Sos grzybowy na winie

Opublikowano: 09.04.2021 r., 10:45 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos grzybowy na winie
Sos grzybowy na winie
Sos grzybowy na winie jest pysznym i aromatycznym dodatkiem do obiadu. Wspaniale podkręci smak potrawy poprzez dodatek wina. Sos w takim wydaniu pasuje idealnie do makaronu typu tagliatelle.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
122 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Suszone grzyby (20 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Masło klarowane (10 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na sos grzybowy na winie krok po kroku

Przed gotowaniem namocz grzyby. Włóż je do pojemnika i zalej wodą. Wstaw na całą noc do lodówki. Pokrój namoczone grzyby.

Czosnek bardzo drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Masło rozgrzej i usmaż na nim warzywa. Smaż około 4 minuty.

Grzyby dodaj do garnka i smaż około 10 minut. Dodaj sól i pieprz.

Zalej grzyby winem i gotuj około 20 minut aż całe wyparuje. Dodaj śmietankę i gotuj około 15 minut aż sos osiągnie taką konsystencję jaką chcesz.

Idealny dodatek do makaronu tagliatelle i pomidorków.

Jak oceniasz przepis na sos grzybowy na winie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat sosu grzybowego na winie

Sos grzybowy na winie jest pysznym i aromatycznym dodatkiem do obiadu. Wspaniale podkręci smak potrawy poprzez dodatek wina. Sos w takim wydaniu pasuje idealnie do makaronu typu tagliatelle. Dodatek pysznego mięsa oraz pomidorków sprawia, że powstaje pyszne danie.

Jeżeli robisz sos grzybowy z makaronem tagliatelle do dania koniecznie warto dodać ser. Wtedy całe danie jest bardzo pyszne i fantastycznie kremowe.

Potrawy na bazie alkoholu w końcowym wydaniu zawierają śladowe ilości alkoholu więc warto o tym pamiętać.

Alergeny w sosie grzybowym na winie

Lista alergenów dla sosu grzybowego na winie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze sosu grzybowego na winie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
188.79
122.72
Białko (g)
2.77
1.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
8.11
5.27
Węglowodany przyswajalne (g)
6.15
4.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.96
1.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
14.14
9.19
Tłuszcze nasycone (g)
13.28
8.63
Tłuszcze nienasycone (g)
0.86
0.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
2.81
1.82
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu grzybowego na winie 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu grzybowego na winie

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
20 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 20 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
47.00