Przepis na sos grzybowy z mrożonych grzybów krok po kroku
- Mrożone grzyby leśne 200 g
- Cebula 105 g 1 sztuka
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
- Oliwa z oliwek 5 ml 1 łyżka
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
Dodaj grzyby, śmietankę, szczyptę soli i 0,25 łyżeczki pieprzu.
Duś około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Często zadawane pytania
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Pieczeń rzymska
-
Barszcz biały
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Mazurek wielkanocny
-
Sałatka ziemniaczana
-
Przepisy świąteczne

(liczba kalorii)
Sos grzybowy z mrożonych grzybów - cechy przepisu
Więcej o sosie grzybowym z mrożonych grzybów
Grzyby to popularne w Polsce składniki. Sezon na grzyby leśne zaczyna się w połowie lata i trwa jeszcze na początku jesieni. W tym czasie warto wybrać się do lasu i poszukać grzybów. Dzięki temu nie tylko będziesz mieć darmowe grzyby, ale także pospacerujesz i się wyciszysz, co także wpłynie pozytywnie na twoje zdrowie, nie tylko fizyczne, ale też psychiczne. Jeżeli za dobrze nie znasz się na grzybach, to wspomóż się radą babci lub kogoś ze znajomych, ponieważ nie wszystkie grzyby, które możesz znaleźć, są jadalne. Przez długi czas grzyby uważano za bezwartościowy składnik, który dostarcza tylko energii i nie ma wpływu na zdrowie. Aktualnie wiemy, że jest inaczej. Grzyby są głównie źródłem białka i beta-glukanów, które wpływają na poprawę odporności. Zawierają także potas czy witaminy z grupy B. Najważniejszym powodem, dla którego jemy grzyby, jest ich smak i aromat. Sos grzybowy z mrożonych grzybów zrobiony jest z podgrzybków. Jest to pyszny kremowy dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z mięsami, szczególnie z dziczyzną, oraz z kaszami, na przykład z kaszą gryczaną. Dzięki temu zarówno kasza, jak i mięso stają się wilgotne i jest to dobry pomysł na w przekonaniu niejadków do jedzenia kaszy. Przepis na sos grzybowy z mrożonych grzybów jest też bardzo prosty, a sos wychodzi naprawdę smaczny. Grzyby mrożone zwykle są już pokrojone, dzięki czemu nie musisz ich wcześniej rozmrażać, żeby je pokroić. Na patelni zaczynamy od podsmażenia pokrojonej w kostkę lub półplasterki cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Tak przygotowane grzyby zalewamy śmietanką, odrobiną bulionu i dodajemy przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż grzyby będą ugotowane. Zwykle nie trwa to długo, bo grzyby są podgotowane przed mrożeniem. W ten sposób uzyskujemy smaczny i kremowy sos. Można w nim udusić mięso, by przeszło smakiem sosu i podawać z kaszą lub makaronem. Do tego pamiętaj, aby dołączyć warzywa, albo w postaci surówki, albo gotowanych warzyw, np. gotowanego brokuła.
Sprawdź jak zrobić sos grzybowy z mrożonych grzybów.
Wartości odżywcze sosu grzybowego z mrożonych grzybów
Energia i białka
(170g)
Węglowodany w sosie grzybowym z mrożonych grzybów
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Składniki mineralne w przepisie na sos grzybowy z mrożonych grzybów
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie grzybowym z mrożonych grzybów
Lista alergenów dla sosu grzybowego z mrożonych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%