Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru
- Passata pomidorowa - 1 opakowanie (500 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (60 g)
Przepis na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj cebulę oraz przyprawy wedle uznania.
Składniki względu przy pomocy blendera na gładki sos.
Sos podgrzej i wyłącz pod nim palnik.
Do śmietany dodaj odrobinę gorącego sosu, dokładnie wymieszaj i dodaj do pozostałego sosu.
Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli jest taka konieczność.
Gotowy sos podawaj na ciepło.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru
Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru to doskonały pomysł na smaczny dodatek nie tylko do gołąbków. Sos możesz podać także z dodatkiem pulpetów mięsnych lub warzywnych. Przepis na sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: Passata pomidorowa, cebula, olej rzepakowy, śmietanka 30%, sól oraz pieprz.
A jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj cebulę oraz przyprawy wedle uznania. Składniki względu przy pomocy blendera na gładki sos. Sos podgrzej i wyłącz pod nim palnik. Do śmietany dodaj odrobinę gorącego sosu, dokładnie wymieszaj i dodaj do pozostałego sosu. Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli jest taka konieczność. Gotowy sos podawaj na ciepło.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru. Smaczny sos jest łatwy i szybki w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni. Sos pomidorowy jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Niewykorzystany sos przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Sos pomidorowy bez wywaru jest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety.
Alergeny w sosie pomidorowym do gołąbków bez wywaru
Lista alergenów dla sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sosu pomidorowego do gołąbków bez wywaru
Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru to sos, który możesz podać nie tylko to gołąbków. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.