Sos koperkowy do pulpetów

Opublikowano: 29.03.2022 r., 8:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpeciki w sosie koperkowym
Sos koperkowy do pulpetów
Sos koperkowy i pulpety drobiowe to idealne połączenie, które każdy z nas zna już od dziecka, dlatego przypomnijmy sobie ten prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
275 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
  • Koperek - 1 pęczek (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1/2 opakowania (120 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na sos koperkowy do pulpetów krok po kroku

Mięso mielone przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj.

Wbij jajko, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Obsmaż krótko pulpety na rozgrzanym oleju rzepakowym i odłóż na bok.

Na patelnię wlej bulion i delikatnie podgrzewaj, dodaj śmietankę i dopraw sos do smaku.

Następnie wsyp mąkę i wymieszaj tak, aby sos miał jednolitą konsystencję.

Dodaj posiekany koperek, a na końcu włóż pulpety.

Jak oceniasz przepis na sos koperkowy do pulpetów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu koperkowego do pulpetów

Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, pulpety drobiowe w sosie koperkowym pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do jednych z ulubionych przepisów najmłodszych dzieci. Koniecznie poznaj mój przepis na sos koperkowy do pulpetów.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: bulion warzywny, śmietanka, odrobina mąki i koperek. Dodatkowo do naszych pulpetów:

mięso mielone, jajko, cebula, czosnek.

Dokładnie jak przygotować pulpety z różnych rodzajów mięsa tłumaczę i wyjaśniam krok po kroku nieco niżej w moim dokładnym przepisie. Skoro znasz już przepis na moje smaczne, mięsne kulki, koniecznie poznaj sos koperkowy do pulpetów.

Zatem, jak zrobić sos koperkowy do pulpetów?

Wystarczy, że przygotujesz bulion i go zagotujesz, następnie dodaj śmietankę i wymieszaj. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodaj odrobinę mąki i dopraw sos do smaku.

Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład.

Nasze pyszne pulpety z mięsa mielonego możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też mięso z indyka.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze.

Kurczak podobnie jak indyk należy do chudych gatunków mięs. Przy okazji dostarcza do naszego organizmu dużej ilości białka, które odpowiada za uczucie sytości.

Skoro już wiesz jak zrobić sos koperkowy, wykorzystaj mój przepis, będzie to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w sosie koperkowym do pulpetów

Lista alergenów dla sosu koperkowego do pulpetów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sosu koperkowego do pulpetów

na 100g gotowej potrawy

Tak przygotowane pulpety możesz podawać z ziemniaczanym puree lub gruboziarnistą kaszą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
110.21
275.52
Białko (g)
7.62
19.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.06
7.66
Węglowodany przyswajalne (g)
2.86
7.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.54
18.85
Tłuszcze nasycone (g)
4.05
10.12
Tłuszcze nienasycone (g)
3.49
8.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.46
6.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
2.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
46.49
116.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.23
0.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.24
5.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.12
22.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
138.05
345.13
Potas (mg)
238.38
595.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.74
36.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
81.91
204.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.38
28.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
1.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.67
1.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu koperkowego do pulpetów 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu koperkowego do pulpetów

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koperek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
120 g
1/2 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
54.00