Sos jogurtowy do sałatek

Opublikowano: 09.10.2022 r., 13:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sos jogurtowy do sałatek
Sos jogurtowy do sałatek
Jesteś w trakcie przygotowania sałatki na lunch, ale brakuje Ci dodatku sosu? Koniecznie poznaj mój przepis na sos jogurtowy do sałatek.
Przygotowanie 10 min
61 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jogurt naturalny 2% 1 opakowanie (180 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki (30 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży 2 łyżki (20 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (1 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
szklana miska

Przepis na sos jogurtowy do sałatek krok po kroku

Jogurt naturalny przełóż do miseczki, dopraw do smaku.

Wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i posiekanym koperkiem.

Sos podawaj z sałatką.

Jak oceniasz przepis na sos jogurtowy do sałatek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat sosu jogurtowego do sałatek

Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na sos jogurtowy do sałatek, sprawdzi się on także do wielu innych dań np. tofu czy dań mięsnych.

Sos jogurtowy do sałatek przegotujesz bardzo szybko, potrzebujesz tylko takie składniki jak: jogurt naturalny, oliwa z oliwek, koperek i sok z cytryny. Jeśli zależy ci na sosie z jogurtu naturalnego, śmiało możesz dodać też czosnek przeciśnięty przez praskę. Wtedy otrzymasz sos czosnkowy, który też na szerokie zastosowanie.

Wystarczy, że wymieszasz ze sobą wszystkie składniki i delikatnie doprawisz ziołami lub solą i pieprzem. Na samym końcu porządnie go wymieszaj i polej przygotowane danie.

Jeśli nie masz pomysłu na danie, do którego ten pyszny sos będzie nadawał się idealnie, rozłóż roszponkę lub inny rodzaj sałaty do miseczki, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odrobinę czerwonej cebuli i grillowaną pierś z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Do sałatki warto dodawać ugotowane jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Jak widzisz, możliwości na dania jest bardzo wiele, wystarczy, że wybierzesz odpowiednią dla siebie i przygotujesz do niej sos według mojego przepisu. W ten sposób w krótkim czasie masz pyszny i pożywny lunch czy obiad. Dzięki takiemu małemu dodatkowi Twoja sałatka będzie nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale też pyszna w smaku.

Skoro już wiesz, jak zrobić sos jogurtowy do sałatek wykorzystaj go i przekonaj się, jaki jest smaczny. Będzie to najlepszy pomysł na pyszny dodatek do Twoich dań.

Alergeny w sosie jogurtowym do sałatek

Lista alergenów dla sosu jogurtowego do sałatek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze sosu jogurtowego do sałatek

na 100g gotowej potrawy

Mój sos jogurtowy szybko możesz zmienić na sos czosnkowy, wystarczy, że dodasz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
61.84
61.84
Białko (g)
4.12
4.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.65
6.65
Węglowodany przyswajalne (g)
6.43
6.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.28
2.28
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
1.83
Tłuszcze nienasycone (g)
0.44
0.44
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.57
8.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
12.39
12.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
105.16
105.16
Wapń (mg)
155.94
155.94
Żelazo (mg)
0.58
0.58
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu jogurtowego do sałatek 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu jogurtowego do sałatek

Koszt składników
27.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2 łyżki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Oliwa z oliwek
1 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 1 ml
Koszt składników
27.10