Sos karmelowy

Opublikowano: 20.08.2021 r., 9:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos karmelowy podany w małym, szklanym słoiczku.
Sos karmelowy
Sos karmelowy to doskonała propozycja na słodki sos do deserów. Świetnie sprawdza się jako polewa do lodów. Przygotujesz go błyskawicznie, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
205 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Cukier (85 g)
  • Masło (40 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (85 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na sos karmelowy krok po kroku

Cukier wsyp na patelnię. Podgrzewaj na większym ogniu bez mieszania.

Gdy cukier całkowicie się rozpuści zmniejsz ogień. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie.

Dodaj śmietankę. Zdejmij z ognia i mieszaj dokładnie aż wszystkie składniki się połączą.

Przelej do słoiczka. Wystudź.

Jak oceniasz przepis na sos karmelowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat sosu karmelowego

Sos karmelowy to doskonała propozycja na słodki sos do deserów. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ma bardzo szerokie zastosowanie. Świetnie sprawdzi się np. jako dodatek do lodow. Jest wspaniałą alternatywą dla gotowych sklepowych sosów naładowanych konserwantami. Domowy sos karmelowy możesz przechowywać w lodówce przez 4-6 dni.

Jak zrobić sos karmelowy? Będziesz potrzebować garnek lub patelnie, cukier, masło i śmietanę. Opcjonalnie możesz dodać do niego ziarenka wanilii, uzyskasz wtedy aromatyczny karmelowo-waniliowy sos. Sosu karmelowego możesz także używać do ciast, takich jak beza Pavlova. Idealnie pasuje jako polewa do toru, możesz zrobić domowy deser na bazie jogurtu naturalnego, serka mascarpone i świeżych owoców a na wierzch polać nasz domowy sos. Pycha!

Sos karmelowy jest kaloryczny, dlatego nie przesadzaj z jego ilością. Masło zawarte w sosie zawiera duże ilości witaminy D, która u dzieci pomaga budować kości a u dorosłych zapobiega osteoporozie. Śmietana natomiast to źródło łatwo przyswajalnego tłuszczu mlecznego, wapnia, fosforu, witamin z grupy B, witaminy A. Jest więc też dużo dobrego w tym słodkim sosie karmelowym, któremu ciężko się oprzeć.

Sos karmelowy to również niezbędny dodatek do kawy Latte Macchiato. Do wysokiej szklanki wlej po ściance dookoła sos, wlej zaparzoną wcześniej kawę, dopełnij ciepłym mlekiem a na wierzch dodaj bitą śmietanę. Sos karmelowy możesz też przygotować bez śmietany. Alternatywnym składnikiem jest śmietanka kokosowa, wymień całą objętość śmietany na śmietankę kokosową.

Sos karmelowy przygotujesz również z czekolady karmelowej. Jest to jeszcze prostsza i jeszcze szybsza metoda dla osób, które obawiają się przypalenia garnka podgrzewając cukier. Wystarczy, że nad kąpielą wodną rozpuścisz tabliczkę czekolady karmelowej, a następnie dodasz do niej 30 ml śmietanki 30%. Wymieszasz do uzyskania jednolitej konsystencji i gotowe.

Podsumowując sos karmelowy to świetny przepis na polewę do wielu deserów. Ma bardzo szerokie zastosowanie i jest szybki w przygotowaniu. Możesz wykorzystać czekoladę karmelową do jego przygotowania lub zrobić go tradycyjnie z cukru, masła i śmietany. Koniecznie wypróbuj przepis na sos karmelowy.

Alergeny w sosie karmelowym

Lista alergenów dla sosu karmelowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sosu karmelowego

na 100g gotowej potrawy

Sos karmelowy jest kalorycznym dodatkiem do deserów. Zamień śmietanę na śmietankę kokosową, zmniejszysz ilość cholesterolu zawartego w sosie. Staraj się jeść go w małych ilościach, możliwie jak najrzadziej .

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
410.60
205.30
Białko (g)
1.05
0.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
41.66
20.83
Węglowodany przyswajalne (g)
41.66
20.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
27.72
13.86
Tłuszcze nasycone (g)
22.69
11.34
Tłuszcze nienasycone (g)
5.03
2.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
2.51
1.26
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu karmelowego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu karmelowego

Koszt składników
10.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
85 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 85 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
85 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.27
Za 85 g
Koszt składników
10.50