Sos kanapkowy
- Majonez (40 g)
- Ketchup - 1 łyżka stołowa (10 g)
- Musztarda sarepska - 1 łyżka stołowa (10 g)
Przepis na sos kanapkowy krok po kroku
Do miski przełóż majonez.
Następnie dodaj do niego ketchup, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej oraz szczyptę soli.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Gotowy sos podawaj jako dodatek do kanapek.
Więcej informacji na temat sosu kanapkowego
Sos kanapkowy to doskonały pomysł na dodatek do kanapek. Sos możesz wykorzystać również jako dodatek do jaj gotowanych lub mięs. Domowy i szybki w przygotowaniu sos kanapkowy na bazie majonezu możesz użyć również do zrobienia domowych fast-foodów. Sprawdzony przepis na sos kanapkowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: majonez, ketchup, musztarda sarepska, sól oraz papryka ostra.
A jak zrobić sos kanapkowy? Do miski przełóż majonez. Następnie dodaj do niego ketchup, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotowy sos podawaj jako dodatek do kanapek.
Musztarda to zimny sos, którego główny składnik stanowią nasiona gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej. Do przygotowania musztardy poza gorczycą wykorzystuje się także ocet, sól oraz cukier. W sklepach znajdziemy wiele odmian musztard, do których możemy zaliczyć np. musztardę stołową, sarepską, kremską, dijon, francuską, bawarską lub rosyjską. W przemyśle stosuje się także dodatki do musztardy, dzięki czemu możemy kupić np. musztardę miodową lub chrzanową. Musztarda najczęściej wykorzystywana jest w celu poprawienia smaku potraw i podaje się ją jako dodatek do mięs lub wędlin.
Majonez to gęsta emulsja, którą wykonuje się przy użyciu oleju, żółtek jaj oraz dodatków smakowych. Swojski majonez posiada wiele zastosowań kulinarnych, jednak jest produktem wysokokalorycznym. Początkowo do przygotowania majonezu wykorzystywana była oliwa z oliwek oraz żółtko jaja. Obecnie oliwa zastępowana jest innymi olejami roślinnymi a żółtko jaja często zastępowane jest całym jajem.
Podsumowując: prosty przepis na sos kanapkowy warto wykorzystać, aby przygotować doskonały dodatek do wielu potraw. Najlepszy sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Sos jest wysokokaloryczny, dlatego warto ograniczyć jego spożycie – szczególnie na diecie redukcyjnej.
Alergeny w sosie kanapkowym
Lista alergenów dla sosu kanapkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda sarepska
Wartości odżywcze sosu kanapkowego
Sos kanapkowy to doskonała propozycja na dodatek do kanapek. Sos jest dość kaloryczny, dlatego warto spożywać go w umiarkowanych ilościach.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.