Sos do shoarmy

Opublikowano: 26.08.2022 r., 0:37 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos do shoarmy w czarnej miseczce ustawionej na talerzu z shoarmą
Sos do shoarmy
Sos do shoarmy to obowiązkowy dodatek, który wzbogaca pyszną shoarmą w dodatkowe smaki. Jest najlepszy do mięsa, ale równie dobrze smakuje do kanapek czy sałatek.
Przygotowanie 10 min
351 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jogurt grecki pełnotłusty (150 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Majonez (25 g)
  • Ketchup (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, miseczka

Przepis na sos do shoarmy krok po kroku

W miseczce wymieszaj jogurt, majonez i ketchup.

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miseczki.

Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sos do shoarmy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu do shoarmy

Sos do shoarmy to obowiązkowy dodatek, który wzbogaca pyszną shoarmą w dodatkowe smaki. Jest najlepszy do mięsa, ale równie dobrze smakuje do kanapek czy sałatek.

Ten prosty przepis na sos do shoarmy jest bardzo szybki w wykonaniu. Potrzebne składniki na ten domowy sos to czosnek, majonez, ketchup i jogurt grecki.

Jeśli chcesz, możesz dip czosnkowy również wzbogacić dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Sos do shoarmy świetnie smakuje z dodatkiem świeżej mięty, koperku lub bazylii. Wówczas świeże zioła rozdrobnij razem z czosnkiem. Z suszonych ziół warto dodać oregano lub również bazylię. Przed dodaniem zaparz je chwilę i dobrze odcedź, by oddały smak do sosu, a nie tylko „strzelały” między zębami. Taki zabieg sprawi, że sos czosnkowy będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Przepis ten możesz wzbogacić również o czosnek granulowany, co nada dodatkowej ostrości.

Aby wykonać podstawowy sos najpierw w miseczce wymieszaj jogurt, majonez i ketchup. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić sos do shoarmy. Sami widzicie, że to dobry i łatwy w wykonaniu sos majonezowy.

Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkiej ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia. Badania naukowe wskazują, że wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Dlatego np. w formie sosu czosnkowego powinien być często spożywany w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na ciężkostrawność nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.

Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka. Jako produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Jogurt ten powstaje poprzez fermentacje mleka, dlatego to również świetne źródło probiotyków.

Alergeny w sosie do shoarmy

Lista alergenów dla sosu do shoarmy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sosu do shoarmy

na 100g gotowej potrawy

Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
175.79
351.57
Białko (g)
5.78
11.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
13.69
27.38
Węglowodany przyswajalne (g)
13.56
27.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.09
22.18
Tłuszcze nasycone (g)
2.69
5.38
Tłuszcze nienasycone (g)
8.40
16.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.91
5.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.49
10.99
Cholesterol (mg)
5.00
10.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
37.86
75.71
Witamina B6 (mg)
0.12
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.74
Witamina C (mg)
1.97
3.95
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina E (mg)
0.89
1.79
Retinol (µg (mcg))
33.93
67.86
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.20
0.40
Niacyna (mg)
0.35
0.71
Foliany (µg (mcg))
5.38
10.76
Beta karoten (µg (mcg))
43.57
87.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
210.81
421.62
Potas (mg)
135.64
271.29
Wapń (mg)
82.79
165.57
Fosfor (mg)
90.74
181.48
Magnez (mg)
10.00
20.00
Żelazo (mg)
0.15
0.30
Cynk (mg)
0.39
0.77
Miedź (mg)
0.04
0.08
Mangan (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: ketchup.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do shoarmy 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do shoarmy

Koszt składników
15.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
150 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Majonez
25 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Ketchup
25 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Koszt składników
15.60