Przepis na sos grzybowy na winie krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek

Przed gotowaniem namocz grzyby. Włóż je do pojemnika i zalej wodą. Wstaw na całą noc do lodówki. Pokrój namoczone grzyby.

Czosnek bardzo drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Masło rozgrzej i usmaż na nim warzywa. Smaż około 4 minuty.

Grzyby dodaj do garnka i smaż około 10 minut. Dodaj sól i pieprz.

Zalej grzyby winem i gotuj około 20 minut aż całe wyparuje. Dodaj śmietankę i gotuj około 15 minut aż sos osiągnie taką konsystencję jaką chcesz.

Idealny dodatek do makaronu tagliatelle i pomidorków.

Sos grzybowy na winie
Sos grzybowy na winie
Koszt przygotowania dania
13.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
122 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
12

Sos grzybowy na winie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie grzybowym na winie

Sos grzybowy na winie jest pysznym i aromatycznym dodatkiem do obiadu. Wspaniale podkręci smak potrawy poprzez dodatek wina. Sos w takim wydaniu pasuje idealnie do makaronu typu tagliatelle. Dodatek pysznego mięsa oraz pomidorków sprawia, że powstaje pyszne danie.

Jeżeli robisz sos grzybowy z makaronem tagliatelle do dania koniecznie warto dodać ser. Wtedy całe danie jest bardzo pyszne i fantastycznie kremowe.

Potrawy na bazie alkoholu w końcowym wydaniu zawierają śladowe ilości alkoholu więc warto o tym pamiętać.

Wartości odżywcze sosu grzybowego na winie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
188.79 kcal
122.72 kcal
Białko
2.77 g
1.80 g

Węglowodany w sosie grzybowym na winie

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
8.11 g
5.27 g
Węglowodany przyswajalne
6.15 g
4.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.96 g
1.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
14.14 g
9.19 g
Tłuszcze nasycone
13.28 g
8.63 g
Tłuszcze nienasycone
0.86 g
0.56 g

Składniki mineralne w przepisie na sos grzybowy na winie

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
2.81 mg
1.82 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu grzybowego na winie 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie grzybowym na winie

Lista alergenów dla sosu grzybowego na winie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania sosu grzybowego na winie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
20 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 20 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na sos grzybowy na winie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób