Sos pomidorowy do spaghetti
- Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na sos pomidorowy do spaghetti krok po kroku
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej czosnek i bazylię przez 15 minut. Całość przecedź i zlej oliwę do osobnej miseczki.
Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę.
W garnku podgrzej przecier pomidorowy i wlej do niego oliwę i dodaj cebulę.
Całość smaż przez 6 minut.
Dopraw solą i pieprzem.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat sosu pomidorowego do spaghetti
Sos pomidorowy do spaghetti jest jednym z tych przepisów, które warto znać, gdyż niezwykle się przydaje w codziennym życiu. Choć sos do spaghetti jest łatwo dostępny w wersji gotowej do kupienia w wielu sklepach, ten domowy, własnoręcznie przygotowany jest od niego dużo lepszy, a przy tym znacznie zdrowszy. Zawiera znacznie mniej soli, a także jest wolny od wzmacniaczy smaku i konserwantów, dzięki czemu jest bezpieczny nawet dla najmłodszych. Jego smak jest tak wspaniały, że każdy kto przygotuje go choć raz, już nigdy nie sięgnie po gotową wersję. Świetnie komponuje się z makaronem, ale nie tylko. Można dodawać go również do lazani, zapiekanek czy jako bazę do pizzy. Jest niezwykle pomidorowy.
Ten sprawdzony przepis na sos pomidorowy do spaghetti ma pyszny smak i będzie dobrą opcją dla wszystkich miłośników prawdziwej włoskiej kuchni. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka produktów, które są niezwykle łatwo dostępne w każdym sklepie i w większości domowych spiżarni. Główną rolę odgrywają w nim pomidory. Całość można przygotować ze świeżych pomidorów, jednak lepiej wybrać łatwiejszą opcję i skorzystać z gotowych przecierów pomidorowych. Warto wybierać te bez dodatku soli, dzięki czemu można samemu kontrolować jej zawartość w daniu. To świetna opcja dla wszystkich osób z problemami z układem krwionośnym.
Pomidory to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego dobrze jest aby gościły w menu niezwykle często. To wspaniałe źródło potasu, które dobrze wpływa na cały organizm. Zwłaszcza mięsnie i serce. Jednak najważniejszą prozdrowotną substancją, która się w nich znajduje jest likopen. To potężny antyoksydant chroniący organizm przed nowotworami. Choć mogłoby się wydawać, że więcej znajduje się go w świeżych warzywach, to tak naprawdę znacznie większe ilości tej substancji znajdują się w przetworzonych.
Ten domowy sos odmieni każde nawet najnudniejsze danie, dzięki czemu będą one smakowały naprawdę fantastycznie. To za sprawą niezwykle silnego aromatu czosnku i bazylii. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos pomidorowy do spaghetti, który będzie nie tylko pyszny, ale również szybki i łatwy, to ten dobry przepis sprawdzi się idealnie.
Alergeny w sosie pomidorowym do spaghetti
Lista alergenów dla sosu pomidorowego do spaghetti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos pomidorowy do spaghetti
Wartości odżywcze sosu pomidorowego do spaghetti
To zdrowy sos, który jest świetnym źródłem likopenu, substancji wspierającej zdrowie układu krwionośnego.
Energia i białka
(169g)
Węglowodany
(169g)
Tłuszcze
(169g)
Witaminy
(169g)
Składniki mineralne
(169g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.