Sos grzybowy z suszonych grzybów

Opublikowano: 09.04.2021 r., 8:52 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos grzybowy z suszonych grzybów
Sos grzybowy z suszonych grzybów
Dobry sos borowikowy to świetny dodatek do wielu potraw. Wspaniale wzbogaca smak dania i nadaje fantastyczny aromat. Łatwo i szybko się robi.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
53 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
11
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Suszone grzyby (30 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Cebula (150 g)
  • Śmietana 12% (80 g)
  • Masło klarowane (15 g)
  • Bulion drobiowy (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów krok po kroku

Grzyby dzień wcześniej namocz w wodzie by zmiękły. Na następny dzień odlej wodę. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki.

Masło rozgrzej na patelni. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do rozgrzanego masła i zeszklij kilka minut.

Do cebuli i czosnku dodaj namoczone wcześniej grzyby. Dodaj śmietanę, gorący bulion lub wodę oraz przyprawy. Dokładnie mieszaj sos by śmietana dobrze się rozprowadziła w całym daniu. Ilość bulionu lub wody zależy od własnych preferencji. Gotuj sos około 20 minut.

Po ugotowaniu można wyjąć z sosu ziele i liście. Sos podawaj z ulubionym daniem.

Jak oceniasz przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat sosu grzybowego z suszonych grzybów

Najprostszy sposób na śmietanowo-grzybowy sos borowikowy. Ten sos zrobisz z prawdziwkami. Pasuje do wielu dań. Będzie pyszny zarówno z mięsem jak i bez mięsa. Można podać go z kaszą, makaronem, ryżem lub z ziemniakami. Taki sos bardzo szybko się robi. Sos jest ze śmietaną, Dlatego też jest łagodny, ale o wyrazistym smaku.

Sos borowikowy jest naprawdę bardzo dobry. Polecam zrobić bitki wołowe z kaszą gryczaną oraz z tym pysznym sosem borowikowym. Do tego jako dodatek idealnie spisze się ogórek kiszony.

Alergeny w sosie grzybowym z suszonych grzybów

Lista alergenów dla sosu grzybowego z suszonych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło klarowane
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze sosu grzybowego z suszonych grzybów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
83.01
53.96
Białko (g)
2.88
1.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
7.94
5.16
Węglowodany przyswajalne (g)
5.82
3.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.12
1.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
4.49
2.92
Tłuszcze nasycone (g)
3.02
1.96
Tłuszcze nienasycone (g)
1.46
0.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.28
0.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.12
Cholesterol (mg)
14.44
9.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
36.67
23.83
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.05
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.06
1.99
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.02
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.10
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.93
23.35
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.16
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.99
4.54
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.35
6.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
185.69
120.70
Potas (mg)
91.57
59.52
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.27
22.27
Fosfor (mg)
24.76
16.09
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.75
4.39
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
0.47
Cynk (mg)
0.19
0.12
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu grzybowego z suszonych grzybów 11
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu grzybowego z suszonych grzybów

Koszt składników
48.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
30 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 30 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Śmietana 12%
80 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 80 g
Masło klarowane
15 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Bulion drobiowy
250 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Koszt składników
48.20