Przepis na sos marinara krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę, by się zarumieniła. Następnie dodaj czosnek.

Na patelnię wyłóż pomidory z puszki, jeśli są niekrojone - podziel je na mniejsze części.

Smaż całość przez 10 minut.

Po tym czasie zalej wszystko przecierem pomidorowym i dodaj pierz, odrobinę soli i zioła.

Duś przez 20 minut.

Sos marinara podany w żeliwnym garnku i posypany ziołami.
sos marinara
Koszt przygotowania dania
6.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
84 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
25

Sos marinara - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie marinara

Sos marinara to dodatek idealny dla wszystkich miłośników pomidorów. Jest niezwykle gęsty i aromatyczny, a jego smak przyciąga każdego fana włoskiej kuchni. Świetnie pasuje do pizzy, ale sprawdza się również w towarzystwie makaronów. To sos, który oczaruje każdego prostotą. Ma wspaniałą konsystencję, a robi się go w bardzo ekspresowym tempie.

Sos pomidorowy marinara świetnie komponuje się z ciastem drożdżowym, dlatego będzie idealnym dodatkiem do pizzy. Można go zrobić w naprawdę szybki i łatwy sposób, dlatego przypadnie do gustu zwłaszcza osobom, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. W tradycyjnej wersji robiony jest ze świeżych pomidorów, jednak całość można bardzo skrócić, dzięki temu nie trzeba zbyt dużo czasu spędzać przy patelni. Świetnie sprawdzą się w tym przypadku gotowe przeciery pomidorowe. Jednak należy użyć do tego sosu przecieru, który ma jak najlepszy skład, dzięki czemu całość będzie miała idealną jakość. Im więcej pomidorów w składzie tym lepiej. Dobrze jest użyć pomidorów z puszki, najlepiej takich, które już są pokrojone, dzięki czemu całość nabierze lepszej konsystencji. Choć wydaje się, że przetworzone pomidory mają mniej właściwości niż świeże warzywa, to wcale nie jest to prawda. Ten sos to idealne źródło likopenu, który wspiera zdrowie układu krążenia i serca. Im dłużej gotowane pomidory, tym więcej likopenu się w nich znajduje, dlatego ten sos nawet po wyłożeniu na pizzę i ponownym podgrzaniu jest bardzo wartościowy i będzie wspierał prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Ten sos świetnie nadaje się do pizzy. Jest głównie znany właśnie z tego dania. To wszystko dlatego, że jest odpowiednio słony, a pomidory nadają mu odrobiny słodyczy. W niektórych przepisach dodaje się do całości szczypty cukry, jednak w tym przepisie nie jest to konieczne. Cebula, która jest podsmażana karmelizuje się i staje się słodsza, dlatego w towarzystwie z pomidorami tworzy wspaniałą kompozycję, więc całości nie trzeba dodatkowo słodzić.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos marinara, który smakuje niezwykle pysznie, a przy tym jest łatwy w przygotowaniu, to właśnie ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Ten przepis na sos marinara jest niezwykle łatwy, a wychodzi z niego bardzo aromatyczny i wspaniały dodatek.

Wartości odżywcze sosu marinara

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kalorie)
78.46 kcal
84.74 kcal
Białko
1.63 g
1.76 g
Fenyloalanina
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie marinara

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany
8.72 g
9.42 g
Węglowodany przyswajalne
6.93 g
7.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.79 g
1.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz
4.83 g
5.22 g
Tłuszcze nasycone
0.87 g
0.94 g
Tłuszcze nienasycone
3.97 g
4.28 g
Tłuszcze jednonasycone
3.39 g
3.67 g
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
0.62 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos marinara

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina A
14.23 µg (mcg)
15.37 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
9.71 mg
10.49 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.91 mg
2.06 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.06 mg
Niacyna
1.07 mg
1.16 mg
Foliany
12.25 µg (mcg)
13.23 µg (mcg)
Beta karoten
167.62 µg (mcg)
181.02 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos marinara

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód
83.54 mg
90.22 mg
Potas
316.38 mg
341.70 mg
Wapń
29.15 mg
31.49 mg
Fosfor
36.86 mg
39.81 mg
Żelazo
1.30 mg
1.40 mg
Cynk
0.30 mg
0.33 mg
Miedź
0.20 mg
0.21 mg
Mangan
0.19 mg
0.20 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu marinara 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie marinara

Lista alergenów dla sosu marinara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos marinara

Cena przygotowania sosu marinara

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Pomidory w puszce
250 g
1 szklanka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
33.30
Jak oceniasz przepis na sos marinara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób