Sos koktajlowy
- Majonez - 5 łyżek (50 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
- Ketchup - 4 łyżki (40 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
Przepis na sos koktajlowy krok po kroku
Składniki przełóż do miseczki.
Dokładnie wymieszaj składniki.
Więcej informacji na temat sosu koktajlowego
Sos koktajlowy to jeden z bardzo szybkich i prostych w przygotowaniu sosów podawanych na zimno lub w temperaturze pokojowej. Najczęściej podawany jest jako dodatek do ryb, skorupiaków i innych owoców morza, jednak wraz z jego rosnącą popularnością na całym świece, możliwości jego wykorzystania stale się poszerzają. Tradycyjnie był składnikiem tak zwanego koktajlu krewetek, wielu krytyków kulinarnych do dziś uważa, że zdecydowanie poprawia ich smak i uszlachetnia cały posiłek. Historia sosu koktajlowego sięga najprawdopodobniej lat 60 tych, a receptura i pomysły na jego wykorzystanie pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Na przestrzeni lat stał się znany i lubiany na całym świecie, powstało również wiele jego odmian. Nasz przepis na sos koktajlowy jest bardzo łatwy i szybki, nie potrzebujesz ani wyszukanych produktów, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, aby samodzielnie przygotować go w domu. Będzie świetnie smakował jako tradycyjny dodatek do owoców morza, ale również do kanapek, sałatek, dań z grilla, czy do pizzy. Składniki niezbędne do tego, aby powstał pyszny sos koktajlowy to ketchup, majonez, opcjonalnie cukier oraz mocny alkohol. Sos najczęściej przygotowuje się z koniaku lub whiskey, pamiętaj jednak aby pominąć ten składnik, jeśli dania z sosem koktajlowym będą przeznaczone również dla dzieci, czy kobiet w ciąży. Tradycyjnie sos przygotowuje się z majonezem, możesz też jednak zastąpić go całkowicie lub częściowo śmietaną. Jak zrobić sos koktajlowy, aby był naprawdę dobry. To prosty przepis, z którym z pewnością sobie poradzisz. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji o lekko różowym kolorze. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, możesz dodać chrzan, sos tabasco, chilli lub mieloną ostrą paprykę. Sos koktajlowy najlepiej smakuje na zimno, dlatego pamiętaj, aby dobrze schłodzić go w lodówce przed podaniem.
Alergeny w sosie koktajlowym
Lista alergenów dla sosu koktajlowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze sosu koktajlowego
Sos koktajlowy jest stosunkowo kaloryczny, dlatego traktuj go jako dodatek, a nie podstawa posiłków.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.