Przepis na sos majonezowy krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
praska do czosnku, miseczka

Koper opłucz pod wodą, osusz i posiekaj.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Do miseczki włóż majonez, dodaj do niego jogurt naturalny, sok z cytryny, posiekany koper, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz odrobinę soli i pieprzu.

Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 2 godziny (składniki sosu przegryzą się).

Gotowy sos podawaj jako dodatek do innych dań.

Często zadawane pytania

Sos majonezowy podany w przezroczystym naczyniu.
Sos majonezowy
Koszt przygotowania dania
4.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
740 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
24

Sos majonezowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie majonezowym

Sos majonezowy przygotowywany jest na bazie majonezu oraz jogurtu naturalnego. Sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jajek. Najlepszy domowy sos doskonale smakuje schłodzony, dlatego warto pozostawić go na kilka godzin w lodówce. Dodatkowo składniki sosu zdążą się przegryźć. Prosty przepis na sos majonezowy nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, koper, czosnek, sól oraz pieprz.

Jak zrobić sos majonezowy z przyprawami? Koper opłucz pod wodą, osusz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do miseczki włóż majonez, dodaj do niego jogurt naturalny, sok z cytryny, posiekany koper, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz odrobinę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 2 godziny (składniki sosu przegryzą się). Gotowy sos podawaj jako dodatek do innych dań.

Jogurt naturalny to produkty pochodzenia zwierzęcego, który uzyskiwany jest z przetworzenia mleka. Jogurt ma charakterystyczną, gęstą konsystencję, która posiada kremową barwę. Dodatkowo jogurt naturalny charakteryzuje się lekko kwaśnym smakiem. Jogurt naturalny jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.

Podsumowując pyszny sos majonezowy przygotowany w domu to doskonała propozycja na dodatek do wielu dań. Sos świetnie smakuje z dodatkiem domowych fast-foodów. Możemy wykorzystać go także do podania kanapek lub jajek gotowanych. Smaczny sos warto pozostawić w lodówce na kilka godzin, aby składniki przegryzły się. Aby przygotować mniej kaloryczną wersję sosu możesz wykorzystać majonez light lub delikatnie zmienić proporcje majonezu do jogurtu naturalnego.

Wartości odżywcze sosu majonezowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
370.45 kcal
740.90 kcal
Białko
2.39 g
4.78 g

Węglowodany w sosie majonezowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
4.98 g
9.97 g
Węglowodany przyswajalne
4.64 g
9.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.35 g
0.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
38.14 g
76.27 g
Tłuszcze nasycone
7.10 g
14.20 g
Tłuszcze nienasycone
30.87 g
61.74 g
Tłuszcze jednonasycone
8.50 g
17.00 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
22.37 g
44.74 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.10 g
0.19 g
Cholesterol
23.75 mg
47.50 mg

Witaminy w przepisie na sos majonezowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
46.60 µg (mcg)
93.20 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
13.93 mg
27.86 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol
7.50 µg (mcg)
15.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.05 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.20 mg
0.40 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
19.65 µg (mcg)
39.30 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos majonezowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
356.55 mg
713.10 mg
Potas
114.15 mg
228.30 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
78.45 mg
156.90 mg
Fosfor
25.55 mg
51.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
7.85 mg
15.70 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
1.71 mg
Cynk
0.23 mg
0.46 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Mangan
0.22 mg
0.43 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu majonezowego 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie majonezowym

Lista alergenów dla sosu majonezowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania sosu majonezowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koperek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
11.30
Jak oceniasz przepis na sos majonezowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób