Sos orzechowy
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 2 łyżki (40 g)
- Mleczko kokosowe - 5 łyżek (50 ml)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na sos orzechowy krok po kroku
Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy masło orzechowe, sok z cytryny i przyprawy.
Gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Więcej informacji na temat sosu orzechowego
Tajski sos orzechowy to zdecydowanie jeden z flagowych przepisów, który warto znać. Dlaczego? Orzechowy sos jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, ma idealny, kremowy, orzechowy smak, a co najważniejsze jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się do wielu przeróżnych dań. Jest charakterystyczny w szczególności dla kuchni azjatyckiej, ale wykorzystywany jest co raz częściej w daniach z kuchni całego świata. Można go wykorzystać jako dodatek wytrawny do mięsa, na przykład do kurczaka, do warzyw, makaronów, a także do dań na słodko. Sprawdzi się do placuszków, naleśników, gofrów, czy owsianek. Sos z masła orzechowego można przygotować w wielu wariantach smakowych. Sos orzechowy możesz przygotować jako pikantny, łagodny lub słodki, w zależności od tego, do czego planujesz go wykorzystać oraz jakie smaki lubisz najbardziej. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos orzechowy, który będzie miał przepyszny smak i odpowiednią konsystencję jesteś w odpowiednim miejscu. Przedstawiamy przepis na sos orzechowy, który z pewnością sprosta Twoim wymaganiom i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wbrew pozorom przygotowanie sosu orzechowego nie jest skomplikowane i nie wymaga większych, zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Sos orzechowy możesz przygotować z gotowego masła orzechowego z orzeszków ziemnych (najlepiej takiego 100% z orzechów, bez dodatku cukru). Z powodzeniem możesz przygotować sos również z orzechów laskowych - wtedy polecamy go szczególnie do dań na słodko. Oprócz masła orzechowego, do przygotowania tego wyśmienitego sosu potrzebujesz również mleka kokosowego, odrobiny soku z cytryny oraz przypraw. Przyprawy najlepiej dobrać indywidualnie w zależności od potrzeb. Do dań wytrawnych możesz dodać kurkumę, kumin rzymski, ostrą papryczkę lub papryczki chilli. Jeśli planujesz wykorzystać sos do dań na słodko możesz dodać kakao, cynamon lub ksylitol. Nie polecamy dodatku cukru, ponieważ sos sam w sobie jest dość kaloryczny, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, a cukier dodatkowo ją zwiększy.
Alergeny w sosie orzechowym
Lista alergenów dla sosu orzechowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze sosu orzechowego
Sos orzechowy jest wysokokaloryczny, dlatego osoby na dietach redukcyjnych powinny dodawać jego umiarkowane ilości do wybranych dań.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.