Przepis na sos grzybowy ze śmietaną krok po kroku

Składniki
  • Świeże leśne grzyby 300 g
  • Śmietana 18% 200 g
  • Koperek ogrodowy świeży 10 g
  • Cebula 70 g 1 większa sztuka
  • Masło 20 g
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle.

Grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż razem z cebulką przez 7 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj śmietanę na patelnie, wymieszaj dokładnie, podgrzej 1 minutę na średnim ogniu.

Całość posyp koperkiem.

Sos grzybowy ze śmietaną podany w brązowej miseczce.
Sos grzybowy ze śmietaną
Koszt przygotowania dania
18.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
106 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Sos grzybowy ze śmietaną - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie grzybowym ze śmietaną

Sos grzybowy ze śmietaną to doskonała propozycja na wykorzystanie darów lasu jesienią. Sos możesz przygotować ze świeżych grzybów na przykład z podgrzybków, sprawdzą się też kurki, borowiki czy maślaki. Sos grzybowy możesz podawać z jako dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z dodatkiem mięsa lub w wersji bez mięsnej z kaszą pęczak. Przepis na sos grzybowy ze śmietaną jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania sosu grzybowego ze śmietaną będziesz potrzebować następujących składników: grzyby leśne (świeże lub mrożone), śmietana kwaśna 18%, cebula, koper ogrodowy świeży, masło, sól i pieprz.

Jak zrobić sos grzybowy ze śmietaną? Jeśli używasz grzybów świeżych-umyj je i oczyść dokładnie, pokrój na mniejsze kawałki, jeśli używasz grzybów mrożonych-rozmroź je przed przygotowaniem. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem, smaż 7 minut, grzyby możesz podlać białym winem, będą wtedy miały mocniejszy aromat. Zmniejsz ogień, dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj dokładnie. Posyp koperkiem. Jaka śmietana do sosu grzybowego? Możesz użyć śmietany kwaśnej sos będzie miał wtedy wyraźniejszy smak. Jeśli lubisz bardziej kremowe i delikatne w smaku sosy użyj śmietany kremówki.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i usprawnia pracę serca oraz witamin z grupy B wpływających na metabolizm naszych komórek. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem zalecanym do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując sos grzybowy ze śmietaną możesz przygotować z grzybów leśnych świeżych i mrożonych. Pyszny sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do obiadu. Grzyby leśne są doskonałym źródłem wielu substancji odżywczych oraz błonnika. Jeśli nie masz problemów z układem pokarmowym możesz w pełni korzystać z tych aromatycznych darów lasu.

Wartości odżywcze sosu grzybowego ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
106.28 kcal
106.28 kcal
Białko
2.57 g
2.57 g

Węglowodany w sosie grzybowym ze śmietaną

Na 100g
Na porcję (100g)
Węglowodany
4.38 g
4.38 g
Węglowodany przyswajalne
3.65 g
3.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
9.35 g
9.35 g
Tłuszcze nasycone
6.58 g
6.58 g
Tłuszcze nienasycone
2.78 g
2.78 g
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
0.45 g

Witaminy w przepisie na sos grzybowy ze śmietaną

Na 100g
Na porcję (100g)
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Witamina C
3.63 mg
3.63 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Witamina E
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.27 mg
Niacyna
1.88 mg
1.88 mg
Foliany
15.32 µg (mcg)
15.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos grzybowy ze śmietaną

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
14.68 mg
14.68 mg
Potas
230.80 mg
230.80 mg
Wapń
42.12 mg
42.12 mg
Fosfor
73.62 mg
73.62 mg
Magnez
9.98 mg
9.98 mg
Żelazo
0.41 mg
0.41 mg
Cynk
0.41 mg
0.41 mg
Miedź
0.17 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu grzybowego ze śmietaną 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie grzybowym ze śmietaną

Lista alergenów dla sosu grzybowego ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, koper.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

Cena przygotowania sosu grzybowego ze śmietaną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
300 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Cebula
70 g
1 większa sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
37.70
Łączny koszt
18.91
Jak oceniasz przepis na sos grzybowy ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób