Przepis na sos jalapeno krok po kroku
- Papryczka Jalapeno 150 g 5 sztuk
- Kolendra świeża 15 g 3 gałązki
- Natka pietruszki 10 g 1 garść
- Cebula dymka 10 g 2 łyżeczki
- Olej rzepakowy 24 ml 2 łyżki
- Ocet winny 12 ml 1 łyżka
- Sok z limonki 60 ml 5 łyżek
- Syrop klonowy 5 g 1 łyżeczka
Wszystkie składniki przełóż do rozdrabniacza.
Miksuj aż powstanie gładka masa.

(liczba kalorii)
Sos jalapeno - cechy przepisu
Więcej o sosie jalapeno
Sos jalapeno to ostry sos z papryczek jalapeno z dodatkiem ziół i przypraw. Jest to fantastyczny sos dla miłośników ostrych smaków.
Zielony sos jalapeno pasuje do wielu potraw. Możesz dodać go do steków, frytek, hamburgerów, hot dogów, kanapek, tortilli czy nachosów. Składniki potrzebne do jego przygotowania są łatwo dostępne i kupisz je w każdym supermarkecie. Do sosu oprócz papryczek jalapeno wykorzystasz świeżą kolendrę, natkę pietruszki, cebulkę dymkę, sok z limonki oraz przyprawy. Ma wyjątkowy, zielony kolor, który wyjątkowo będzie wyglądał na stole i zachęci każdego do jego wypróbowania. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a jak zrobić sos jalapeno dowiesz się z dokładnego przepisu.
Pikantny sos jalapeno jest oryginalny i wyjątkowy w smaku. Nie zasmakuje każdemu, na pewno jego fanami nie zostaną osoby, które nie lubią pikantnych smaków. Jednak każdy, kto toleruje ostre smaki warto aby wypróbował ten sos. Sos jalapeno doda wyrazistego smaku i charakteru Twoim potrawom.
Wartości odżywcze sosu jalapeno
Energia i białka
(0g)
Węglowodany w sosie jalapeno
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy w przepisie na sos jalapeno
(0g)
Składniki mineralne w przepisie na sos jalapeno
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie jalapeno
Lista alergenów dla sosu jalapeno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny