Sos do zapiekanki makaronowej

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka z sosem do zapiekanki
Sos do zapiekanki makaronowej
Sos do zapiekanki makaronowej to doskonała propozycja na pyszną zapiekankę. Zapiekanki można podawać na wiele różnych okazji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na sos.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
1402 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (70 g)
  • Mleko 3,2% - 3 szklanki (750 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos do zapiekanki makaronowej krok po kroku

W garnku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj.

Wlej mleko, dodaj musztardę, sól pieprz i gałkę muszkatołową.

Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.

Sos powinien mieć konsystencję budyniu.

Sos można użyć od razu lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Jak oceniasz przepis na sos do zapiekanki makaronowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat sosu do zapiekanki makaronowej

Sos do zapiekanki makaronowej to bardzo dobry pomysł na przygotowanie pysznego posiłku dla całej rodziny. Zapiekanki to smaczny sposób na przemycenie warzyw do diety dzieci. Mnogość pomysłów na zapiekanki nie ma granic, dlatego są one świetne jako obiad. Sosy do zapiekanek mogą być bardzo różne przygotowywane na bazie warzyw lub sera, a także masła i mleka. Najbardziej popularnym i najprostszym sosem do zrobienia jest sos beszamelowy, sprawdza się on idealnie do zapiekanek mięsnych i warzywnych. Na jego bazie można także przygotowywać słodkie desery. Przepis na sos do zapiekanki makaronowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, musztarda, gałka muszkatołowa, mleko, sól, pieprz.

Jak zrobić sos do zapiekanki makaronowej? W garnku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj. Wlej mleko, dodaj musztardę, sól pieprz i gałkę muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Sos powinien mieć konsystencję budyniu. Sos można użyć od razu lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Mleko krowie to najczęściej spożywany rodzaj mleka. Z mleka można przygotowywać wiele różnych przetworów takich jak ser, twaróg, kefir czy jogurty. Mleko krowie zawiera laktozę, będącą cukrem mlecznym. Mleko zawiera duża ilość wapnia, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy i krzywicy u dzieci. Mleko krowie jest nisko kaloryczne i można je dodawać do koktajli owocowych. Mleko świetnie sprawdzi się także do przygotowania domowej gorącej czekolady. Wystarczy podgrzać mleko i dodać kostki czekolady.

Podsumowując pyszny sos beszamelowy do zapiekanki to świetny pomysł na najlepszy sos do wielu zapiekanek. Sos nadaje zapiekance kremowości i pozwala połączyć składniki w jedną całość. Sos beszamelowy jest dobry do użycia od razu po przygotowaniu. Sos można użyć także do zapiekanek z chleba lub naleśników.

Alergeny w sosie do zapiekanki makaronowej

Lista alergenów dla sosu do zapiekanki makaronowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sosu do zapiekanki makaronowej

na 100g gotowej potrawy

Sos do zapiekanki makaronowej to kaloryczny dodatek. Sos zawiera węglowodany proste, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Sos nie jest dobrym pomysłem dla osób z zaburzeniami metabolicznymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
254.92
1402.06
Białko (g)
3.32
18.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
7.69
42.31
Węglowodany przyswajalne (g)
7.69
42.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
23.97
131.83
Tłuszcze nasycone (g)
16.36
89.98
Tłuszcze nienasycone (g)
7.61
41.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.25
Tiamina (mg)
0.10
0.56
Ryboflawina (mg)
0.13
0.71
Niacyna (mg)
0.49
2.72
Foliany (µg (mcg))
9.87
54.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
28.58
157.19
Potas (mg)
114.81
631.47
Wapń (mg)
89.98
494.90
Fosfor (mg)
81.81
449.97
Magnez (mg)
10.82
59.48
Żelazo (mg)
0.35
1.94
Cynk (mg)
0.36
2.01
Miedź (mg)
0.02
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do zapiekanki makaronowej 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do zapiekanki makaronowej

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
70 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Mleko 3,2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Koszt składników
15.50