Przepis na sos musztardowy do jajka krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
rondelek

Rozpuść w rondelku masło, podsmaż na nim pokrojoną cebulę

Dodaj mąkę i smaż do uzyskania zasmażki.

Delikatnie wlewaj bulion, sok z cytryny i mieszaj, żeby nie powstały grudki.

Gotuj, aż sos zgęstnieje.

Dodaj pieprz, musztardę i wymieszaj.

Ściągnij ganek z ognia, dodaj śmietanę, zamieszaj.

Zagotuj na bardzo wolnym ogniu, ewentualnie dopraw pieprzem.

Często zadawane pytania

jajka w sosie musztardowym
sos musztardowy do jajka
Koszt przygotowania dania
7.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
126 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
77

Sos musztardowy do jajka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Sosie musztardowym do jajka

Sos musztardowy do jajka to ewidentnie dla wielu osób smak dzieciństwa. Jajka w sosie musztardowym to łatwy, szybki i sprawdzony przepis na smaczny dodatek do posiłku. Danie to możemy zjeść na śniadania, obiad z ziemniakami lub przygotować jako przystawkę na imprezę dla gości.

Jajka z sosem musztardowym to wyśmienite połączenie, poza tym efektownie się prezentuje. Sos musztardowy ma bardzo wyraźny, lekko ostry smak, przez co idealnie współgra z ziemniakami i jajkami, ale można go też podać choćby z upieczoną piersią z kurczaka.

Przygotowanie sosu musztardowego nie wymaga ani specjalnych zdolności kulinarnych, ani zbyt dużej ilości składników. Poza tym składniki, które wykorzystany do przygotowania tej potrawy są tanie i dostępne w każdym sklepie. Jest to przepis na każdą kieszeń.

Potrzebne są oczywiście jajka, a do sosu wykorzystamy bulion warzywny (jeśli nie mamy, to ewentualnie woda), cebula, najważniejszy składnik - musztarda (najlepiej ostra w smaku) oraz masło i przyprawy.

Najlepszy sos musztardowy do jajka nam wyjdzie, jeśli wykorzystamy musztardę sarepską, ewentualnie rosyjską. Pikantny smak musztardy nada sosowi lekko ostry, charakterystyczny smak.

Moja propozycja obiadu to jajka w sosie musztardowym posypane natką pietruszki, podane z puree ziemniaczanym i surówką z buraków. Pyszny i szybki obiad, który za czasów naszych babć często gościł na stole. Obecnie przepis na sos musztardowy do jajka został nieco zapomniany.

Jak zrobić dobry sos musztardowy do jajka? Sam się przekonaj, że wykonanie wcale nie jest rudne. Poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Postępując krok po kroku według moje przepisu, nie ma możliwości, że sos Ci nie wyjdzie. Zrobienie całości nie zajmie więcej niż 30 minut, więc można zabrać się za przygotowanie tuż przez planowanym posiłkiem.

Jajka gotujemy na twardo (najlepiej gotować je maksymalnie 6 minut od zagotowania wody, wtedy nie tracą właściwości zdrowotnych). Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. W rondelku roztapiamy masło i smażymy na nim cebulę. Wsypujemy mąkę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Wlewamy bulion, sok z cytryny i mieszamy. Na końcu dodajemy musztardę, przyprawy i zagotowujemy. Prawda, że proste?

Wartości odżywcze Sosu musztardowego do jajka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
84.53 kcal
126.80 kcal
Białko
1.71 g
2.56 g

Węglowodany w sosie musztardowym do jajka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
6.38 g
9.56 g
Węglowodany przyswajalne
5.62 g
8.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.75 g
1.13 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
6.10 g
9.14 g
Tłuszcze nasycone
4.40 g
6.60 g
Tłuszcze nienasycone
1.70 g
2.54 g
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol
16.44 mg
24.66 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos musztardowy do jajka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
46.59 µg (mcg)
69.89 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
1.98 mg
2.97 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.17 mg
0.25 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
39.94 µg (mcg)
59.91 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.10 mg
Niacyna
0.38 mg
0.57 mg
Foliany
11.13 µg (mcg)
16.69 µg (mcg)
Beta karoten
61.78 µg (mcg)
92.68 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos musztardowy do jajka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
239.29 mg
358.93 mg
Potas
81.39 mg
122.08 mg
Wapń
31.53 mg
47.30 mg
Fosfor
36.16 mg
54.24 mg
Magnez
10.09 mg
15.13 mg
Żelazo
0.43 mg
0.64 mg
Cynk
0.21 mg
0.31 mg
Miedź
0.03 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Sosu musztardowego do jajka 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Sosie musztardowym do jajka

Lista alergenów dla Sosu musztardowego do jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania Sosu musztardowego do jajka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Musztarda sarepska
50 g
2 łyżki
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
1 łyżka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Cebula
120 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Masło
15 g
3 łyżeczki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
30.20
Jak oceniasz przepis na sos musztardowy do jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób