Sos koktajlowy

Opublikowano: 06.09.2022 r., 16:49 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos koktajlowy w miseczce
Sos koktajlowy
Poznaj przepis na tradycyjny, uniwersalny sos koktajlowy, który sprawdzi się do sałatek i do grilla.
Przygotowanie 3 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 0 porcji
  • Majonez - 5 łyżek (50 g)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
  • Ketchup - 4 łyżki (40 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miseczka

Przepis na sos koktajlowy krok po kroku

Składniki przełóż do miseczki.

Dokładnie wymieszaj składniki.

Jak oceniasz przepis na sos koktajlowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu koktajlowego

Sos koktajlowy to jeden z bardzo szybkich i prostych w przygotowaniu sosów podawanych na zimno lub w temperaturze pokojowej. Najczęściej podawany jest jako dodatek do ryb, skorupiaków i innych owoców morza, jednak wraz z jego rosnącą popularnością na całym świece, możliwości jego wykorzystania stale się poszerzają. Tradycyjnie był składnikiem tak zwanego koktajlu krewetek, wielu krytyków kulinarnych do dziś uważa, że zdecydowanie poprawia ich smak i uszlachetnia cały posiłek. Historia sosu koktajlowego sięga najprawdopodobniej lat 60 tych, a receptura i pomysły na jego wykorzystanie pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Na przestrzeni lat stał się znany i lubiany na całym świecie, powstało również wiele jego odmian. Nasz przepis na sos koktajlowy jest bardzo łatwy i szybki, nie potrzebujesz ani wyszukanych produktów, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, aby samodzielnie przygotować go w domu. Będzie świetnie smakował jako tradycyjny dodatek do owoców morza, ale również do kanapek, sałatek, dań z grilla, czy do pizzy. Składniki niezbędne do tego, aby powstał pyszny sos koktajlowy to ketchup, majonez, opcjonalnie cukier oraz mocny alkohol. Sos najczęściej przygotowuje się z koniaku lub whiskey, pamiętaj jednak aby pominąć ten składnik, jeśli dania z sosem koktajlowym będą przeznaczone również dla dzieci, czy kobiet w ciąży. Tradycyjnie sos przygotowuje się z majonezem, możesz też jednak zastąpić go całkowicie lub częściowo śmietaną. Jak zrobić sos koktajlowy, aby był naprawdę dobry. To prosty przepis, z którym z pewnością sobie poradzisz. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji o lekko różowym kolorze. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, możesz dodać chrzan, sos tabasco, chilli lub mieloną ostrą paprykę. Sos koktajlowy najlepiej smakuje na zimno, dlatego pamiętaj, aby dobrze schłodzić go w lodówce przed podaniem.

Alergeny w sosie koktajlowym

Lista alergenów dla sosu koktajlowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze sosu koktajlowego

na 100g gotowej potrawy

Sos koktajlowy jest stosunkowo kaloryczny, dlatego traktuj go jako dodatek, a nie podstawa posiłków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
367.92
0.00
Białko (g)
1.25
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
17.38
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
17.29
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.09
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
33.31
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
8.38
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
24.93
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.54
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
17.39
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.77
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
42.77
0.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.00
Witamina C (mg)
1.47
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.00
Witamina E (mg)
1.35
0.00
Retinol (µg (mcg))
33.69
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Ryboflawina (mg)
0.10
0.00
Niacyna (mg)
0.46
0.00
Foliany (µg (mcg))
6.08
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
105.31
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
530.54
0.00
Potas (mg)
123.15
0.00
Wapń (mg)
31.08
0.00
Fosfor (mg)
33.62
0.00
Magnez (mg)
6.69
0.00
Żelazo (mg)
0.21
0.00
Cynk (mg)
0.19
0.00
Miedź (mg)
0.04
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu koktajlowego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu koktajlowego

Koszt składników
13.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Majonez
50 g
5 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Ketchup
40 g
4 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
13.70