Sos pieczarkowy do gołąbków
- Pieczarki marynowane (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Mleko 1,5% (200 ml)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na sos pieczarkowy do gołąbków krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
Podsmaż cebulę z pieczarkami na oliwie i dodaj po 0,25 łyżeczki soli, pieprzu i imbiru.
Na patelnie z warzywami wlej mleko oraz śmietankę i zagotuj.
W naczyniu żaroodpornym ułóż obsmażone gołąbki, zalej sosem i piecz w 180 C, przez 40 minut.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat sosu pieczarkowego do gołąbków
Sos pieczarkowy do gołąbków może wydawać się dziwnym połączeniem — sama tak kiedyś myślałam, ale uwierz mi, że świetnie do nich pasuje. Najczęściej przygotowuję go z gołąbkami po cygańsku, na które przepis znajdziesz tutaj.
Na tej stronie znajdziesz tylko przepis na sos pieczarkowy do gołąbków, a sam przepis na gołąbki bez problemu znajdziesz na portalu, po wpisaniu hasła „gołąbki” w wyszukiwarce.
Ten pyszny sos robi się praktycznie sam. Wystarczy, że pokroisz pieczarki i cebulę. Potem poddusisz je na oliwie z przyprawami i dolejesz mleko ze śmietanką. Jeżeli zrobisz sos na samej śmietance, to będzie on bardziej kremowy i gęstszy, ale także bardziej kaloryczny, dlatego ja dodaję mleko zamiast części śmietanki.
Możesz zrobić gołąbki zapiekane w sosie grzybowym lub duszone — ja wolę zapiekane, ale to jak ty wolisz je przygotować to już Twoja decyzja.
Pieczarki to bardzo smaczny składnik, ale często uważany za bezwartościowy. Będąc w szkole średniej, słyszałam, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, a tym bardziej zdrowotnych, i cenione są tylko za smak i aromat. Wiele starszych osób nadal tak uważa, ale aktualnie już wiemy, że to nie prawda. Grzyby jadalne, w tym też pieczarki, zaliczane są do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Pieczarki zawierają białko (prawie wszystkie aminokwasy), tłuszcz i węglowodany, a także: potas, selen, miedź, jod, witaminy z grupy B, witaminy A, E, D i błonnik pokarmowy. Zawarty w pieczarkach błonnik to beta glukan polisacharydu, który:
- obniża poziom cholesterolu,
- wpływa na poprawę odporności, modulując i stymulując układ odpornościowy (beta glukany są nawet dostępne w formie suplementów diety, mających wspomagać odporność),
- działa przeciwnowotworowo, aktywując komórki NK i czynnik martwicy nowotworowej alfa.
Dodatkowo pieczarki zawierają polifenole, które są przeciwutleniaczami oraz sprzężony kwas linolowy — CLA, który także wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości.
Jeżeli już wiesz, że pieczarki to super składnik, to sprawdź, jak zrobić sos pieczarkowy do gołąbków.
Alergeny w sosie pieczarkowym do gołąbków
Lista alergenów dla sosu pieczarkowego do gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze sosu pieczarkowego do gołąbków
Sos pieczarkowy może być spożywany przez osoby na diecie o niskim indeksie glikemiczny oraz na diecie bezglutenowej.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.