Sos satay

Opublikowano: 20.05.2022 r., 12:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos satay podany z dodatkiem szaszłyków drobiowych.
Sos satay
Sos satay to sos przygotowywany na bazie masła orzechowego. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
873 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Mleczko kokosowe - 1 szklanka (250 ml)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
  • Sok z limonki - 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, chilli, kumin, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczka

Przepis na sos satay krok po kroku

Do małego garnka wlej mleko kokosowe.

Do mleka dodaj masło orzechowe, sok z limonki, łyżkę stołową sosu sojowego, cukier oraz przyprawy wedle uznania (po około pół łyżeczki).

Składniki podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając.

Sos powinien być gęsty.

Gdy sos zgęstnieje, przelej go do miseczki i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na sos satay
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat sosu satay

Sos satay to sos przygotowywany z masła orzechowego. Stanowi od dobry pomysł na dodatek do mięsa, w szczególności dobrze smakuje podany jako dodatek do kurczaka. Smaczny sos można podać również jako składnik bardziej złożonych dań obiadowych. Przepis na sos satay jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać sos orzechowy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mleko kokosowe, masło z orzechów arachidowych, sok z limonki, cukier, sos sojowy, chilli, kumin oraz mielone nasiona kolendry. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić sos satay? Do małego garnka wlej mleko kokosowe. Do mleka dodaj masło orzechowe, sok z limonki, łyżkę stołową sosu sojowego, cukier oraz przyprawy wedle uznania (po około pół łyżeczki). Składniki podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, przelej go do miseczki i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców oraz osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Znajdziemy w nich przede wszystkim jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas. Orzeszki ziemne zawierają sporo właściwości odżywczych, a są przy tym dużo tańsze niż inne odmiany orzechów. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Masło z orzechów arachidowych jest także źródłem kwasów tłuszczowych, sprawia to, że zawiera sporo kalorii, dlatego uważaj na jego spożycie, jeśli dbasz o linię.

Podsumowując przepis na pyszny sos orzechowy jest bardzo prosty, dlatego nie powinien sprawiać trudności nawet początkującym kucharzom. Smaczny sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs lub bardziej złożonych dań. Składniki niezbędne do jego przygotowania są dostępne w większości supermarketów. Dodatek przypraw nada charakterystyczny smak sosu. Dodatkowo kaloryczność sosu jest znacząca, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jego ilością w diecie.

Alergeny w sosie satay

Lista alergenów dla sosu satay przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze sosu satay

na 100g gotowej potrawy

Sos satay to doskonały dodatek do wielu dań. Pamiętaj, że wykorzystanie masła orzechowego oraz mleka kokosowego sprawi, że sos będzie bardzo kaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
249.66
873.80
Białko (g)
8.16
28.57
Fenyloalanina (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
20.79
72.75
Węglowodany przyswajalne (g)
19.39
67.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
4.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
16.40
57.41
Tłuszcze nasycone (g)
5.25
18.38
Tłuszcze nienasycone (g)
11.15
39.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.62
26.66
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.53
12.37
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.53
26.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
16.49
57.73
Witamina B6 (mg)
0.15
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.72
Witamina C (mg)
0.88
3.07
Retinol (µg (mcg))
15.75
55.14
Tiamina (mg)
0.06
0.21
Ryboflawina (mg)
0.15
0.52
Niacyna (mg)
3.70
12.96
Foliany (µg (mcg))
26.58
93.01
Beta karoten (µg (mcg))
11.10
38.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
286.10
1001.34
Potas (mg)
246.11
861.38
Wapń (mg)
82.32
288.10
Fosfor (mg)
230.25
805.86
Magnez (mg)
56.11
196.38
Żelazo (mg)
0.58
2.03
Cynk (mg)
0.92
3.23
Miedź (mg)
0.02
0.08
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu satay 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu satay

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
250 ml
1 szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 ml
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Sok z limonki
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Cukier
5 g
1 płaska łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
24.50