Sos pomidorowy do pizzy

Opublikowano: 21.04.2021 r., 9:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos pomidorowy do pizzy podany w małym słoiczku z ziołami w tle.
Sos pomidorowy do pizzy
Sos pomidorowy do pizzy to aromatyczny dodatek, który sprawia, że całe danie smakuje przepysznie. Wykonany na bazie pomidorów i ziół, zachwyci każdego miłośnika pizzy.
Przygotowanie 12 min
Gotowanie i Blendowanie 10 min
22 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Pomidory w puszce 1/4 opakowania (100 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli 3 łyżki (45 g)
  • Cukier puder 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na sos pomidorowy do pizzy krok po kroku

Pomidory w puszce przełóż do garnka i zblenduj na gładki mus.

Pomidory w garnku gotuj na małym ogniu. Dodaj przecier pomidorowy, cukier i zioła. Przypraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.

Całość podgrzewaj 10 minut na małym ogniu. Odstaw do ostudzenia i nakładaj na placki ciasta.

Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy do pizzy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat sosu pomidorowego do pizzy

Sos pomidorowy do pizzy jest dodatkiem, który zapewnia tej potrawie wyjątkowy smak i aromat. Wykonywany na bazie soczystych pomidorów i świeżych ziół sprawia, że każda pizza smakuje wybornie. Świetnie komponuje się z ciastem drożdżowym na pizzę, a także dowolnymi składnikami, których używa się do wykonania tej potrawy. Pozwala cieszyć się smakiem prawdziwej włoskiej pizzy we własnym domu.

Przepis na sos pomidorowy do pizzy jest wyjątkowo prosty i bardzo szybki. Zajmuje dosłownie kilka chwil i będzie idealnym dopełnieniem każdej pizzy. Można go zrobić w łatwy sposób używając gotowej passaty lub bazując na pomidorach z puszki. Pomidory po zblendowaniu tworzą soczysty i aromatyczny mus, który wspaniale współgra z bazylią, tymiankiem i oregano.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos pomidorowy do pizzy, który skradnie serca wszystkich domowników, a przy którym nie trzeba się zbytnio napracować, to ten z przepisu będzie idealną propozycją dla ciebie. Już w kilka chwil stworzysz to pachnące włoskimi wakacjami kulinarne arcydzieło, wyłącznie z kilku produktów.

To dobry sos nie tylko do pizzy, ale również do innych potraw. Sprawdzi się świetnie z makaronami, czy pysznymi zapiekankami. Można również podawać go do mielonych kotlecików. Jego wykorzystanie jest bardzo wszechstronne, a smak spodoba się każdemu, kto lubi pomidory.

Ten pyszny sos z pomidorów jest nie tylko szybki i pyszny, ale także zdrowy. Podczas podgrzewania w pomidorach zwiększa się ilość likopenu, substancji prozdrowotnej, która chroni organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także nowotworami. Ma również ochronny wpływ na serce i cały układ krwionośny.

Do wykonania sosu sprawdzi się niesolony koncentrat pomidorowy lub passata. W połączeniu z pomidorami z puszki stworzą razem spójną i pyszną całość. Pysznego i wyjątkowego smaku nadaje temu sosowi również dodatek ziół, najlepiej świeżych, choć można też użyć gotowej mieszanki.

Ten przepis będzie idealną inspiracją dla osób, które zastanawiają się jak przygotować pyszny i szybki sos, który można potem wyłożyć na spód do pizzy, bez używania tylko koncentratu pomidorowego.

Alergeny w sosie pomidorowym do pizzy

Lista alergenów dla sosu pomidorowego do pizzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos pomidorowy do pizzy

Wartości odżywcze sosu pomidorowego do pizzy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
45.70
22.85
Białko (g)
1.59
0.79
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
10.89
5.44
Węglowodany przyswajalne (g)
9.05
4.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
0.92
Glukoza (g)
2.09
1.04
Fruktoza (g)
2.27
1.14
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.25
0.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
15.13
7.57
Witamina B6 (mg)
0.14
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.31
4.66
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.42
0.71
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.03
Ryboflawina (mg)
0.06
0.03
Niacyna (mg)
1.25
0.63
Foliany (µg (mcg))
11.97
5.98
Beta karoten (µg (mcg))
177.80
88.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
132.47
66.23
Potas (mg)
327.10
163.55
Wapń (mg)
28.10
14.05
Fosfor (mg)
33.33
16.67
Żelazo (mg)
1.40
0.70
Cynk (mg)
0.29
0.14
Miedź (mg)
0.21
0.10
Mangan (mg)
0.17
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego do pizzy 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu pomidorowego do pizzy

Koszt składników
9.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
100 g
1/4 opakowania
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
45 g
3 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Cukier puder
5 g
1 łyżeczka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Koszt składników
9.30