Przepis na sos paprykowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoik

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę by się zarumieniła.

Paprykę umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z cebulą. Dodaj drobno posiekany czosnek.

Zalej warzywa przecierem pomidorowym. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, chili i bazylii.

Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodaj cukier i wymieszaj.

Gotowy sos lekko ostudź i zblenduj na gładką masę.

Sos paprykowy w małej czarnej miseczce w towarzystwie ostrych papryczek.
sos paprykowy
Koszt przygotowania dania
41.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
108 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
45

Sos paprykowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie paprykowym

Sos paprykowy jest przepysznym i bardzo aromatycznym dodatkiem do głównych dań, który sprawia, że nawet zwyczajna potrawa zyskuje nowy, wspaniały smak. Można go zrobić niezwykle łatwo, a jego przepyszny aromat sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Jest odpowiednio doprawiony, dzięki czemu nadaje charakteru wszystkim dodatkom z którymi się go podaje. Można go serwować na ciepło i na zimno. Będzie idealny jako dip, czy sos do makaronu. Pięknie prezentuje się posypany natką pietruszki.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos paprykowy, który będzie smakował niezwykle pysznie, a przy tym można go przygotować w łatwy sposób, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego przepyszny, kremowy i aromatyczny sos, który nada każdej potrawie wspaniałego smaku. I choć robi się go niezwykle łatwo, nie można powiedzieć, że jest nudny.

W tej wersji wykonuje się go bez octu, dlatego jest znacznie łagodniejszy i będzie odpowiedni nawet dla osób, które z powodu diety nie mogą spożywać zbyt kwaśnych potraw. Ten sos jest odpowiednio słodki i pikantny, a przy tym łagodniejszy dla żołądka.

Sos paprykowy z czosnkiem ma bardzo mocny i pyszny smak. To zasługa wielu przypraw, które razem tworzą naprawdę świetne i pyszne połączenie. Słodka papryka i pomidory, okiełznane przy pomocy odrobiny cukru smakują wybornie. Całość dopełnia ostre chili i czosnek. Ten sos jest tak dobry, że lepiej od razu zrobić większą porcję, gdyż znika ze słoika w bardzo szybkim tempie.

Ten sos można również zapakować do słoików na zimę i dzięki temu cieszyć się jego pysznym smakiem przez cały rok. W wersji na zimno idealnie zastępuje keczup, a podgrzany świetnie łączy się z makaronem, ryżem a nawet kluskami. Można w nim podawać mięso, które zyska wtedy odpowiedniego charakteru i lekkości.

Ten sos smakuje najlepiej z chili, dlatego nie warto żałować te przyprawy przy wykonywaniu go. Taka opcja sosu paprykowego na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikantnych dań. Ten sos świetnie pasuje nawet do mięsa z grilla. Najlepiej robić go z papryki czerwonej, gdyż wtedy ma najpiękniejszy kolor i doprawić go czosnkiem.

Wartości odżywcze sosu paprykowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(261g)
Energia (kalorie)
41.39 kcal
108.03 kcal
Białko
1.08 g
2.82 g

Węglowodany w sosie paprykowym

Na 100g
Na porcję
(261g)
Węglowodany
7.32 g
19.10 g
Węglowodany przyswajalne
5.32 g
13.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.00 g
5.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(261g)
Tłuszcz
1.42 g
3.69 g
Tłuszcze nasycone
0.31 g
0.81 g
Tłuszcze nienasycone
1.11 g
2.89 g
Tłuszcze jednonasycone
0.85 g
2.22 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.26 g
0.67 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos paprykowy

Na 100g
Na porcję
(261g)
Witamina A
122.80 µg (mcg)
320.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
0.67 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
99.90 mg
260.74 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.57 mg
4.09 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.21 mg
Niacyna
0.91 mg
2.37 mg
Foliany
38.50 µg (mcg)
100.50 µg (mcg)
Beta karoten
1273.90 µg (mcg)
3324.88 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos paprykowy

Na 100g
Na porcję
(261g)
Sód
6.33 mg
16.53 mg
Potas
222.84 mg
581.63 mg
Wapń
10.79 mg
28.16 mg
Fosfor
27.97 mg
73.00 mg
Magnez
10.49 mg
27.38 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.54 mg
1.41 mg
Cynk
0.25 mg
0.66 mg
Miedź
0.05 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu paprykowego 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie paprykowym

Lista alergenów dla sosu paprykowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos paprykowy

Cena przygotowania sosu paprykowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
2000 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
36.00
Za 2000 g
Cebula
300 g
3 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cukier
15 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
69.50
Jak oceniasz przepis na sos paprykowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób