Przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
To będzie niezbędne
patelnia duża

Grzyby dzień wcześniej namocz w wodzie by zmiękły. Na następny dzień odlej wodę. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki.

Masło rozgrzej na patelni. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do rozgrzanego masła i zeszklij kilka minut.

Do cebuli i czosnku dodaj namoczone wcześniej grzyby. Dodaj śmietanę, gorący bulion lub wodę oraz przyprawy. Dokładnie mieszaj sos by śmietana dobrze się rozprowadziła w całym daniu. Ilość bulionu lub wody zależy od własnych preferencji. Gotuj sos około 20 minut.

Po ugotowaniu można wyjąć z sosu ziele i liście. Sos podawaj z ulubionym daniem.

Sos grzybowy z suszonych grzybów
Sos grzybowy z suszonych grzybów
Koszt przygotowania dania
18.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
53 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
11

Sos grzybowy z suszonych grzybów - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie grzybowym z suszonych grzybów

Najprostszy sposób na śmietanowo-grzybowy sos borowikowy. Ten sos zrobisz z prawdziwkami. Pasuje do wielu dań. Będzie pyszny zarówno z mięsem jak i bez mięsa. Można podać go z kaszą, makaronem, ryżem lub z ziemniakami. Taki sos bardzo szybko się robi. Sos jest ze śmietaną, Dlatego też jest łagodny, ale o wyrazistym smaku.

Sos borowikowy jest naprawdę bardzo dobry. Polecam zrobić bitki wołowe z kaszą gryczaną oraz z tym pysznym sosem borowikowym. Do tego jako dodatek idealnie spisze się ogórek kiszony.

Wartości odżywcze sosu grzybowego z suszonych grzybów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
83.01 kcal
53.96 kcal
Białko
2.88 g
1.87 g

Węglowodany w sosie grzybowym z suszonych grzybów

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
7.94 g
5.16 g
Węglowodany przyswajalne
5.82 g
3.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.12 g
1.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
4.49 g
2.92 g
Tłuszcze nasycone
3.02 g
1.96 g
Tłuszcze nienasycone
1.46 g
0.95 g
Tłuszcze jednonasycone
1.28 g
0.83 g
Tłuszcze wielonasycone
0.19 g
0.12 g
Cholesterol
14.44 mg
9.39 mg

Witaminy w przepisie na sos grzybowy z suszonych grzybów

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A
36.67 µg (mcg)
23.83 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.05 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C
3.06 mg
1.99 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E
0.15 mg
0.10 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
35.93 µg (mcg)
23.35 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.02 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.04 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
0.16 mg
0.11 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
6.99 µg (mcg)
4.54 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten
9.35 µg (mcg)
6.08 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos grzybowy z suszonych grzybów

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
185.69 mg
120.70 mg
Potas
91.57 mg
59.52 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
34.27 mg
22.27 mg
Fosfor
24.76 mg
16.09 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
6.75 mg
4.39 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
0.72 mg
0.47 mg
Cynk
0.19 mg
0.12 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.02 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu grzybowego z suszonych grzybów 11
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie grzybowym z suszonych grzybów

Lista alergenów dla sosu grzybowego z suszonych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło klarowane
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania sosu grzybowego z suszonych grzybów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
30 g
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 30 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Śmietana 12%
80 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 80 g
Masło klarowane
15 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Bulion drobiowy
250 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Koszt składników
48.20
Jak oceniasz przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób