Przepis na sos pomidorowy z przecieru krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Cebulę obierz z łupiny i pokrój cebulę w drobną kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij na nim cebulę.

Przecier pomidorowy rozprowadź w bulinie warzywnym.

Zalej nim cebulę i gotuj na średnim ogniu 15 minut.

Następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i świeżą bazylią.

Posyp natką pietruszki.

Sos pomidorowy z przecieru podany w białej miseczce.
Sos pomidorowy z przecieru
Koszt przygotowania dania
12.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
198 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
29

Sos pomidorowy z przecieru - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie pomidorowy z przecieru

Sos pomidorowy z przecieru to prosty przepis na pyszny sos do obiadu. Szybki do zrobienia sos może służyć jako dodatek do gołąbków, kotletów zapiekanych czy zapiekanek. Przepis na sos pomidorowy z przecieru jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć doświadczenia, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: przecier pomidorowy, cebula, bulion warzywny, śmietana kwaśna 12%, olej, sól, pieprz, papryka słodka, oregano i bazylia świeża.

Jak zrobić sos pomidorowy z przecieru? Cebulę obierz z łupiny i pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij na nim cebulę. Przecier pomidorowy rozprowadź w bulinie warzywnym. Zalej nim cebulę i gotuj na średnim ogniu 15 minut. Następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i świeżą bazylią. Posyp natką pietruszki.

Pomidory są bardzo popularnym warzywem w naszej kuchni. Z botanicznego punktu widzenia pomidory to owoc. Można je wykorzystywać do przygotowywania potraw wytrawnych i słodkich. Pomidory są dostępne w sprzedaży cały rok. Wyróżnić można różne odmiany pomidorów, które różnią się kształtem i kolorem oraz smakiem. Pomidory są nisko kaloryczna i mają niski indeks glikemiczny. Pomidory zawierają dużą ilość błonnika. Pomidory zawierają likopen, który jest naturalnym barwnikiem i substancją o działaniu przeciwutleniającym.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Wapń ma bardzo ważny wpływ na mineralizację naszych kości, powinniśmy dbać o jego odpowiednią podaż w diecie.

Podsumowując szybki sos świetnie sprawdzi się do obiadu. Sos jest dobry do przechowywania w lodówce przez 3-4 dni. Sos jest łatwy do zrobienia i nie wymaga użycia świeżych pomidorów. Wybierz przecier pomidorowy dobrej jakości, w przeciwnym wypadku, mogą mieć one metaliczny posmak.

Wartości odżywcze sosu pomidorowego z przecieru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
88.00 kcal
198.00 kcal
Białko
1.12 g
2.52 g

Węglowodany w sosie pomidorowy z przecieru

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
4.67 g
10.51 g
Węglowodany przyswajalne
4.08 g
9.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.59 g
1.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
7.40 g
16.65 g
Tłuszcze nasycone
1.62 g
3.65 g
Tłuszcze nienasycone
5.77 g
12.99 g
Tłuszcze jednonasycone
4.19 g
9.44 g
Tłuszcze wielonasycone
1.58 g
3.56 g
Cholesterol
5.83 mg
13.12 mg

Witaminy w przepisie na sos pomidorowy z przecieru

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
23.22 µg (mcg)
52.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.15 mg
7.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina E
0.27 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
14.67 µg (mcg)
33.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.25 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
7.28 µg (mcg)
16.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
87.06 µg (mcg)
195.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos pomidorowy z przecieru

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
149.39 mg
336.12 mg
Potas
125.00 mg
281.25 mg
Wapń
31.94 mg
71.88 mg
Fosfor
24.06 mg
54.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.28 mg
0.64 mg
Cynk
0.17 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego z przecieru 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie pomidorowy z przecieru

Lista alergenów dla sosu pomidorowego z przecieru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

W przepisie na sos pomidorowy z przecieru nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sosu pomidorowego z przecieru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Bulion warzywny
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Koszt składników
32.20
Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy z przecieru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób