Sos pomidorowy do gołąbków
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1/2 szklanki (120 g)
- Śmietana 18% - 4 łyżki (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 i 1/2 łyżki (22 g)
- Wywar (z gołąbków) - 2 szklanki (500 g)
Przepis na sos pomidorowy do gołąbków krok po kroku
Do garnka wlej 2 szklanki wywaru, który powstał w czasie gotowania gołąbków.
Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, a potem wszystko dobrze wymieszaj.
Następnie dodaj szczyptę mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę oregano.
Sos gotuj na małym ogniu ok. 5-7 min. Przez cały ten czas mieszaj sos.
W miseczce wymieszaj śmietanę i mąkę. Następnie dodaj kilka łyżek gorącego sosu, aby zahartować śmietanę z mąką.
Gdy powstanie gładka masa, wlej ją do gotującego się sosu (cały czas mieszając).
Sos gotuj jeszcze przez 1 min, po czym zdejmij z ognia.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki pieczone
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat sosu pomidorowego do gołąbków
Sos pomidorowy do gołąbków jest wręcz obowiązkowym dodatkiem do tej potrawy. Ten domowy sos jest bardzo dobry i smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wykonuje się go bardzo szybko, a gdy przestygnie, można przechowywać go w lodówce.
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Tak naprawdę jest to szybki i prosty przepis. Najlepiej przygotować go na wywarze, który powstał w czasie gotowania gołąbków. Jeżeli gołąbki gotujesz w bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego, to później możesz dodać go mniej lub zamienić koncentrat na inny pomidorowy produkt.
Możesz dowolnie modyfikować ilość tych składników. Wszystko zależy od tego, jak bardzo pomidorowy i kwaśny ma być sos. Możesz też zdecydować się na wykorzystanie innych składników. Zamiast koncentratu i przecieru pomidorowego możesz przygotować ten sos przy użyciu passaty pomidorowej. Odpowiednie będą również pomidory z puszki, ale je należy zblendować.
Sos pomidorowy do gołąbków wyjdzie dobry również bez mąki pszennej, więc możesz z niej śmiało zrezygnować. Kwaśna śmietana powinna odpowiednio zagęścić sos. Przed jej dodaniem możesz nieco zredukować sos, gotując go na małym ogniu z uchyloną pokrywką. Możesz też zdecydować się na dodanie mniejszej ilość wywaru. Pamiętaj, aby do sosu dodawać wyłącznie zahartowaną śmietanę.
Ten domowy sos możesz też ostatecznie zrobić z bulionu zamiast wywaru z gołąbków. Do bulionu wystarczy dodać koncentrat (np. mały słoiczek) i wybrane przyprawy. Zawsze warto dodać sól, cukier i pieprze. Reszta jest już kwestią bardziej indywidualną. Możesz zdecydować się na majeranek, ale możesz też wybrać bazylię. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć ze sobą różne zioła (np. oregano i bazylię).
Przepis na sos pomidorowy do gołąbków jest prosty i pyszny. Same gołąbki wykonuje się nieco trudniej. Trzeba dobrze obgotować kapustę i w razie potrzeby wydłużyć czas gotowania. Ryż powinien być jedynie ugotowany al dente, bo w przeciwnym wypadku mocno się rozgotuje. Najlepiej wybrać taki ryż, który jest krótki i lepiący.
Alergeny w sosie pomidorowym do gołąbków
Lista alergenów dla sosu pomidorowego do gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na sos pomidorowy do gołąbków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- wywar (z gołąbków)
Wartości odżywcze sosu pomidorowego do gołąbków
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.