Przepis na sos pieczeniowy ciemny krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Mięso pokrój w kostkę dopraw solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.

Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na patelni razem z czosnkiem na rozgrzanym maśle. Przełóż do garnka.

Mięso obsmaż na patelni.

W garnku umieść także obrane i pokrojone warzywa takiej jak marchew, seler i ziemniaki.

Całość zalej bulionem, dopraw solą i wsyp dwie łyżeczki papryki słodkiej oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Wywar z warzywami zblenduj.

Gotowy sos przechowuj w lodówce lub zamroź.

Sos pieczeniowy ciemny podany jest dodatkiem mięsa na drewnianej desce.
Sos pieczeniowy ciemny
Koszt przygotowania dania
31.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
277 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Sos pieczeniowy ciemny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie pieczeniowym ciemnym

Sos pieczeniowy to doskonała propozycja na pyszny sos do pieczeni i nie tylko. Sos pieczeniowy jest jednym z tych sosów, który pasuje prawie do wszystkiego. W jego towarzystwie idealnie komponują się warzywa, różne rodzaje mięs, kluski i ziemniaki a także kasze. Jeśli lubisz sosy przygotowane własnoręcznie to wspaniale się składa możesz przygotować sos pieczeniowy ciemny w domu. Przepis na sos pieczeniowy ciemny jest łatwy w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Dobry sos wykonasz z następujących produktów spożywczych: mięso wieprzowe z łopatki, cebula, czosnku, liścia laurowego, ziela angielskiego, papryki słodkiej i ostrej, ziemniaków i korzenia selera oraz bulionu warzywnego.

Jak zrobić sos pieczeniowy ciemny? Najpierw pokrój cebulę w pióra, na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij razem z czosnkiem. Przełóż do dużego garnka. Mięso wieprzowe pokrój w dużą kostkę dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, rozpuść resztę masła i podsmaż szybko. Obierz marchew, seler i ziemniaki. Warzywa pokrój w dużą kostkę. Umieść w garnku warzywa i mięso oraz liść laurowy, ziele angielskie i zalej bulionem. Wsyp jeszcze dwie łyżeczki papryki słodkiej i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 120 minut. Po tym czasie wyjmij z garnka mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Pozostały płyn zblenduj razem z warzywami na gładki sos.

Seler jest bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze.

Podsumowując pomysł na smaczny sos pieczeniowy ciemny to idealna propozycja na zamianę sosów gotowych z proszku, które zawierają mnóstwo konserwantów i mąki pszennej oraz cukier. Domowy sos pasuje do mięs i warzyw. Dobry sos możesz przechowywać w lodówce lub zamrozić w mniejszych porcjach i używać kiedy tylko potrzebujesz.

Wartości odżywcze sosu pieczeniowego ciemnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
Białko
5.45 g
10.90 g

Węglowodany w sosie pieczeniowym ciemnym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
5.28 g
10.55 g
Węglowodany przyswajalne
4.34 g
8.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
1.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.65 g
21.30 g
Tłuszcze nasycone
6.01 g
12.03 g
Tłuszcze nienasycone
4.64 g
9.27 g
Tłuszcze jednonasycone
3.85 g
7.69 g
Tłuszcze wielonasycone
0.79 g
1.58 g
Cholesterol
16.67 mg
33.33 mg
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos pieczeniowy ciemny

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
142.67 µg (mcg)
285.33 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.36 mg
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Witamina C
4.84 mg
9.68 mg
Witamina D
0.47 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Witamina E
0.28 mg
0.57 mg
Retinol
46.33 µg (mcg)
92.67 µg (mcg)
Tiamina
0.25 mg
0.49 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.21 mg
Niacyna
1.41 mg
2.81 mg
Foliany
8.17 µg (mcg)
16.33 µg (mcg)
Beta karoten
956.17 µg (mcg)
1912.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos pieczeniowy ciemny

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
103.83 mg
207.67 mg
Potas
220.72 mg
441.44 mg
Wapń
17.39 mg
34.78 mg
Fosfor
77.61 mg
155.22 mg
Magnez
12.44 mg
24.89 mg
Żelazo
0.53 mg
1.06 mg
Cynk
0.87 mg
1.75 mg
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pieczeniowego ciemnego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie pieczeniowym ciemnym

Lista alergenów dla sosu pieczeniowego ciemnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania sosu pieczeniowego ciemnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
połowa sztuki
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Ziemniaki późne
200 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Bulion warzywny
400 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na sos pieczeniowy ciemny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób