Sos do spaghetti do słoików
- Pomidor - 15 średnich sztuk (3000 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na sos do spaghetti do słoików krok po kroku
Pomidory umyj i wytnij z nich szypułki.
Pomidory włóż do wrzątku na minutę i po tym czasie obierz je ze skórki.
Pomidory pokrój w kostkę.
Czosnek obierz.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj pomidory i zagotuj na większym ogniu.
Do garnka dodaj po łyżeczce soli, pieprzu oraz oregano.
Gdy pomidory zagotują się, zmniejsz ogień i gotuj pomidory przez godzinę bez przykrycia (od czasu do czasu pomieszaj zawartość garnka).
Pod koniec gotowania pomidory rozgnieć praską lub zblenduj blenderem na gładki sos.
Gorący sos wlej do wyparzonych słoików i od razu zakręć.
Słoiki z sosem pasteryzuj przez około 5 minut. Następnie wyciągnij je, przykryj ściereczką i ostudź.
Przestudzone słoiki z sosem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat sosu do spaghetti do słoików
Sos do spaghetti do słoików to doskonały pomysł na smaczny dodatek do makaronu. Pyszny sos świetnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny, ponieważ wcześniejsze przygotowanie sosu oraz ugotowanie makaronu sprawia, że możesz przygotować szybkie danie. Przepis na sos do spaghetti do słoików jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego przygotowania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: pomidory, oliwa z oliwek, czosnek, sól, pieprz oraz oregano. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Do sosu przed podaniem dania możesz dodać również usmażone mięso mielone.
Jak zrobić sos do spaghetti do słoików? Pomidory umyj i wytnij z nich szypułki. Pomidory włóż do wrzątku na minutę i po tym czasie obierz je ze skórki. Pomidory pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj pomidory i zagotuj na większym ogniu. Do garnka dodaj po łyżeczce soli, pieprzu oraz oregano. Gdy pomidory zagotują się, zmniejsz ogień i gotuj danie. Pod koniec gotowania pomidory rozgnieć praską lub zblenduj blenderem na gładki sos. Gorący sos wlej do wyparzonych słoików i od razu zakręć. Słoiki z sosem pasteryzuj przez około 5 minut. Następnie wyciągnij je, przykryj ściereczką i ostudź. Przestudzone słoiki z sosem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin oraz składników mineralnych. Zawierają one likopen, czyli naturalny przeciwutleniacz, który zmniejsza produkcję wolnych rodników, przyczyniając się tym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia starzenia się organizmu. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując prosty przepis na smaczny sos pomidorowy do spaghetti świetnie sprawdzi się na szybki obiad dla rodziny. Dobry sos stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcje organizmu.
Alergeny w sosie do spaghetti do słoików
Lista alergenów dla sosu do spaghetti do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do spaghetti do słoików
Wartości odżywcze sosu do spaghetti do słoików
Sos do spaghetti do słoików to doskonały pomysł na przechowanie pomidorów przez zimę. Sos świetnie sprawdzi się do przygotowania szybkiego obiadu dla rodziny.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.