Sos pomidorowy na zimę
- Pomidor (2500 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na sos pomidorowy na zimę krok po kroku
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w sporą kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do pomidorów. Całość zalej połową szklanki wody i przypraw solą, pieprzem i bazylią. Gotuj przez godzinę, od czasu do mieszając.
Po tym czasie sos zblenduj na gładką masę i przełóż go do słoików.
Słoiki zakręć i włóż do garnka z gorącą wodą.
Wodę zagotuj i pasteryzuj w niej słoiki przez 15 minut.
-
Passata pomidorowa
-
Pomidory w słoikach
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Pomidory z cebulą w słoiku
-
Pomidory do słoików
-
Ostre ogórki meksykańskie
-
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów
-
Pomidory koktajlowe na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
-
Pomidory koktajlowe w słoikach na zimę
-
Pomidory w słoikach na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
-
Pomidorki koktajlowe w zalewie
-
Przecier z pomidorów na zimę
-
Pomidory w kawałkach na zimę
-
Sałatka z pomidorów do słoika
-
Pomidory na zimę do kanapek
-
Pomidory na zupę do słoików
-
Pomidory do słoików na zimę
Więcej informacji na temat sosu pomidorowego na zimę
Sos pomidorowy na zimę to świetny sposób, by zatrzymać smak i aromat letnich pomidorów w pysznym dodatku do potraw. Sos jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a całość zabiera bardzo mało czasu. Tak przygotowany świetnie sprawdzi się do słoików. Jego smak jest naprawdę uniwersalny, więc pasuje do mięsa, czy makaronu. Można go również jeść na zimno, w takim wypadku stanowi świetną alternatywę dla ketchupu.
Ten sos robi się z pomidorów, najlepiej świeżych. Dobrze jest robić go w czasie, gdy jest sezon na pomidory, czyli latem, dzięki temu sos będzie smakował naprawdę fantastycznie. Pomidory są bardzo często używanym warzywem, jednak mało osób wie, że w ich przypadku obróbka termiczna jest niezwykle korzystna. Podczas długiego gotowania powstaje w nich więcej likopenu, substancji, która sprawia, że warzywa te są tak cenne dla zdrowia. Ten antyoksydant pozytywnie wpływa na układ krwionośny, chroniąc serce przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Im dłużej gotują się pomidory, tym więcej likopenu w nich będzie. Dlatego ten sos jest wspaniałym źródłem tego składnika.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos pomidorowy na zimę, w sposób bardzo łatwy, a także niezbyt pracochłonny, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezbyt skomplikowana, a powstały sos ma mnóstwo pysznego smaku. To zasługa ziół, a także czosnku, który wspaniale podkreśla słodycz pomidorów. Do smażenia pomidorów warto jest użyć oliwy z oliwek, która również dobrze komponuje się z warzywami, a przy okazji jest źródłem zdrowych tłuszczów.
Przepis na sos pomidorowy na zimę jest niezwykle łatwy. Do przygotowania całości potrzeba tylko garnka i blendera. Sos najlepiej przechowywać w słoikach. Świetnie sprawdzą się do tego małe słoiki, w których można łatwo poporcjować sos, dzięki temu jedną porcję można wykorzystać od razu.
Choć w sklepach bez problemu można kupić gotowy sos pomidorowy, to jednak najlepiej smakuje ten domowy, zrobiony ze świeżych warzyw. W takim wypadku można uniknąć konserwantów czy zbędnych dodatków. Tak przygotowany sos jest niezwykle pyszny, a przy tym bardzo szybki i łatwy. To dobry wybór dla osób dbających o zbilansowane menu.
Alergeny w sosie pomidorowym na zimę
Lista alergenów dla sosu pomidorowego na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos pomidorowy na zimę
Wartości odżywcze sosu pomidorowego na zimę
To bardzo zdrowy sos, który dostarcza dużych ilości likopenu, wspierającego pracę układu krwionośnego.
Energia i białka
(172g)
Węglowodany
(172g)
Tłuszcze
(172g)
Witaminy
(172g)
Składniki mineralne
(172g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.