Sos musztardowy do sałatki

Opublikowano: 22.05.2022 r., 14:23 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Musztardowy dressing do sałatki
Sos musztardowy do sałatki
Do prawie każdego dania, potrzebny jest sos, brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego, poznaj mój przepis na sos musztardowy, który możesz wykorzystać do wielu dań.
Przygotowanie 10 min
10 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Musztarda - 5 łyżek (50 g)
  • Miód - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sos musztardowy do sałatki krok po kroku

Musztardę przełóż do miseczki.

Dodaj miód i dokładnie wymieszaj całość.

Sos dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na sos musztardowy do sałatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat sosu musztardowego do sałatki

Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na sos musztardowy do sałatki, sprawdzi się on także do wielu innych dań np. tofu czy dania mięsne.

Sos musztardowy do sałatki powstaje tylko z dwóch składników, będzie to musztarda i miód.

Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Wystarczy, że wymieszasz ze sobą te dwa składniki i delikatnie doprawisz ziołami lub skroplisz sokiem z cytryny. Na samym końcu porządnie go wymieszaj i polej przygotowane danie.

Jeśli nie masz pomysłu na danie, do którego ten pyszny sos będzie nadawał się idealnie, rozłóż roszponkę lub inny rodzaj sałaty do miseczki, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odrobinę czerwonej cebuli i grillowaną pierś z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Do sałatki warto dodawać ugotowane jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Jak widzisz możliwości na dania, jest bardzo wiele, wystarczy, że wybierzesz odpowiednią dla siebie i przygotujesz do niej sos według mojego przepisu. W ten sposób w krótkim czasie masz pyszny i pożywny lunch czy obiad.

Skoro już wiesz, jak zrobić sos musztardowy do sałatki wykorzystaj go i przekonaj się, jaki jest smaczny. Będzie to najlepszy pomysł na pyszny dodatek do Twoich dań.

Alergeny w sosie musztardowym do sałatki

Lista alergenów dla sosu musztardowego do sałatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sosu musztardowego do sałatki

na 100g gotowej potrawy

Sos możesz podawać do sałatki, ale też do mięsa czy tofu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
101.50
10.15
Białko (g)
3.59
0.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
18.15
1.82
Węglowodany przyswajalne (g)
14.53
1.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.62
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
2.82
0.28
Tłuszcze nasycone (g)
2.82
0.28
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina A (µg (mcg))
3.33
0.33
Witamina B6 (mg)
0.06
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.42
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.29
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.16
0.02
Ryboflawina (mg)
0.07
0.01
Niacyna (mg)
0.49
0.05
Foliany (µg (mcg))
6.17
0.62
Beta karoten (µg (mcg))
25.83
2.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
917.33
91.73
Potas (mg)
133.67
13.37
Wapń (mg)
53.50
5.35
Fosfor (mg)
90.67
9.07
Magnez (mg)
40.33
4.03
Żelazo (mg)
1.40
0.14
Cynk (mg)
0.57
0.06
Miedź (mg)
0.07
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu musztardowego do sałatki 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu musztardowego do sałatki

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Musztarda
50 g
5 łyżek
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Koszt składników
17.00