Sos kanapkowy

Opublikowano: 04.09.2023 r., 14:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos kanapkowy wykorzystany do przygotowania kanapek.
Sos kanapkowy
Sos kanapkowy przygotowywany na bazie majonezu oraz ketchupu stanowi doskonały dodatek nie tylko do kanapek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny sos.
Przygotowanie 10 min
144 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Majonez (40 g)
  • Ketchup - 1 łyżka stołowa (10 g)
  • Musztarda sarepska - 1 łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
miseczka

Przepis na sos kanapkowy krok po kroku

Do miski przełóż majonez.

Następnie dodaj do niego ketchup, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej oraz szczyptę soli.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Gotowy sos podawaj jako dodatek do kanapek.

Jak oceniasz przepis na sos kanapkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,6% osób

Więcej informacji na temat sosu kanapkowego

Sos kanapkowy to doskonały pomysł na dodatek do kanapek. Sos możesz wykorzystać również jako dodatek do jaj gotowanych lub mięs. Domowy i szybki w przygotowaniu sos kanapkowy na bazie majonezu możesz użyć również do zrobienia domowych fast-foodów. Sprawdzony przepis na sos kanapkowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: majonez, ketchup, musztarda sarepska, sól oraz papryka ostra.

A jak zrobić sos kanapkowy? Do miski przełóż majonez. Następnie dodaj do niego ketchup, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotowy sos podawaj jako dodatek do kanapek.

Musztarda to zimny sos, którego główny składnik stanowią nasiona gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej. Do przygotowania musztardy poza gorczycą wykorzystuje się także ocet, sól oraz cukier. W sklepach znajdziemy wiele odmian musztard, do których możemy zaliczyć np. musztardę stołową, sarepską, kremską, dijon, francuską, bawarską lub rosyjską. W przemyśle stosuje się także dodatki do musztardy, dzięki czemu możemy kupić np. musztardę miodową lub chrzanową. Musztarda najczęściej wykorzystywana jest w celu poprawienia smaku potraw i podaje się ją jako dodatek do mięs lub wędlin.

Majonez to gęsta emulsja, którą wykonuje się przy użyciu oleju, żółtek jaj oraz dodatków smakowych. Swojski majonez posiada wiele zastosowań kulinarnych, jednak jest produktem wysokokalorycznym. Początkowo do przygotowania majonezu wykorzystywana była oliwa z oliwek oraz żółtko jaja. Obecnie oliwa zastępowana jest innymi olejami roślinnymi a żółtko jaja często zastępowane jest całym jajem.

Podsumowując: prosty przepis na sos kanapkowy warto wykorzystać, aby przygotować doskonały dodatek do wielu potraw. Najlepszy sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Sos jest wysokokaloryczny, dlatego warto ograniczyć jego spożycie – szczególnie na diecie redukcyjnej.

Alergeny w sosie kanapkowym

Lista alergenów dla sosu kanapkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze sosu kanapkowego

na 100g gotowej potrawy

Sos kanapkowy to doskonała propozycja na dodatek do kanapek. Sos jest dość kaloryczny, dlatego warto spożywać go w umiarkowanych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
480.33
144.10
Białko (g)
1.52
0.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
5.83
1.75
Węglowodany przyswajalne (g)
5.06
1.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
0.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
50.48
15.14
Tłuszcze nasycone (g)
9.45
2.83
Cholesterol (mg)
28.00
8.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
15.67
4.70
Witamina B6 (mg)
0.04
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.02
Witamina C (mg)
0.75
0.22
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.04
Witamina E (mg)
2.24
0.67
Retinol (µg (mcg))
10.00
3.00
Tiamina (mg)
0.04
0.01
Ryboflawina (mg)
0.05
0.02
Niacyna (mg)
0.33
0.10
Foliany (µg (mcg))
6.00
1.80
Beta karoten (µg (mcg))
61.83
18.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
757.83
227.35
Potas (mg)
85.17
25.55
Wapń (mg)
18.33
5.50
Fosfor (mg)
36.33
10.90
Magnez (mg)
10.83
3.25
Żelazo (mg)
0.46
0.14
Cynk (mg)
0.23
0.07
Miedź (mg)
0.04
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu kanapkowego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu kanapkowego

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Majonez
40 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Ketchup
10 g
1 łyżka stołowa
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Musztarda sarepska
10 g
1 łyżka stołowa
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
11.00