Sos jalapeno

Opublikowano: 05.11.2021 r., 14:51 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miska sosu jalapeno z chilli
Sos jalapeno
Wypróbuj przepis na prosty i szybki sos jalapeno. Ostry sos na bazie papryczek jalapeno z dodatkiem kolendry i natki pietruszki jest fajny dodatkiem do wielu potraw.
Przygotowanie 10 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryczka Jalapeno - 5 sztuk (150 g)
  • Kolendra świeża - 3 gałązki (15 g)
  • Natka pietruszki - 1 garść (10 g)
  • Cebula dymka - 2 łyżeczki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
  • Ocet winny - 1 łyżka (12 ml)
  • Sok z limonki - 5 łyżek (60 ml)
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
rozdrabniacz

Przepis na sos jalapeno krok po kroku

Wszystkie składniki przełóż do rozdrabniacza.

Miksuj aż powstanie gładka masa.

Jak oceniasz przepis na sos jalapeno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu jalapeno

Sos jalapeno to ostry sos z papryczek jalapeno z dodatkiem ziół i przypraw. Jest to fantastyczny sos dla miłośników ostrych smaków.

Zielony sos jalapeno pasuje do wielu potraw. Możesz dodać go do steków, frytek, hamburgerów, hot dogów, kanapek, tortilli czy nachosów. Składniki potrzebne do jego przygotowania są łatwo dostępne i kupisz je w każdym supermarkecie. Do sosu oprócz papryczek jalapeno wykorzystasz świeżą kolendrę, natkę pietruszki, cebulkę dymkę, sok z limonki oraz przyprawy. Ma wyjątkowy, zielony kolor, który wyjątkowo będzie wyglądał na stole i zachęci każdego do jego wypróbowania. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a jak zrobić sos jalapeno dowiesz się z dokładnego przepisu.

Pikantny sos jalapeno jest oryginalny i wyjątkowy w smaku. Nie zasmakuje każdemu, na pewno jego fanami nie zostaną osoby, które nie lubią pikantnych smaków. Jednak każdy, kto toleruje ostre smaki warto aby wypróbował ten sos. Sos jalapeno doda wyrazistego smaku i charakteru Twoim potrawom.

Alergeny w sosie jalapeno

Lista alergenów dla sosu jalapeno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze sosu jalapeno

na 100g gotowej potrawy

Sos jalapeno jest fajnym lecz pikantnym dodatkiem do różnych potraw. Przez to, że jest pikantny nie powinien być spożywany często i w dużych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
104.99
0.00
Białko (g)
0.85
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
7.06
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
5.15
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
8.66
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
7.92
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.58
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.34
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula dymka, syrop klonowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
62.88
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
75.43
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.07
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.82
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.06
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
704.13
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
7.34
0.00
Potas (mg)
217.73
0.00
Wapń (mg)
22.16
0.00
Fosfor (mg)
22.78
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.93
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.52
0.00
Cynk (mg)
0.19
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu jalapeno 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu jalapeno

Koszt składników
142.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczka Jalapeno
150 g
5 sztuk
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Kolendra świeża
15 g
3 gałązki
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 15
82.50
Za 15 g
Natka pietruszki
10 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Cebula dymka
10 g
2 łyżeczki
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Ocet winny
12 ml
1 łyżka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 12 ml
Sok z limonki
60 ml
5 łyżek
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 ml
Syrop klonowy
5 g
1 łyżeczka
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 5 g
Koszt składników
142.00