Sos pomidorowy z przecieru

Opublikowano: 20.01.2022 r., 8:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos pomidorowy z przecieru podany w białej miseczce.
Sos pomidorowy z przecieru
Sos pomidorowy z przecieru to doskonały pomysł na pyszny sos do obiadu. Przygotować go można bardzo szybko, a jego smak niewiele różni się od długo gotowanych sosów.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
198 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Bulion warzywny (400 ml)
  • Śmietana 12% (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sos pomidorowy z przecieru krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i pokrój cebulę w drobną kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij na nim cebulę.

Przecier pomidorowy rozprowadź w bulinie warzywnym.

Zalej nim cebulę i gotuj na średnim ogniu 15 minut.

Następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i świeżą bazylią.

Posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy z przecieru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat sosu pomidorowego z przecieru

Sos pomidorowy z przecieru to prosty przepis na pyszny sos do obiadu. Szybki do zrobienia sos może służyć jako dodatek do gołąbków, kotletów zapiekanych czy zapiekanek. Przepis na sos pomidorowy z przecieru jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć doświadczenia, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: przecier pomidorowy, cebula, bulion warzywny, śmietana kwaśna 12%, olej, sól, pieprz, papryka słodka, oregano i bazylia świeża.

Jak zrobić sos pomidorowy z przecieru? Cebulę obierz z łupiny i pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij na nim cebulę. Przecier pomidorowy rozprowadź w bulinie warzywnym. Zalej nim cebulę i gotuj na średnim ogniu 15 minut. Następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i świeżą bazylią. Posyp natką pietruszki.

Pomidory są bardzo popularnym warzywem w naszej kuchni. Z botanicznego punktu widzenia pomidory to owoc. Można je wykorzystywać do przygotowywania potraw wytrawnych i słodkich. Pomidory są dostępne w sprzedaży cały rok. Wyróżnić można różne odmiany pomidorów, które różnią się kształtem i kolorem oraz smakiem. Pomidory są nisko kaloryczna i mają niski indeks glikemiczny. Pomidory zawierają dużą ilość błonnika. Pomidory zawierają likopen, który jest naturalnym barwnikiem i substancją o działaniu przeciwutleniającym.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Wapń ma bardzo ważny wpływ na mineralizację naszych kości, powinniśmy dbać o jego odpowiednią podaż w diecie.

Podsumowując szybki sos świetnie sprawdzi się do obiadu. Sos jest dobry do przechowywania w lodówce przez 3-4 dni. Sos jest łatwy do zrobienia i nie wymaga użycia świeżych pomidorów. Wybierz przecier pomidorowy dobrej jakości, w przeciwnym wypadku, mogą mieć one metaliczny posmak.

Alergeny w sosie pomidorowy z przecieru

Lista alergenów dla sosu pomidorowego z przecieru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

W przepisie na sos pomidorowy z przecieru nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sosu pomidorowego z przecieru

na 100g gotowej potrawy

Sos pomidorowy z przecieru to dobre źródło wielu cennych substancji przeciwutleniających. Sos zawiera mało kalorii i ma niski indeks glikemiczny. Sos mogą spożywać diabetycy i osoby na dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
88.00
198.00
Białko (g)
1.12
2.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
4.67
10.51
Węglowodany przyswajalne (g)
4.08
9.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
7.40
16.65
Tłuszcze nasycone (g)
1.62
3.65
Tłuszcze nienasycone (g)
5.77
12.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.19
9.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.58
3.56
Cholesterol (mg)
5.83
13.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
23.22
52.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.15
7.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.07
Witamina E (mg)
0.27
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.67
33.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.25
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.28
16.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
87.06
195.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
149.39
336.12
Potas (mg)
125.00
281.25
Wapń (mg)
31.94
71.88
Fosfor (mg)
24.06
54.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.64
Cynk (mg)
0.17
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego z przecieru 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu pomidorowego z przecieru

Koszt składników
32.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Bulion warzywny
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Koszt składników
32.20