Sos rosyjski

Opublikowano: 27.08.2021 r., 16:27 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos rosyjski na białym tle
Sos rosyjski
Sos rosyjski to bardzo prosty i uniwersalny sos. Powstaje na bazie majonezu i keczupu, nie wymaga więc żadnych wyszukanych składników. Najczęściej doprawiany jest czymś ostrym i pikantnym.
Przygotowanie 10 min
165 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Majonez - 2 łyżki (40 g)
  • Ketchup - 1 łyżka (20 g)
  • Sos Worcestershire - pół łyżeczki (2 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, tabasco
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sos rosyjski krok po kroku

Wszystkie składniki mieszamy razem.

Jak oceniasz przepis na sos rosyjski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat sosu rosyjskiego

Sos rosyjski to bardzo prosty i uniwersalny sos. Powstaje na bazie majonezu i keczupu, nie wymaga więc żadnych wyszukanych składników. Dla nadania mu wyrazistego, charakterystycznego smaku najczęściej doprawiany jest czymś ostrym i pikantnym, na przykład gotowym, meksykańskim sosem tabasco, tartym chrzanem, papryczkami chilli, posiekanym czosnkiem, cebulką lub szczypiorkiem. Wbrew pozorom przepis na sos rosyjski wcale nie wywodzi się z Rosji i kuchni rosyjskiej, ale amerykańskiej, o czym świadczą dwa główne składniki, czyli wymieniony już wcześniej majonez i ketchup. Najprawdopodobniej pojawiał się w amerykańskich książkach kucharskich już w 1910 roku. Przepisy na sos rosyjski ewaluowały na przestrzeni lat - niektóre pokolenia przygotowywały go z papryką, inne z kawiorem. Sos rosyjski to świetny dressing do sałatek, dań głównych, mięs oraz kanapek. Bardzo często wykorzystuje się go jako składnik popularnej kanapki Reuben przygotowywanej z kapustą kiszoną, serem oraz mięsem wołowym. Sos rosyjski do pastrami to jeden z najlepszych możliwych wyborów, a dodany do sałatek, nada im wyrazistego, niepowtarzalnego smaku. Jak zrobić sos rosyjski? Jest to banalnie proste! Wystarczy, że wymieszasz ze sobą wszystkie składniki - majonez, ketchup pomidorowy, sos tabasco oraz wszystkie przyprawy. To wszystko! Dlatego sos rosyjski możesz przygotować tuż przed samym podaniem, ponieważ nie zajmie Ci to więcej niż 3 minuty. Jeśli lubisz bardziej wyraziste, ostre, pikantne smaki dodaj więcej ostrych przypraw, możesz też wykorzystać ketchup w wersji pikantnej. Niektórzy dodają do sosu rosyjskiego również odrobinę sosu worcestershire. Sos najlepiej smakuje na świeżo, tuż po przygotowaniu. Ponieważ jest bardzo prosty i szybki do wykonania nie warto robić jego większych ilości na zapas. Sos rosyjski bywa zastępowany sosem tysiąca wysp, jest on jednak bardziej słodki, a mniej pikantny. Sos rosyjski to świetna propozycja dla osób gustujących w kuchni amerykańskiej oraz wyrazistych ostrych smakach.

Alergeny w sosie rosyjskim

Lista alergenów dla sosu rosyjskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire

Wartości odżywcze sosu rosyjskiego

na 100g gotowej potrawy

Aby zmniejszyć kaloryczność sosu można wykorzystać majonez light.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
473.77
165.82
Białko (g)
0.95
0.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
9.83
3.44
Węglowodany przyswajalne (g)
9.73
3.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
48.32
16.91
Tłuszcze nasycone (g)
8.61
3.01
Tłuszcze nienasycone (g)
39.72
13.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.87
3.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
28.85
10.10
Cholesterol (mg)
27.10
9.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A (µg (mcg))
18.87
6.60
Witamina B6 (mg)
0.06
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.12
Witamina C (mg)
1.74
0.61
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.05
Witamina E (mg)
2.12
0.74
Retinol (µg (mcg))
9.71
3.40
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Ryboflawina (mg)
0.07
0.03
Niacyna (mg)
0.48
0.17
Foliany (µg (mcg))
6.39
2.24
Beta karoten (µg (mcg))
107.19
37.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
744.19
260.47
Potas (mg)
129.35
45.27
Wapń (mg)
13.45
4.71
Fosfor (mg)
23.87
8.35
Magnez (mg)
5.35
1.87
Żelazo (mg)
0.42
0.15
Cynk (mg)
0.16
0.06
Miedź (mg)
0.05
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu rosyjskiego 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu rosyjskiego

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Majonez
40 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Ketchup
20 g
1 łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Sos Worcestershire
2 ml
pół łyżeczki
13.00
Za 290,0 ml
Liczba opakowań 1
0.09
Za 2 ml
Koszt składników
22.00