Sos grzybowy do gołąbków
- Suszone grzyby - 1 szklanka (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Śmietana 18% - 1 opakowanie (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na sos grzybowy do gołąbków krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojone grzyby i delikatnie podsmaż.
Po chwili dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
Podgrzewaj do zagęszczenia się sosu.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat sosu grzybowego do gołąbków
Brakuje Ci pomysłu na szybki obiad w towarzystwie aromatycznych grzybów? Koniecznie poznaj mój przepis na sos grzybowy do gołąbków i przekonaj się, jaki jest pyszny.
Będzie to idealna propozycja na obiad w gronie rodziny lub przyjaciół. Danie będzie niezwykle delikatne, dlatego śmiało możesz podawać je wszystkich członkom rodziny.
Gołąbki z sosem grzybowym najlepiej przygotowywać z połączenia drobiu i ryżu basmati.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Dodatkowo ryż basmati charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym niż zwykły ryż biały.
Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.
Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.
Do gołąbków będą nam potrzebne grzyby. Możesz skorzystać z grzybów świeżych, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, jeśli nie wykorzystaj grzyby suszone. Nie będzie to robiło większej różnicy w smaku. Pamiętaj jednak aby wcześniej je namoczyć.
Gdy gołąbki będą już zawinięte w liście kapusty, koniecznie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku. Dodatkowo sos grzybowy do gołąbków nada niezwykłego aromatu całej potrawie. Gotowe danie możesz podawać z ziemniaczanym, delikatnym puree lub gruboziarnistą kaszą gryczaną.
Zatem, jak zrobić dobry sos grzybowy do gołąbków?
Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz olej rzepakowy i krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj pokrojone w mniejsze kawałki grzyby, duś całość przez 5-10 minut. Na samym końcu dodaj śmietanę, całość wymieszaj i dopraw według uznania do smaku. Moim zdaniem warto postawić tutaj na prostotę, czyli pieprz czarny i sól oraz świeże zioła. Idealnie sprawdzi się tutaj tymianek, bazylia czy oregano. Skoro już wiesz jak przygotować ten pyszny posiłek, wykorzystaj mój przepis.
Alergeny w sosie grzybowym do gołąbków
Lista alergenów dla sosu grzybowego do gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
W przepisie na sos grzybowy do gołąbków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze sosu grzybowego do gołąbków
Możesz skorzystać z grzybów suszonych, pamiętaj, aby je najpierw namoczyć do miękkości.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.