Przepis na sos kurkowy do mięsa krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Grzyby oczyść z piasku i pozostałości runa leśnego. Jeśli kurki są duże pokrój je dna mniejsze kawałki.

Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę.

Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj do niej liść laurowy i ziele angielskie.

Umieść na patelni kurki, wlej wino i duś kurki 15 minut na wolnym ogniu.

Po tym czasie wlej śmietanę kremówkę i zagotuj. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

Na koniec dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koper i kwaśną śmietanę.

Gotowy sos podawaj na ciepło, jako dodatek do mięs.

Sos kurkowy do mięsa podany z dodatkiem mięsa.
Sos kurkowy do mięsa
Koszt przygotowania dania
32.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
337 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Sos kurkowy do mięsa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie kurkowy do mięsa

Najlepszy sos kurkowy do mięsa to świetna propozycja do podkreślenia smaku mięs różnego rodzaju. Sos sprawdzi się jako dodatek zarówno do drobiu jak i wołowiny, dobrze komponuje się także z mięsem wieprzowymi i rybami. Przepis na sos kurkowy do mięsa jest łatwy do przygotowania, wiec nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Do przygotowania sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: świeże kurki, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana kremówka 30%, śmietana kwaśna 12%, sól, pieprz, koper, białe wytrawne wino oraz masło klarowane.

Jak zrobić sos kurkowy do mięsa? Na początek oczyść dokładnie grzyby z piasku i pozostałości runa leśnego. Jeśli kurki są duże pokrój je drobniej. Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj do niej liść laurowy i ziele angielskie. Umieść na patelni kurki, wlej wino i duś kurki 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wlej śmietanę kremówkę i zagotuj, gotuj aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koper i kwaśną śmietanę.

Kurki, inaczej zwane pieprznikiem jadalnym, są bardzo popularnymi grzybami o szerokim zastosowaniu. Kurki są źródłem błonnika oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za metabolizm różnych substancji chemicznych w naszym organizmie. Witaminy z grupy B są także niezbędne do prawidłowego procesu wytwarzania komórek morfotycznych krwi. Kurki zawierają również składniki o działaniu przeciwutleniającym. Kurki są ciężko strawne ze względu na zawartość chityny. Nie powinny więc ich spożywać osoby, które mają jakikolwiek problem z układem pokarmowym. Śmietana jest dobrym źródłem tłuszczu mlecznego. Jest on tłuszczem dobrze wpływającym na nasze zdrowie.

Podsumowując pyszny sos kurkowy to doskonały dodatek do dań mięsnych. Sos dobrze sprawdzi się podany do warzyw lub kaszy. Śmietanowy sos jest dobry do przechowywania w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Smaczny sos zachwyci nie jedno wymagające podniebienie.

Wartości odżywcze sosu kurkowego do mięsa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
134.91 kcal
337.27 kcal
Białko
1.79 g
4.49 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie kurkowy do mięsa

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.51 g
16.27 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.55 g
11.37 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
11.70 g
29.24 g

Witaminy w przepisie na sos kurkowy do mięsa

Na 100g
Na porcję
(250g)
Ryboflawina
0.12 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos kurkowy do mięsa

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
18.74 mg
46.84 mg
Potas
287.02 mg
717.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
37.23 mg
93.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
41.98 mg
104.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.42 mg
1.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu kurkowego do mięsa 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie kurkowy do mięsa

Lista alergenów dla sosu kurkowego do mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 12%
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania sosu kurkowego do mięsa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
400 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 400 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
51.70
Jak oceniasz przepis na sos kurkowy do mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób