Przepis na sos orzechowy krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
chilli, kumin
To będzie niezbędne
garnek

Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy masło orzechowe, sok z cytryny i przyprawy.

Gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

sos zo orzechów
Sos orzechowy
Koszt przygotowania dania
2.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
157 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Sos orzechowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie orzechowym

Tajski sos orzechowy to zdecydowanie jeden z flagowych przepisów, który warto znać. Dlaczego? Orzechowy sos jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, ma idealny, kremowy, orzechowy smak, a co najważniejsze jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się do wielu przeróżnych dań. Jest charakterystyczny w szczególności dla kuchni azjatyckiej, ale wykorzystywany jest co raz częściej w daniach z kuchni całego świata. Można go wykorzystać jako dodatek wytrawny do mięsa, na przykład do kurczaka, do warzyw, makaronów, a także do dań na słodko. Sprawdzi się do placuszków, naleśników, gofrów, czy owsianek. Sos z masła orzechowego można przygotować w wielu wariantach smakowych. Sos orzechowy możesz przygotować jako pikantny, łagodny lub słodki, w zależności od tego, do czego planujesz go wykorzystać oraz jakie smaki lubisz najbardziej. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos orzechowy, który będzie miał przepyszny smak i odpowiednią konsystencję jesteś w odpowiednim miejscu. Przedstawiamy przepis na sos orzechowy, który z pewnością sprosta Twoim wymaganiom i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wbrew pozorom przygotowanie sosu orzechowego nie jest skomplikowane i nie wymaga większych, zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Sos orzechowy możesz przygotować z gotowego masła orzechowego z orzeszków ziemnych (najlepiej takiego 100% z orzechów, bez dodatku cukru). Z powodzeniem możesz przygotować sos również z orzechów laskowych - wtedy polecamy go szczególnie do dań na słodko. Oprócz masła orzechowego, do przygotowania tego wyśmienitego sosu potrzebujesz również mleka kokosowego, odrobiny soku z cytryny oraz przypraw. Przyprawy najlepiej dobrać indywidualnie w zależności od potrzeb. Do dań wytrawnych możesz dodać kurkumę, kumin rzymski, ostrą papryczkę lub papryczki chilli. Jeśli planujesz wykorzystać sos do dań na słodko możesz dodać kakao, cynamon lub ksylitol. Nie polecamy dodatku cukru, ponieważ sos sam w sobie jest dość kaloryczny, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, a cukier dodatkowo ją zwiększy.

Wartości odżywcze sosu orzechowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
314.11 kcal
157.05 kcal
Białko
11.02 g
5.51 g

Węglowodany w sosie orzechowym

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
19.81 g
9.90 g
Węglowodany przyswajalne
17.72 g
8.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.09 g
1.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
23.37 g
11.69 g
Tłuszcze nasycone
6.86 g
3.43 g
Tłuszcze nienasycone
16.51 g
8.25 g
Tłuszcze jednonasycone
11.20 g
5.60 g
Tłuszcze wielonasycone
5.31 g
2.65 g
Cholesterol
5.79 mg
2.89 mg

Witaminy w przepisie na sos orzechowy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
12.63 µg (mcg)
6.32 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina C
2.08 mg
1.04 mg
Retinol
12.11 µg (mcg)
6.05 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.08 mg
Niacyna
5.65 mg
2.82 mg
Foliany
39.37 µg (mcg)
19.68 µg (mcg)
Beta karoten
7.95 µg (mcg)
3.97 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos orzechowy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
310.16 mg
155.08 mg
Potas
310.79 mg
155.39 mg
Wapń
73.58 mg
36.79 mg
Fosfor
248.42 mg
124.21 mg
Magnez
78.84 mg
39.42 mg
Żelazo
0.81 mg
0.41 mg
Cynk
1.25 mg
0.62 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu orzechowego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie orzechowym

Lista alergenów dla sosu orzechowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Cena przygotowania sosu orzechowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
40 g
2 łyżki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.90
Za 40 g
Mleczko kokosowe
50 ml
5 łyżek
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 50 ml
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
16.00
Jak oceniasz przepis na sos orzechowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób