Sos jogurtowy do sałatek
- Jogurt naturalny 2% - 1 opakowanie (180 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
- Koperek ogrodowy świeży - 2 łyżki (20 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (1 ml)
Przepis na sos jogurtowy do sałatek krok po kroku
Jogurt naturalny przełóż do miseczki, dopraw do smaku.
Wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i posiekanym koperkiem.
Sos podawaj z sałatką.
Więcej informacji na temat sosu jogurtowego do sałatek
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na sos jogurtowy do sałatek, sprawdzi się on także do wielu innych dań np. tofu czy dań mięsnych.
Sos jogurtowy do sałatek przegotujesz bardzo szybko, potrzebujesz tylko takie składniki jak: jogurt naturalny, oliwa z oliwek, koperek i sok z cytryny. Jeśli zależy ci na sosie z jogurtu naturalnego, śmiało możesz dodać też czosnek przeciśnięty przez praskę. Wtedy otrzymasz sos czosnkowy, który też na szerokie zastosowanie.
Wystarczy, że wymieszasz ze sobą wszystkie składniki i delikatnie doprawisz ziołami lub solą i pieprzem. Na samym końcu porządnie go wymieszaj i polej przygotowane danie.
Jeśli nie masz pomysłu na danie, do którego ten pyszny sos będzie nadawał się idealnie, rozłóż roszponkę lub inny rodzaj sałaty do miseczki, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odrobinę czerwonej cebuli i grillowaną pierś z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Do sałatki warto dodawać ugotowane jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Jak widzisz, możliwości na dania jest bardzo wiele, wystarczy, że wybierzesz odpowiednią dla siebie i przygotujesz do niej sos według mojego przepisu. W ten sposób w krótkim czasie masz pyszny i pożywny lunch czy obiad. Dzięki takiemu małemu dodatkowi Twoja sałatka będzie nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale też pyszna w smaku.
Skoro już wiesz, jak zrobić sos jogurtowy do sałatek wykorzystaj go i przekonaj się, jaki jest smaczny. Będzie to najlepszy pomysł na pyszny dodatek do Twoich dań.
Alergeny w sosie jogurtowym do sałatek
Lista alergenów dla sosu jogurtowego do sałatek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze sosu jogurtowego do sałatek
Mój sos jogurtowy szybko możesz zmienić na sos czosnkowy, wystarczy, że dodasz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.