Sos pieczarkowy bez śmietany
- Pieczarki (500 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Masło (40 g)
- Mąka pszenna typ 500 (40 g)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Natka pietruszki (40 g)
Przepis na sos pieczarkowy bez śmietany krok po kroku
W garnku rozpuść połowę masła.
Pieczarki umyj i oczyść, pokrój w plasterki.
Cebulę i czosnek posiekaj.
Całość wyłóż do garnka z rozgrzanym masłem i smaż 7-10min.
Przełóż do miski.
Pozostałe masło również rozpuść w garnku, dodaj do niego mąkę i krótko przesmaż.
Następnie stopniowo dolewaj mleka, cały czas mieszając. Zagotuj.
Sos powinien stać się gęstszy.
Dodaj do niego pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz szczyptę gałki muszkatołowej i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez 2-3min.
Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.
Więcej informacji na temat sosu pieczarkowego bez śmietany
Sos pieczarkowy bez śmietany to doskonały dodatek do wielu dań. Jest prosty w przygotowaniu, niezwykle smaczny i aromatyczny. Sprawdzi się na co dzień.
Przepis na sos pieczarkowy bez śmietany to dobry pomysł na wykorzystanie tych aromatycznych grzybów. Ten smaczny, domowy sos sprawdzi się zarówno do mięs, jak i dań jarskich. Jest niezwykle łatwy, a robi się go bardzo szybko. Ma niezwykle kremową konsystencję. Przez to, że pieczarki nie są krojone drobno, ma bardzo mocny smak. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów. Ten sos odmieni nawet najnudniejsze danie. Sos, który powstaje z tej receptury, jest po prostu najlepszy. Bardzo aromatyczny, gęsty i pełen pysznych pieczarek. A całość jest tak łatwa, że z wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Ten sos zawsze się udaje, dlatego będzie idealny dla osób, które chcą spróbować go po raz pierwszy. Z tego przepisu dowiesz się również jak przygotować pieczarki do sosu, by były odpowiednio chrupiące i jędrne. W tym sosie grzyby są w dużych kawałkach i to stanowi jego największy atut. To przepis dla tych, którzy chcą się dowiedzieć jak ugotować sos pieczarkowy pełen smaku i wspaniałego aromatu, a przy tym naprawdę łatwy i szybki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos pieczarkowy bez śmietany, by był pyszny i szybki, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Sos z pieczarek idealnie podkreśla smak mięs czy ryby. Świetnie pasuje też do wszelkiego rodzaju klusek. Dlatego to wspaniały dodatek do drugich dań, który nadaje całości zupełnie nowego, lepszego smaku. Pieczarki, choć bardzo łagodne, w dobrym towarzystwie są bardzo pyszne. Mleko i natka pietruszki są idealnym tłem dla grzybów. Sos grzybowy z pieczarek posmakuje nawet najmłodszym, gdyż ma bardzo delikatny smak. Jest również łatwostrawny, więc jak najbardziej może stanowić dodatek w diecie dzieci i osób odżywiających się lekkostrawnie. Sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, dlatego stanowi tak uniwersalny dodatek do innych potraw. Ten sos jest tak dobry, że przypadnie do gustu nawet największemu krytykowi kulinarnemu.
Alergeny w sosie pieczarkowym bez śmietany
Lista alergenów dla sosu pieczarkowego bez śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze sosu pieczarkowego bez śmietany
To dobra opcja, która zawiera wiele witamin i minerałów.
Energia i białka
(311g)
Węglowodany
(311g)
Tłuszcze
(311g)
Witaminy
(311g)
Składniki mineralne
(311g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.