Sos grzybowy z suszonych grzybów
- Suszone grzyby (30 g)
- Czosnek (15 g)
- Cebula (150 g)
- Śmietana 12% (80 g)
- Masło klarowane (15 g)
- Bulion drobiowy (250 g)
Przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów krok po kroku
Grzyby dzień wcześniej namocz w wodzie by zmiękły. Na następny dzień odlej wodę. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
Masło rozgrzej na patelni. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do rozgrzanego masła i zeszklij kilka minut.
Do cebuli i czosnku dodaj namoczone wcześniej grzyby. Dodaj śmietanę, gorący bulion lub wodę oraz przyprawy. Dokładnie mieszaj sos by śmietana dobrze się rozprowadziła w całym daniu. Ilość bulionu lub wody zależy od własnych preferencji. Gotuj sos około 20 minut.
Po ugotowaniu można wyjąć z sosu ziele i liście. Sos podawaj z ulubionym daniem.
Więcej informacji na temat sosu grzybowego z suszonych grzybów
Najprostszy sposób na śmietanowo-grzybowy sos borowikowy. Ten sos zrobisz z prawdziwkami. Pasuje do wielu dań. Będzie pyszny zarówno z mięsem jak i bez mięsa. Można podać go z kaszą, makaronem, ryżem lub z ziemniakami. Taki sos bardzo szybko się robi. Sos jest ze śmietaną, Dlatego też jest łagodny, ale o wyrazistym smaku.
Sos borowikowy jest naprawdę bardzo dobry. Polecam zrobić bitki wołowe z kaszą gryczaną oraz z tym pysznym sosem borowikowym. Do tego jako dodatek idealnie spisze się ogórek kiszony.
Alergeny w sosie grzybowym z suszonych grzybów
Lista alergenów dla sosu grzybowego z suszonych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło klarowane
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze sosu grzybowego z suszonych grzybów
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.