Sos grzybowy na winie
- Suszone grzyby (20 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Masło klarowane (10 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
Przepis na sos grzybowy na winie krok po kroku
Przed gotowaniem namocz grzyby. Włóż je do pojemnika i zalej wodą. Wstaw na całą noc do lodówki. Pokrój namoczone grzyby.
Czosnek bardzo drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Masło rozgrzej i usmaż na nim warzywa. Smaż około 4 minuty.
Grzyby dodaj do garnka i smaż około 10 minut. Dodaj sól i pieprz.
Zalej grzyby winem i gotuj około 20 minut aż całe wyparuje. Dodaj śmietankę i gotuj około 15 minut aż sos osiągnie taką konsystencję jaką chcesz.
Idealny dodatek do makaronu tagliatelle i pomidorków.
-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierniki świąteczne
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Barszcz biały
-
Pieczeń rzymska
-
Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat sosu grzybowego na winie
Sos grzybowy na winie jest pysznym i aromatycznym dodatkiem do obiadu. Wspaniale podkręci smak potrawy poprzez dodatek wina. Sos w takim wydaniu pasuje idealnie do makaronu typu tagliatelle. Dodatek pysznego mięsa oraz pomidorków sprawia, że powstaje pyszne danie.
Jeżeli robisz sos grzybowy z makaronem tagliatelle do dania koniecznie warto dodać ser. Wtedy całe danie jest bardzo pyszne i fantastycznie kremowe.
Potrawy na bazie alkoholu w końcowym wydaniu zawierają śladowe ilości alkoholu więc warto o tym pamiętać.
Alergeny w sosie grzybowym na winie
Lista alergenów dla sosu grzybowego na winie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze sosu grzybowego na winie
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.