Sos koperkowy do pulpetów
- Mięso mielone z kurczaka (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Koperek - 1 pęczek (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1/2 opakowania (120 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na sos koperkowy do pulpetów krok po kroku
Mięso mielone przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj.
Wbij jajko, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Obsmaż krótko pulpety na rozgrzanym oleju rzepakowym i odłóż na bok.
Na patelnię wlej bulion i delikatnie podgrzewaj, dodaj śmietankę i dopraw sos do smaku.
Następnie wsyp mąkę i wymieszaj tak, aby sos miał jednolitą konsystencję.
Dodaj posiekany koperek, a na końcu włóż pulpety.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat sosu koperkowego do pulpetów
Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, pulpety drobiowe w sosie koperkowym pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do jednych z ulubionych przepisów najmłodszych dzieci. Koniecznie poznaj mój przepis na sos koperkowy do pulpetów.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: bulion warzywny, śmietanka, odrobina mąki i koperek. Dodatkowo do naszych pulpetów:
mięso mielone, jajko, cebula, czosnek.
Dokładnie jak przygotować pulpety z różnych rodzajów mięsa tłumaczę i wyjaśniam krok po kroku nieco niżej w moim dokładnym przepisie. Skoro znasz już przepis na moje smaczne, mięsne kulki, koniecznie poznaj sos koperkowy do pulpetów.
Zatem, jak zrobić sos koperkowy do pulpetów?
Wystarczy, że przygotujesz bulion i go zagotujesz, następnie dodaj śmietankę i wymieszaj. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodaj odrobinę mąki i dopraw sos do smaku.
Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład.
Nasze pyszne pulpety z mięsa mielonego możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też mięso z indyka.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze.
Kurczak podobnie jak indyk należy do chudych gatunków mięs. Przy okazji dostarcza do naszego organizmu dużej ilości białka, które odpowiada za uczucie sytości.
Skoro już wiesz jak zrobić sos koperkowy, wykorzystaj mój przepis, będzie to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w sosie koperkowym do pulpetów
Lista alergenów dla sosu koperkowego do pulpetów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sosu koperkowego do pulpetów
Tak przygotowane pulpety możesz podawać z ziemniaczanym puree lub gruboziarnistą kaszą.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.