Przepis na sos gorgonzola krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku

Z sera usuń niejadalną skórkę i pokrój ser w kostkę.

Czosnek drobno posiekaj, dodaj do rondelka, zalej śmietanką.

Dodaj ser i podgrzewaj, cały czas mieszając aż się rozpuści.

kawałek sera gorgonzola
sos gorgonzola
Koszt przygotowania dania
10.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
108 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
10

Sos gorgonzola - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie gorgonzola

Sos gorgonzola to jeden z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych, wykorzystywanych do różnych dań sosów. Zdecydowanie warto znać przepis na sos gorgonzola i wiedzieć jak prosto i łatwo go przyrządzić. Sos śmietanowy z serem gorgonzola jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, ma idealny, kremowy, intensywnie serowy smak, a co najważniejsze jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się do wielu przeróżnych dań. Można go wykorzystać jako dodatek do mięsa, na przykład do kurczaka czy wieprzowiny, do warzyw, do makaronu, a także domowych nachosów. Sos z sera gorgonzola możesz przygotować w wersji pikantnej oraz tradycyjnej - łagodnej. Najczęściej nie dodaje się już do niego wielu przypraw ponieważ gorgonzola sama w sobie ma bardzo intensywny, charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos śmietanowy z serem gorgonzola, który będzie miał przepyszny smak i odpowiednią konsystencję jesteś w odpowiednim miejscu. Przedstawiamy przepis na sos gorgonzola, który z pewnością sprosta Twoim wymaganiom i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wbrew pozorom przygotowanie sosu gorgonzola nie jest skomplikowane i nie wymaga większych, zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wymaga jedynie dwóch składników oraz małego garnka lub rondelka. Aby przygotować sos będziesz potrzebować oczywiście głównego składnika jakim jest ser gorgonzola oraz śmietanki. Jako dodatki najlepiej sprawdzi się świeży czosnek i drobno posiekana natka pietruszki. Jak zrobić sos gorgonzola? Wystarczy, że w garnku podgrzejesz śmietankę, dodasz starty na tarce o grubych oczkach ser gorgonzola pozbawiony niejadalnej skórki, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i cały czas mieszając, będziesz podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. To wszystko co musisz zrobić, aby cieszyć się pysznym i wyjątkowym smakiem serowego sosu gorgonzola. Śmiało możesz go wykorzystywać do makaronów, mięs, a także jako dip do warzyw, czy nachosów.

Wartości odżywcze sosu gorgonzola

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kalorie)
309.20 kcal
108.22 kcal
Białko
7.68 g
2.69 g

Węglowodany w sosie gorgonzola

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany
3.63 g
1.27 g
Węglowodany przyswajalne
3.61 g
1.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.02 g
0.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz
30.36 g
10.62 g
Tłuszcze nasycone
26.31 g
9.21 g
Tłuszcze nienasycone
4.05 g
1.42 g

Składniki mineralne w przepisie na sos gorgonzola

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód
374.39 mg
131.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu gorgonzola 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie gorgonzola

Lista alergenów dla sosu gorgonzola przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gorgonzola
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania sosu gorgonzola

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser gorgonzola
100 g
3 duże plastry
11.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
6.11
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Czosnek
3 g
pół ząbka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 3 g
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na sos gorgonzola
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób