Sos kurkowy
- Kurki świeże - 4 garście (240 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2/3 szklanki (160 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Masło - 2 łyżki (30 g)
Przepis na sos kurkowy krok po kroku
Kurki dobrze oczyść i przepłucz pod bieżącą zimną wodą. Pozostał na durszlaku do wyschnięcia.
Cebulę obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Przesmażaj 4-5 min, a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj kurki. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 min.
Po tym czasie dodaj śmietanę. Wymieszaj i redukuj sos przez ok. 5-10 min.
Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Więcej informacji na temat sosu kurkowego
Jak zrobić sos kurkowy? Ten sos jest łatwy do zrobienia, ale przede wszystkim warto zacząć od przygotowania wszystkich składników. Gdy już wszystko będziesz mieć w zasięgu ręki, zrobienie sosu pójdzie zdecydowanie sprawniej. Sos kurkowy jest bardzo dobry i można go połączyć z różnymi dodatkami.
Jak przygotować kurki do sosu? Bardzo ważne jest to, aby dobrze je oczyścić. Można to zrobić na dwa sposoby. Każdą kurkę można wstępnie oczyszczać za pomocą noża, a potem pod bieżącą wodą, aż cała ziemia, piasek i pył nie znikną. Jednak może to zająć dużo czasu, a kurki mogą się zbyt mocno namoczyć. Jeśli interesuje cię szybki sposób oczyszczenia kurek, to warto sięgnąć po drugą metodę. Do miski lub garnka wsyp kurki, a następnie posyp je dość dużą ilością soli (1-1,5 łyżeczki). Takie kurki trzeba zalać wrzątkiem. Nie może to być letnia woda. Wymieszaj kurki i po kilku sekundach wyciągnij je na sito za pomocą łyżki cedzakowej. Pamiętaj o tym, aby nie trzymać kurek zbyt długo w wodzie, ale tę czynność na wszelki wypadek powtórzy co najmniej raz, a najlepiej dwa. Wtedy będziesz mieć pewność, że kurki na pewno są czyste i później w czasie ich jedzenia nie znajdziesz tam piasku.
Ten przepis na sos kurkowy możesz zmodyfikować. Do kurek pasuje posiekana natka pietruszki. Możesz też dodać tymianek, bazylię, koperek lub inne ulubione zioła oraz przyprawy. Do sosu kurkowego możesz dodać łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Cebulę możesz przesmażyć na oleju lub innym wybranym przez siebie tłuszczu, ale potem do kurek należy dodać jeszcze masło. Ten pyszny śmietanowy sos przygotowuje się z grzybów smażonych. Rzadziej jest on robiony z gotowanych kurek. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki, to dodaj 1-2 łyżki mąki, aby go zagęścić.
Sos kurkowy pasuje do wielu rzeczy. Ten sos można zjeść z kopytkami, kluskami śląskimi albo z ziemniakami (pieczonymi lub z wody). Sos kurkowy można podać także do kotletów z piersi kurczaka lub schabowych. Bardzo często ten sos jest podawany do makaronu, ale równie dobrze smakuje z samym pieczywem.
Alergeny w sosie kurkowym
Lista alergenów dla sosu kurkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
Wartości odżywcze sosu kurkowego
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.