Sos musztardowy do jajka
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Musztarda sarepska - 2 łyżki (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (20 g)
- Cebula - 1 sztuka (120 g)
- Masło - 3 łyżeczki (15 g)
- Śmietana 18% (100 g)
Przepis na sos musztardowy do jajka krok po kroku
Rozpuść w rondelku masło, podsmaż na nim pokrojoną cebulę
Dodaj mąkę i smaż do uzyskania zasmażki.
Delikatnie wlewaj bulion, sok z cytryny i mieszaj, żeby nie powstały grudki.
Gotuj, aż sos zgęstnieje.
Dodaj pieprz, musztardę i wymieszaj.
Ściągnij ganek z ognia, dodaj śmietanę, zamieszaj.
Zagotuj na bardzo wolnym ogniu, ewentualnie dopraw pieprzem.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat sosu musztardowego do jajka
Sos musztardowy do jajka to ewidentnie dla wielu osób smak dzieciństwa. Jajka w sosie musztardowym to łatwy, szybki i sprawdzony przepis na smaczny dodatek do posiłku. Danie to możemy zjeść na śniadania, obiad z ziemniakami lub przygotować jako przystawkę na imprezę dla gości.
Jajka z sosem musztardowym to wyśmienite połączenie, poza tym efektownie się prezentuje. Sos musztardowy ma bardzo wyraźny, lekko ostry smak, przez co idealnie współgra z ziemniakami i jajkami, ale można go też podać choćby z upieczoną piersią z kurczaka.
Przygotowanie sosu musztardowego nie wymaga ani specjalnych zdolności kulinarnych, ani zbyt dużej ilości składników. Poza tym składniki, które wykorzystany do przygotowania tej potrawy są tanie i dostępne w każdym sklepie. Jest to przepis na każdą kieszeń.
Potrzebne są oczywiście jajka, a do sosu wykorzystamy bulion warzywny (jeśli nie mamy, to ewentualnie woda), cebula, najważniejszy składnik - musztarda (najlepiej ostra w smaku) oraz masło i przyprawy.
Najlepszy sos musztardowy do jajka nam wyjdzie, jeśli wykorzystamy musztardę sarepską, ewentualnie rosyjską. Pikantny smak musztardy nada sosowi lekko ostry, charakterystyczny smak.
Moja propozycja obiadu to jajka w sosie musztardowym posypane natką pietruszki, podane z puree ziemniaczanym i surówką z buraków. Pyszny i szybki obiad, który za czasów naszych babć często gościł na stole. Obecnie przepis na sos musztardowy do jajka został nieco zapomniany.
Jak zrobić dobry sos musztardowy do jajka? Sam się przekonaj, że wykonanie wcale nie jest rudne. Poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Postępując krok po kroku według moje przepisu, nie ma możliwości, że sos Ci nie wyjdzie. Zrobienie całości nie zajmie więcej niż 30 minut, więc można zabrać się za przygotowanie tuż przez planowanym posiłkiem.
Jajka gotujemy na twardo (najlepiej gotować je maksymalnie 6 minut od zagotowania wody, wtedy nie tracą właściwości zdrowotnych). Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. W rondelku roztapiamy masło i smażymy na nim cebulę. Wsypujemy mąkę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Wlewamy bulion, sok z cytryny i mieszamy. Na końcu dodajemy musztardę, przyprawy i zagotowujemy. Prawda, że proste?
Alergeny w sosie musztardowym do jajka
Lista alergenów dla Sosu musztardowego do jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda sarepska
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze sosu musztardowego do jajka
Szybki sos jako dodatek do jajek, nie wymaga specjalnych umiejętności.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.