Przepis na sos do spaghetti do słoików krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, słoiki, praska do czosnku

Pomidory umyj i wytnij z nich szypułki.

Pomidory włóż do wrzątku na minutę i po tym czasie obierz je ze skórki.

Pomidory pokrój w kostkę.

Czosnek obierz.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj pomidory i zagotuj na większym ogniu.

Do garnka dodaj po łyżeczce soli, pieprzu oraz oregano.

Gdy pomidory zagotują się, zmniejsz ogień i gotuj pomidory przez godzinę bez przykrycia (od czasu do czasu pomieszaj zawartość garnka).

Pod koniec gotowania pomidory rozgnieć praską lub zblenduj blenderem na gładki sos.

Gorący sos wlej do wyparzonych słoików i od razu zakręć.

Słoiki z sosem pasteryzuj przez około 5 minut. Następnie wyciągnij je, przykryj ściereczką i ostudź.

Przestudzone słoiki z sosem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Sos do spaghetti do słoików podane na łyżce oraz w słoiku.
Sos do spaghetti do słoików
Koszt przygotowania dania
42.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
163 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
34

Sos do spaghetti do słoików - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie do spaghetti do słoików

Sos do spaghetti do słoików to doskonały pomysł na smaczny dodatek do makaronu. Pyszny sos świetnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny, ponieważ wcześniejsze przygotowanie sosu oraz ugotowanie makaronu sprawia, że możesz przygotować szybkie danie. Przepis na sos do spaghetti do słoików jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego przygotowania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: pomidory, oliwa z oliwek, czosnek, sól, pieprz oraz oregano. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Do sosu przed podaniem dania możesz dodać również usmażone mięso mielone.

Jak zrobić sos do spaghetti do słoików? Pomidory umyj i wytnij z nich szypułki. Pomidory włóż do wrzątku na minutę i po tym czasie obierz je ze skórki. Pomidory pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj pomidory i zagotuj na większym ogniu. Do garnka dodaj po łyżeczce soli, pieprzu oraz oregano. Gdy pomidory zagotują się, zmniejsz ogień i gotuj danie. Pod koniec gotowania pomidory rozgnieć praską lub zblenduj blenderem na gładki sos. Gorący sos wlej do wyparzonych słoików i od razu zakręć. Słoiki z sosem pasteryzuj przez około 5 minut. Następnie wyciągnij je, przykryj ściereczką i ostudź. Przestudzone słoiki z sosem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin oraz składników mineralnych. Zawierają one likopen, czyli naturalny przeciwutleniacz, który zmniejsza produkcję wolnych rodników, przyczyniając się tym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia starzenia się organizmu. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując prosty przepis na smaczny sos pomidorowy do spaghetti świetnie sprawdzi się na szybki obiad dla rodziny. Dobry sos stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcje organizmu.

Wartości odżywcze sosu do spaghetti do słoików

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
27.18 kcal
163.06 kcal
Białko
0.90 g
5.39 g

Węglowodany w sosie do spaghetti do słoików

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
4.00 g
23.97 g
Węglowodany przyswajalne
2.80 g
16.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.19 g
7.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
1.18 g
7.11 g
Tłuszcze nasycone
0.25 g
1.51 g
Tłuszcze nienasycone
0.93 g
5.59 g
Tłuszcze jednonasycone
0.75 g
4.49 g
Tłuszcze wielonasycone
0.18 g
1.10 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos do spaghetti do słoików

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A
41.38 µg (mcg)
248.28 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.51 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
13.65 mg
81.91 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.67 mg
4.05 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.12 mg
Niacyna
0.59 mg
3.57 mg
Foliany
14.79 µg (mcg)
88.76 µg (mcg)
Beta karoten
442.39 µg (mcg)
2654.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos do spaghetti do słoików

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
5.03 mg
30.18 mg
Potas
235.48 mg
1412.90 mg
Wapń
10.75 mg
64.52 mg
Fosfor
24.40 mg
146.39 mg
Magnez
10.96 mg
65.76 mg
Żelazo
0.28 mg
1.68 mg
Cynk
0.17 mg
1.04 mg
Miedź
0.06 mg
0.36 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do spaghetti do słoików 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do spaghetti do słoików

Lista alergenów dla sosu do spaghetti do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do spaghetti do słoików

Cena przygotowania sosu do spaghetti do słoików

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
3000 g
15 średnich sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 20
40.00
Za 3000 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
63.00
Jak oceniasz przepis na sos do spaghetti do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób