Przepis na sos pomidorowy z przecieru krok po kroku
- Przecier pomidorowy bez soli 100 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Olej rzepakowy 50 ml 5 łyżek stołowych
- Bulion warzywny 400 ml
- Śmietana 12% 150 g
Cebulę obierz z łupiny i pokrój cebulę w drobną kostkę.
Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij na nim cebulę.
Przecier pomidorowy rozprowadź w bulinie warzywnym.
Zalej nim cebulę i gotuj na średnim ogniu 15 minut.
Następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i świeżą bazylią.
Posyp natką pietruszki.
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ryżem
-
Gołąbki wigilijne
-
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
-
Szybkie gołąbki
-
Sos grzybowy do gołąbków
-
Gołąbki z czerwonej kapusty
-
Gołąbki bez zawijania Thermomix
-
Gołąbki z kapustą w środku
-
Sos pieczarkowy do gołąbków
-
Klasyczny sos do gołąbków
-
Sos do gołąbków z koncentratu
-
Gołąbki w kapuście włoskiej
-
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do gołąbków z passaty
-
Sos pomidorowy do gołąbków z cebulką
-
Sos do gołąbków z przecieru pomidorowego
-
Sos do gołąbków

(liczba kalorii)
Sos pomidorowy z przecieru - cechy przepisu
Więcej o sosie pomidorowy z przecieru
Sos pomidorowy z przecieru to prosty przepis na pyszny sos do obiadu. Szybki do zrobienia sos może służyć jako dodatek do gołąbków, kotletów zapiekanych czy zapiekanek. Przepis na sos pomidorowy z przecieru jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć doświadczenia, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: przecier pomidorowy, cebula, bulion warzywny, śmietana kwaśna 12%, olej, sól, pieprz, papryka słodka, oregano i bazylia świeża.
Jak zrobić sos pomidorowy z przecieru? Cebulę obierz z łupiny i pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij na nim cebulę. Przecier pomidorowy rozprowadź w bulinie warzywnym. Zalej nim cebulę i gotuj na średnim ogniu 15 minut. Następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i świeżą bazylią. Posyp natką pietruszki.
Pomidory są bardzo popularnym warzywem w naszej kuchni. Z botanicznego punktu widzenia pomidory to owoc. Można je wykorzystywać do przygotowywania potraw wytrawnych i słodkich. Pomidory są dostępne w sprzedaży cały rok. Wyróżnić można różne odmiany pomidorów, które różnią się kształtem i kolorem oraz smakiem. Pomidory są nisko kaloryczna i mają niski indeks glikemiczny. Pomidory zawierają dużą ilość błonnika. Pomidory zawierają likopen, który jest naturalnym barwnikiem i substancją o działaniu przeciwutleniającym.
Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Wapń ma bardzo ważny wpływ na mineralizację naszych kości, powinniśmy dbać o jego odpowiednią podaż w diecie.
Podsumowując szybki sos świetnie sprawdzi się do obiadu. Sos jest dobry do przechowywania w lodówce przez 3-4 dni. Sos jest łatwy do zrobienia i nie wymaga użycia świeżych pomidorów. Wybierz przecier pomidorowy dobrej jakości, w przeciwnym wypadku, mogą mieć one metaliczny posmak.
Wartości odżywcze sosu pomidorowego z przecieru
Energia i białka
(225g)
Węglowodany w sosie pomidorowy z przecieru
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy w przepisie na sos pomidorowy z przecieru
(225g)
Składniki mineralne w przepisie na sos pomidorowy z przecieru
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie pomidorowy z przecieru
Lista alergenów dla sosu pomidorowego z przecieru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
W przepisie na sos pomidorowy z przecieru nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża