Sos duński
Opublikowano: 31.08.2022 r.
Jogurt grecki, majonez, cebula i ogórki konserwowe – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszny sos duński! Idealny do kanapek, sałatek czy mięs, ten sos łączy w sobie kwaskowatość jogurtu z kremową konsystencją majonezu, a dodatki cebuli i ogórków dodają mu chrupkości i wyjątkowego smaku.
Składniki dla 1 porcji:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 50 ml
- Majonez - 30 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Ogórki konserwowe - 100 g (2 małe sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, curry
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miseczka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Ogórki posiekaj w drobną kostkę.
- Do miseczki włóż cebulę, ogórki, dodaj jogurt oraz majonez.
- Składniki dokładnie wymieszaj.
- Sos dopraw do smaku (dodaj 2 łyżeczki curry oraz odrobinę soli i pieprzu).
- Sos odstaw do lodówki, aby składniki przegryzły się.
- Gotowy sos podawaj jako dodatek do dań na ciepło lub na zimno.
Komentarz dietetyka
Sos duński to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu dań. Majonez do przygotowania sosu możesz zastąpić jogurtem naturalnym (wtedy sos będzie mniej kaloryczny).
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny