Przepis na sos do shoarmy krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
praska do czosnku, miseczka

W miseczce wymieszaj jogurt, majonez i ketchup.

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miseczki.

Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Sos do shoarmy w czarnej miseczce ustawionej na talerzu z shoarmą
Sos do shoarmy
Koszt przygotowania dania
1.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
200 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
15

Sos do shoarmy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie do shoarmy

Sos do shoarmy to obowiązkowy dodatek, który wzbogaca pyszną shoarmą w dodatkowe smaki. Jest najlepszy do mięsa, ale równie dobrze smakuje do kanapek czy sałatek.

Ten prosty przepis na sos do shoarmy jest bardzo szybki w wykonaniu. Potrzebne składniki na ten domowy sos to czosnek, majonez, ketchup i jogurt grecki.

Jeśli chcesz, możesz dip czosnkowy również wzbogacić dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Sos do shoarmy świetnie smakuje z dodatkiem świeżej mięty, koperku lub bazylii. Wówczas świeże zioła rozdrobnij razem z czosnkiem. Z suszonych ziół warto dodać oregano lub również bazylię. Przed dodaniem zaparz je chwilę i dobrze odcedź, by oddały smak do sosu, a nie tylko „strzelały” między zębami. Taki zabieg sprawi, że sos czosnkowy będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Przepis ten możesz wzbogacić również o czosnek granulowany, co nada dodatkowej ostrości.

Aby wykonać podstawowy sos najpierw w miseczce wymieszaj jogurt, majonez i ketchup. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić sos do shoarmy. Sami widzicie, że to dobry i łatwy w wykonaniu sos majonezowy.

Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkiej ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia. Badania naukowe wskazują, że wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Dlatego np. w formie sosu czosnkowego powinien być często spożywany w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na ciężkostrawność nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.

Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka. Jako produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Jogurt ten powstaje poprzez fermentacje mleka, dlatego to również świetne źródło probiotyków.

Wartości odżywcze sosu do shoarmy

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w sosie do shoarmy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany przyswajalne
4.77 g
9.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcze nasycone
1.60 g
3.20 g
Tłuszcze nienasycone
7.34 g
14.69 g
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do shoarmy 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do shoarmy

Lista alergenów dla sosu do shoarmy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

W przepisie na sos do shoarmy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sosu do shoarmy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
150 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Majonez
25 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Ketchup
25 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Jak oceniasz przepis na sos do shoarmy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób