Sos rosyjski
- Majonez - 2 łyżki (40 g)
- Ketchup - 1 łyżka (20 g)
- Sos Worcestershire - pół łyżeczki (2 ml)
Przepis na sos rosyjski krok po kroku
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Więcej informacji na temat sosu rosyjskiego
Sos rosyjski to bardzo prosty i uniwersalny sos. Powstaje na bazie majonezu i keczupu, nie wymaga więc żadnych wyszukanych składników. Dla nadania mu wyrazistego, charakterystycznego smaku najczęściej doprawiany jest czymś ostrym i pikantnym, na przykład gotowym, meksykańskim sosem tabasco, tartym chrzanem, papryczkami chilli, posiekanym czosnkiem, cebulką lub szczypiorkiem. Wbrew pozorom przepis na sos rosyjski wcale nie wywodzi się z Rosji i kuchni rosyjskiej, ale amerykańskiej, o czym świadczą dwa główne składniki, czyli wymieniony już wcześniej majonez i ketchup. Najprawdopodobniej pojawiał się w amerykańskich książkach kucharskich już w 1910 roku. Przepisy na sos rosyjski ewaluowały na przestrzeni lat - niektóre pokolenia przygotowywały go z papryką, inne z kawiorem. Sos rosyjski to świetny dressing do sałatek, dań głównych, mięs oraz kanapek. Bardzo często wykorzystuje się go jako składnik popularnej kanapki Reuben przygotowywanej z kapustą kiszoną, serem oraz mięsem wołowym. Sos rosyjski do pastrami to jeden z najlepszych możliwych wyborów, a dodany do sałatek, nada im wyrazistego, niepowtarzalnego smaku. Jak zrobić sos rosyjski? Jest to banalnie proste! Wystarczy, że wymieszasz ze sobą wszystkie składniki - majonez, ketchup pomidorowy, sos tabasco oraz wszystkie przyprawy. To wszystko! Dlatego sos rosyjski możesz przygotować tuż przed samym podaniem, ponieważ nie zajmie Ci to więcej niż 3 minuty. Jeśli lubisz bardziej wyraziste, ostre, pikantne smaki dodaj więcej ostrych przypraw, możesz też wykorzystać ketchup w wersji pikantnej. Niektórzy dodają do sosu rosyjskiego również odrobinę sosu worcestershire. Sos najlepiej smakuje na świeżo, tuż po przygotowaniu. Ponieważ jest bardzo prosty i szybki do wykonania nie warto robić jego większych ilości na zapas. Sos rosyjski bywa zastępowany sosem tysiąca wysp, jest on jednak bardziej słodki, a mniej pikantny. Sos rosyjski to świetna propozycja dla osób gustujących w kuchni amerykańskiej oraz wyrazistych ostrych smakach.
Alergeny w sosie rosyjskim
Lista alergenów dla sosu rosyjskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos Worcestershire
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos Worcestershire
Wartości odżywcze sosu rosyjskiego
Aby zmniejszyć kaloryczność sosu można wykorzystać majonez light.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.