem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(99g)
Energia (kcal)
184.37
182.53
Białko (g)
5.56
5.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(99g)
Węglowodany (g)
42.49
42.06
Węglowodany przyswajalne (g)
39.07
38.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.42
3.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(99g)
Tłuszcz (g)
0.48
0.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
0.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.24
0.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.18
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(99g)
Witamina A (µg (mcg))
23.07
22.84
Witamina B6 (mg)
0.43
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.82
10.71
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.07
0.07
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.10
0.10
Ryboflawina (mg)
0.11
0.11
Niacyna (mg)
2.54
2.52
Foliany (µg (mcg))
13.59
13.45
Beta karoten (µg (mcg))
273.90
271.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(99g)
Sód (mg)
1144.21
1132.77
Potas (mg)
719.94
712.74
Wapń (mg)
55.30
54.75
Fosfor (mg)
120.44
119.24
Magnez (mg)
51.18
50.67
Żelazo (mg)
2.17
2.15
Cynk (mg)
0.72
0.71
Miedź (mg)
0.22
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu seczuańskiego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu seczuańskiego

Koszt składników
33.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sos sojowy
20 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Miód
12 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 12 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Imbir mielony
2 g
1.80
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 2 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Mąka ziemniaczana
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Koszt składników
33.30