Przepis na sos do ziemniaków krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kostka rosołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, szklanka

Na patelni podgrzej olej.

Dodaj mąkę i wymieszaj, chwilę podsmaż, by mąka straciła smak surowizny.

W 3/4 szklanki wody rozpuść kostkę rosołową.

Ostrożnie wlej wodę z kostką na patelnię i dokładnie wymieszaj.

Dodaj śmietanę i do smaku ulubione przyprawy.

Gotowym sosem polej ziemniaki.

Jeśli chcesz uzyskać kolor, jak na zdjęciu pomiń dodatek śmietany i chwilę dłużej podsmaż mąkę, aż delikatnie zbrązowieje.

Sos do ziemniaków puree
Sos do ziemniaków
Koszt przygotowania dania
1.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1531 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
85

Sos do ziemniaków - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie do ziemniaków

Przepis na sos do ziemniaków jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Wystarczy kilka chwil by nadać dodatkowego smaku, tradycyjnym, gotowanym ziemniakom lub kremowemu puree ziemniaczanemu. Najlepszy będzie ze śmietaną, ale możesz pominąć ten krok. Dzięki dodatkowi kostki rosołowej sos ma mięsny smak i ciemny kolor.

Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić sos do ziemniaków, to już przedstawiam ten prosty przepis. Na początku na patelni podgrzej olej. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj, chwilę podsmaż, by mąka straciła smak surowizny. W 3/4 szklanki wody rozpuść kostkę rosołową. Ostrożnie wlej wodę z kostką na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietanę i do smaku ulubione przyprawy, np. pieprz i wędzoną paprykę. Gotowym sosem polej ziemniaki. Jeśli chcesz uzyskać kolor, jak na zdjęciu pomiń dodatek śmietany i chwilę dłużej podsmaż mąkę, aż delikatnie zbrązowieje.

Taki sos możesz również wykorzystać do obiadu jako dodatek do gotowanych na parze lub w wodzie innych warzyw, np. marchewki, pietruszki czy selera. Takie gotowane warzywa z sosem jako dodatek to świetny sposób na wykorzystanie warzyw np. z rosołu. To świetny pomysł na niemarnowanie jedzenia.

Ziemniaki zna każdy. Szczególnie w polskiej kuchni mają one bardzo mocno zakorzenione miejsce. Te niepozorne elementy korzenia pojawiły się na terenach Europy w 1567 roku wraz z hiszpańskimi żeglarzami wracającymi po podboju kraju Inków. Na początku ziemniaki miały raczej złą sławę- uznawano, że przyczyniają się do powstania trądu. W XIX wieku zyskały już taką popularność, że stały się podstawą żywienia prawie całego kontynentu europejskiego. Niektórzy badacze uważają nawet, że dzięki ziemniakom wzrosła znacząco populacja Europy. Wzrost uprawy ziemniaka miał jednak swoją ciemną stronę. Ze względu na to, że były one mało różnorodne genetycznie to były również mniej odporne na choroby. To przyczyniło się do zniszczenia 90% zbiorów ziemniaków i wielkiego głodu w Irlandii, a tym samym zmniejszenia populacji tego kraju przez śmierć i emigrację mieszkańców. Obecnie istnieje wiele odmian, a tym samym odporność tego warzywa jest znacznie większa. W Polsce ziemniaki spotkamy pod nazwą kartofle, grule, pyry czy bulby. Bulwy to jedyne części jadalne, które bezpieczne są po obróbce termicznej.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.

Wartości odżywcze sosu do ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
510.34 kcal
1531.01 kcal
Białko
3.77 g
11.31 g

Węglowodany w sosie do ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
15.88 g
47.63 g
Węglowodany przyswajalne
15.83 g
47.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
48.20 g
144.60 g
Tłuszcze nasycone
8.80 g
26.39 g
Tłuszcze nienasycone
39.40 g
118.21 g

Składniki mineralne w przepisie na sos do ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
107.06 mg
321.17 mg
Potas
74.38 mg
223.15 mg
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Wapń
44.05 mg
132.14 mg
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
3.28 mg
Brak danych dla: kostka mięsna - bulion wołowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do ziemniaków 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do ziemniaków

Lista alergenów dla sosu do ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • kostka mięsna - bulion wołowy
    • kostka rosołowa
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka mięsna - bulion wołowy
    • kostka rosołowa
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka mięsna - bulion wołowy
    • kostka rosołowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania sosu do ziemniaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka pszenna typ 500
24 g
2 łyżki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 24 g
Kostka mięsna - bulion wołowy
1 g
1 sztuka
2.50
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 1 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Koszt składników
14.70
Jak oceniasz przepis na sos do ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób