Przepis na sos pieczeniowy ciemny krok po kroku
- Łopatka wieprzowa 500 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Seler korzeniowy 200 g połowa sztuki
- Masło klarowane 100 g
- Ziemniaki późne 200 g 2 średnie sztuki
- Bulion warzywny 400 ml
Mięso pokrój w kostkę dopraw solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.
Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na patelni razem z czosnkiem na rozgrzanym maśle. Przełóż do garnka.
Mięso obsmaż na patelni.
W garnku umieść także obrane i pokrojone warzywa takiej jak marchew, seler i ziemniaki.
Całość zalej bulionem, dopraw solą i wsyp dwie łyżeczki papryki słodkiej oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Wywar z warzywami zblenduj.
Gotowy sos przechowuj w lodówce lub zamroź.

(liczba kalorii)
Sos pieczeniowy ciemny - cechy przepisu
Więcej o sosie pieczeniowym ciemnym
Sos pieczeniowy to doskonała propozycja na pyszny sos do pieczeni i nie tylko. Sos pieczeniowy jest jednym z tych sosów, który pasuje prawie do wszystkiego. W jego towarzystwie idealnie komponują się warzywa, różne rodzaje mięs, kluski i ziemniaki a także kasze. Jeśli lubisz sosy przygotowane własnoręcznie to wspaniale się składa możesz przygotować sos pieczeniowy ciemny w domu. Przepis na sos pieczeniowy ciemny jest łatwy w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Dobry sos wykonasz z następujących produktów spożywczych: mięso wieprzowe z łopatki, cebula, czosnku, liścia laurowego, ziela angielskiego, papryki słodkiej i ostrej, ziemniaków i korzenia selera oraz bulionu warzywnego.
Jak zrobić sos pieczeniowy ciemny? Najpierw pokrój cebulę w pióra, na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij razem z czosnkiem. Przełóż do dużego garnka. Mięso wieprzowe pokrój w dużą kostkę dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, rozpuść resztę masła i podsmaż szybko. Obierz marchew, seler i ziemniaki. Warzywa pokrój w dużą kostkę. Umieść w garnku warzywa i mięso oraz liść laurowy, ziele angielskie i zalej bulionem. Wsyp jeszcze dwie łyżeczki papryki słodkiej i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 120 minut. Po tym czasie wyjmij z garnka mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Pozostały płyn zblenduj razem z warzywami na gładki sos.
Seler jest bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze.
Podsumowując pomysł na smaczny sos pieczeniowy ciemny to idealna propozycja na zamianę sosów gotowych z proszku, które zawierają mnóstwo konserwantów i mąki pszennej oraz cukier. Domowy sos pasuje do mięs i warzyw. Dobry sos możesz przechowywać w lodówce lub zamrozić w mniejszych porcjach i używać kiedy tylko potrzebujesz.
Wartości odżywcze sosu pieczeniowego ciemnego
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w sosie pieczeniowym ciemnym
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na sos pieczeniowy ciemny
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na sos pieczeniowy ciemny
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie pieczeniowym ciemnym
Lista alergenów dla sosu pieczeniowego ciemnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane