Sos do zapiekanki makaronowej
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (70 g)
- Mleko 3,2% - 3 szklanki (750 ml)
Przepis na sos do zapiekanki makaronowej krok po kroku
W garnku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj.
Wlej mleko, dodaj musztardę, sól pieprz i gałkę muszkatołową.
Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Sos powinien mieć konsystencję budyniu.
Sos można użyć od razu lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat sosu do zapiekanki makaronowej
Sos do zapiekanki makaronowej to bardzo dobry pomysł na przygotowanie pysznego posiłku dla całej rodziny. Zapiekanki to smaczny sposób na przemycenie warzyw do diety dzieci. Mnogość pomysłów na zapiekanki nie ma granic, dlatego są one świetne jako obiad. Sosy do zapiekanek mogą być bardzo różne przygotowywane na bazie warzyw lub sera, a także masła i mleka. Najbardziej popularnym i najprostszym sosem do zrobienia jest sos beszamelowy, sprawdza się on idealnie do zapiekanek mięsnych i warzywnych. Na jego bazie można także przygotowywać słodkie desery. Przepis na sos do zapiekanki makaronowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, musztarda, gałka muszkatołowa, mleko, sól, pieprz.
Jak zrobić sos do zapiekanki makaronowej? W garnku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj. Wlej mleko, dodaj musztardę, sól pieprz i gałkę muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Sos powinien mieć konsystencję budyniu. Sos można użyć od razu lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Mleko krowie to najczęściej spożywany rodzaj mleka. Z mleka można przygotowywać wiele różnych przetworów takich jak ser, twaróg, kefir czy jogurty. Mleko krowie zawiera laktozę, będącą cukrem mlecznym. Mleko zawiera duża ilość wapnia, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy i krzywicy u dzieci. Mleko krowie jest nisko kaloryczne i można je dodawać do koktajli owocowych. Mleko świetnie sprawdzi się także do przygotowania domowej gorącej czekolady. Wystarczy podgrzać mleko i dodać kostki czekolady.
Podsumowując pyszny sos beszamelowy do zapiekanki to świetny pomysł na najlepszy sos do wielu zapiekanek. Sos nadaje zapiekance kremowości i pozwala połączyć składniki w jedną całość. Sos beszamelowy jest dobry do użycia od razu po przygotowaniu. Sos można użyć także do zapiekanek z chleba lub naleśników.
Alergeny w sosie do zapiekanki makaronowej
Lista alergenów dla sosu do zapiekanki makaronowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze sosu do zapiekanki makaronowej
Sos do zapiekanki makaronowej to kaloryczny dodatek. Sos zawiera węglowodany proste, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Sos nie jest dobrym pomysłem dla osób z zaburzeniami metabolicznymi.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.