Sos satay
- Mleczko kokosowe - 1 szklanka (250 ml)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
- Sok z limonki - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Przepis na sos satay krok po kroku
Do małego garnka wlej mleko kokosowe.
Do mleka dodaj masło orzechowe, sok z limonki, łyżkę stołową sosu sojowego, cukier oraz przyprawy wedle uznania (po około pół łyżeczki).
Składniki podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając.
Sos powinien być gęsty.
Gdy sos zgęstnieje, przelej go do miseczki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat sosu satay
Sos satay to sos przygotowywany z masła orzechowego. Stanowi od dobry pomysł na dodatek do mięsa, w szczególności dobrze smakuje podany jako dodatek do kurczaka. Smaczny sos można podać również jako składnik bardziej złożonych dań obiadowych. Przepis na sos satay jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać sos orzechowy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mleko kokosowe, masło z orzechów arachidowych, sok z limonki, cukier, sos sojowy, chilli, kumin oraz mielone nasiona kolendry. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić sos satay? Do małego garnka wlej mleko kokosowe. Do mleka dodaj masło orzechowe, sok z limonki, łyżkę stołową sosu sojowego, cukier oraz przyprawy wedle uznania (po około pół łyżeczki). Składniki podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, przelej go do miseczki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców oraz osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Znajdziemy w nich przede wszystkim jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas. Orzeszki ziemne zawierają sporo właściwości odżywczych, a są przy tym dużo tańsze niż inne odmiany orzechów. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Masło z orzechów arachidowych jest także źródłem kwasów tłuszczowych, sprawia to, że zawiera sporo kalorii, dlatego uważaj na jego spożycie, jeśli dbasz o linię.
Podsumowując przepis na pyszny sos orzechowy jest bardzo prosty, dlatego nie powinien sprawiać trudności nawet początkującym kucharzom. Smaczny sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs lub bardziej złożonych dań. Składniki niezbędne do jego przygotowania są dostępne w większości supermarketów. Dodatek przypraw nada charakterystyczny smak sosu. Dodatkowo kaloryczność sosu jest znacząca, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jego ilością w diecie.
Alergeny w sosie satay
Lista alergenów dla sosu satay przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze sosu satay
Sos satay to doskonały dodatek do wielu dań. Pamiętaj, że wykorzystanie masła orzechowego oraz mleka kokosowego sprawi, że sos będzie bardzo kaloryczny.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.