Sos grzybowy ze śmietaną

Opublikowano: 25.08.2021 r., 9:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos grzybowy ze śmietaną podany w brązowej miseczce.
Sos grzybowy ze śmietaną
Sos grzybowy ze śmietaną to doskonała propozycja na śmietanowy sos do obiadu lub do dań mięsnych. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na sos grzybowy ze śmietaną.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
106 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Świeże leśne grzyby (300 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (10 g)
  • Cebula 1 większa sztuka (70 g)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sos grzybowy ze śmietaną krok po kroku

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle.

Grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż razem z cebulką przez 7 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj śmietanę na patelnie, wymieszaj dokładnie, podgrzej 1 minutę na średnim ogniu.

Całość posyp koperkiem.

Jak oceniasz przepis na sos grzybowy ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat sosu grzybowego ze śmietaną

Sos grzybowy ze śmietaną to doskonała propozycja na wykorzystanie darów lasu jesienią. Sos możesz przygotować ze świeżych grzybów na przykład z podgrzybków, sprawdzą się też kurki, borowiki czy maślaki. Sos grzybowy możesz podawać z jako dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z dodatkiem mięsa lub w wersji bez mięsnej z kaszą pęczak. Przepis na sos grzybowy ze śmietaną jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania sosu grzybowego ze śmietaną będziesz potrzebować następujących składników: grzyby leśne (świeże lub mrożone), śmietana kwaśna 18%, cebula, koper ogrodowy świeży, masło, sól i pieprz.

Jak zrobić sos grzybowy ze śmietaną? Jeśli używasz grzybów świeżych-umyj je i oczyść dokładnie, pokrój na mniejsze kawałki, jeśli używasz grzybów mrożonych-rozmroź je przed przygotowaniem. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem, smaż 7 minut, grzyby możesz podlać białym winem, będą wtedy miały mocniejszy aromat. Zmniejsz ogień, dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj dokładnie. Posyp koperkiem. Jaka śmietana do sosu grzybowego? Możesz użyć śmietany kwaśnej sos będzie miał wtedy wyraźniejszy smak. Jeśli lubisz bardziej kremowe i delikatne w smaku sosy użyj śmietany kremówki.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i usprawnia pracę serca oraz witamin z grupy B wpływających na metabolizm naszych komórek. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem zalecanym do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując sos grzybowy ze śmietaną możesz przygotować z grzybów leśnych świeżych i mrożonych. Pyszny sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do obiadu. Grzyby leśne są doskonałym źródłem wielu substancji odżywczych oraz błonnika. Jeśli nie masz problemów z układem pokarmowym możesz w pełni korzystać z tych aromatycznych darów lasu.

Alergeny w sosie grzybowym ze śmietaną

Lista alergenów dla sosu grzybowego ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

Wartości odżywcze sosu grzybowego ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Sos grzybowy to zdrowy dodatek do dań mięsnych czy kotletów warzywnych. Aby zmniejszyć kaloryczność sosu dodaj do niego jogurt grecki zamiast śmietany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
106.28
106.28
Białko (g)
2.57
2.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
4.38
4.38
Węglowodany przyswajalne (g)
3.65
3.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
0.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.35
9.35
Tłuszcze nasycone (g)
6.58
6.58
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
2.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.32
2.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
0.45
Cholesterol (mg)
26.83
26.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
70.57
70.57
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.10
Witamina C (mg)
3.63
3.63
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.10
Witamina E (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
62.70
62.70
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.27
0.27
Niacyna (mg)
1.88
1.88
Foliany (µg (mcg))
15.32
15.32
Beta karoten (µg (mcg))
13.72
13.72
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
14.68
14.68
Potas (mg)
230.80
230.80
Wapń (mg)
42.12
42.12
Fosfor (mg)
73.62
73.62
Magnez (mg)
9.98
9.98
Żelazo (mg)
0.41
0.41
Cynk (mg)
0.41
0.41
Miedź (mg)
0.17
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu grzybowego ze śmietaną 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu grzybowego ze śmietaną

Koszt składników
37.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
300 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Cebula
70 g
1 większa sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
37.70