Przepis na sos grzybowy ze śmietaną krok po kroku
- Świeże leśne grzyby 300 g
- Śmietana 18% 200 g
- Koperek ogrodowy świeży 10 g
- Cebula 70 g 1 większa sztuka
- Masło 20 g
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle.
Grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż razem z cebulką przez 7 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj śmietanę na patelnie, wymieszaj dokładnie, podgrzej 1 minutę na średnim ogniu.
Całość posyp koperkiem.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Sos grzybowy ze śmietaną - cechy przepisu
Więcej o sosie grzybowym ze śmietaną
Sos grzybowy ze śmietaną to doskonała propozycja na wykorzystanie darów lasu jesienią. Sos możesz przygotować ze świeżych grzybów na przykład z podgrzybków, sprawdzą się też kurki, borowiki czy maślaki. Sos grzybowy możesz podawać z jako dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z dodatkiem mięsa lub w wersji bez mięsnej z kaszą pęczak. Przepis na sos grzybowy ze śmietaną jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania sosu grzybowego ze śmietaną będziesz potrzebować następujących składników: grzyby leśne (świeże lub mrożone), śmietana kwaśna 18%, cebula, koper ogrodowy świeży, masło, sól i pieprz.
Jak zrobić sos grzybowy ze śmietaną? Jeśli używasz grzybów świeżych-umyj je i oczyść dokładnie, pokrój na mniejsze kawałki, jeśli używasz grzybów mrożonych-rozmroź je przed przygotowaniem. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem, smaż 7 minut, grzyby możesz podlać białym winem, będą wtedy miały mocniejszy aromat. Zmniejsz ogień, dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj dokładnie. Posyp koperkiem. Jaka śmietana do sosu grzybowego? Możesz użyć śmietany kwaśnej sos będzie miał wtedy wyraźniejszy smak. Jeśli lubisz bardziej kremowe i delikatne w smaku sosy użyj śmietany kremówki.
Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i usprawnia pracę serca oraz witamin z grupy B wpływających na metabolizm naszych komórek. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem zalecanym do spożywania przez dzieci i osoby starsze.
Podsumowując sos grzybowy ze śmietaną możesz przygotować z grzybów leśnych świeżych i mrożonych. Pyszny sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do obiadu. Grzyby leśne są doskonałym źródłem wielu substancji odżywczych oraz błonnika. Jeśli nie masz problemów z układem pokarmowym możesz w pełni korzystać z tych aromatycznych darów lasu.
Wartości odżywcze sosu grzybowego ze śmietaną
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w sosie grzybowym ze śmietaną
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na sos grzybowy ze śmietaną
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na sos grzybowy ze śmietaną
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie grzybowym ze śmietaną
Lista alergenów dla sosu grzybowego ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło