Sos pomidorowy z koncentratu

Opublikowano: 02.09.2021 r., 6:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Koncentrat pomidorowy z bazylią
Sos pomidorowy z koncentratu
Sos pomidorowy z koncentratu to doskonała propozycja na ekspresowy sos do obiadu. Sos jest równie dobry co długo gotowane sosy z całych pomidorów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
116 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Koncentrat pomidorowy (40 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Bulion warzywny (300 ml)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Jogurt naturalny (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sos pomidorowy z koncentratu krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej cebulę.

Koncentrat pomidorowy rozprowadź w bulionie do uzyskania jednolitego płynu.

Wlej na patelnie. Gotuj na średnim ogniu 15 minut. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy, jogurt naturalny i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy z koncentratu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat sosu pomidorowego z koncentratu

Sos pomidorowy z koncentratu to doskonała propozycja na szybki dodatek do obiadu. Sos pomidorowy jest dobrym zamiennikiem sosów na bazie śmietany, ma o wiele mniej kalorii i możesz go podać gdy wśród domowników czy gości jest osoba na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Przepis na sos pomidorowy z koncentratu jest bardzo łatwy, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia aby go przygotować. Aby zrobić ten dobry sos będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: koncentrat pomidorowy, cebula, bulion warzywny, jogurt naturalny, olej, sól, pieprz, papryka słodka, oregano i bazylia świeża.

Jak zrobić sos pomidorowy z koncentratu? Na początek pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij na nim cebulę. Przecier pomidorowy rozprowadź w bulinie warzywnym. Zalej nim cebulę i gotuj na średnim ogniu 15 minut. Następnie zmniejsz ogień i dodaj jogurt naturalny, dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i świeżą bazylią. Posyp natką pietruszki. Tak przygotowany sos możesz przechowywać w lodówce do 5 dni.

Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Seler jest warzywem korzeniowym, wykorzystuje się do spożycia jego bulwę oraz nać która ma delikatniejszy lekko orzeźwiający smak.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując szybki sos pomidorowy na bazie koncentratu to idealny pomysł, gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Sos możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, kiedy będzie potrzebny należy go tylko podgrzać. Na bazie sosu możesz przygotować ciekawe dania wegetariańskie oraz z dodatkiem mięsa.

Alergeny w sosie pomidorowym z koncentratu

Lista alergenów dla sosu pomidorowego z koncentratu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze sosu pomidorowego z koncentratu

na 100g gotowej potrawy

Sos pomidorowy z koncentratu to niskokaloryczny sos do makaronu. Koncentrat pomidorowy zawiera dużo likopenu, który jest naturalnym przeciwutleniaczem. Sos pomidorowy ma korzystny wpływ na cały organizm.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
66.81
116.92
Białko (g)
1.59
2.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
5.50
9.63
Węglowodany przyswajalne (g)
4.68
8.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
1.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
4.48
7.85
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
0.69
Tłuszcze nienasycone (g)
4.09
7.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.90
5.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
2.09
Cholesterol (mg)
0.29
0.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
22.12
38.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.57
13.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.30
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.29
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.32
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.35
21.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
247.16
432.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
146.06
255.60
Potas (mg)
162.14
283.75
Wapń (mg)
42.90
75.07
Fosfor (mg)
38.96
68.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.97
17.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.45
0.79
Cynk (mg)
0.27
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego z koncentratu 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu pomidorowego z koncentratu

Koszt składników
30.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Koncentrat pomidorowy
40 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bulion warzywny
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Jogurt naturalny
100 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Koszt składników
30.30