Sos do sałatki z tuńczykiem

Opublikowano: 08.06.2022 r., 14:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos do sałatki z tuńczykiem podany w słoiczku.
Sos do sałatki z tuńczykiem
Sos do sałatki z tuńczykiem to doskonały dodatek, który odmieni każdą sałatkę w danie naprawdę wyjątkowe i pełne smaku. Jest prosty, ae bardzo aromatyczny.
Przygotowanie 10 min
561 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Miód (5 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Ocet winny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek, tymianek, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
rózga, miseczka

Przepis na sos do sałatki z tuńczykiem krok po kroku

Ocet wlej do miseczki, dodaj sól i pieprz.

Dodaj miód i dokładnie rozmieszaj.

Wlewaj powoli olej i za pomocą rózgi intensywnie mieszaj, by składniki dobrze się połączyły.

Dodaj posiekane zioła i zamieszaj.

Jak oceniasz przepis na sos do sałatki z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu do sałatki z tuńczykiem

Sos do sałatki z tuńczykiem to doskonały dodatek, który odmieni każdą sałatkę w danie naprawdę wyjątkowe i pełne smaku. Jest prosty, ae bardzo aromatyczny.

Przepis na sos do sałatki z tuńczykiem to najlepszy dodatek, który odmieni każdą sałatkę. Sos winegret jest niezwykle popularnym dressingiem, którego używa się do różnego rodzaju sałat. Choć dobrze znany, bardzo często jego wersja odbiega od tej klasycznej, która robiona jest na bazie tylko 2 lub trzech składników. Ten sos jest tak dobry, że podkręci smak każdej, nawet nudnej sałatki. Idealnie współgra z orzechowym smakiem rukoli, jednak można go używać do wszystkich gatunków sałaty, gdyż jest bardzo uniwersalny. W tej wersji robiony jest bez musztardy, dzięki czemu bliżej mu do klasycznej opcji, a w dodatku jest mniej kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny. Najlepiej przygotować go zaraz przed podaniem, bo gdy będzie czekał zbyt długo, rozwarstwi się i nie będzie wyglądał zbyt estetycznie i po raz kolejny trzeba go będzie dobrze wymieszać, co będzie tylko dodatkową pracą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos do sałatki z tuńczykiem, by był domowy, szybki i łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w swojej szafce. Ten przepis podstawowy jest tak łatwy, że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Nie trzeba do niego żadnych specjalnych sprzętów czy umiejętności. Wystarczy tylko miseczka i rózga. Jeżeli nie chce się tracić czasu na dokładne mieszanie sosu, można użyć blendera, który zadba o odpowiednią konsystencję i fakturę. To dobry sos dla wszystkich miłośników kulinarnego minimalizmu. Choć prosty, zupełnie nie jest banalny. Ze względu na obecność tylko kilku składników jest bardziej uniwersalny. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałaty. Zmieni nawet najnudniejszą, w prawdziwe arcydzieło kulinarne. Spokojnie, nie musisz posiadać długiego kulinarnego doświadczenia, by sobie z nim poradzić. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Połączenie szczypiorku, tymianku i natki pietruszki z miodem sprawia, że wszystko smakuje wprost wybornie. Dodatkowo zioła te ze względu na dużą ilość antyoksydantów i witaminy C świetnie współgrają ze zdrowymi buraczkami.

Alergeny w sosie do sałatki z tuńczykiem

Lista alergenów dla sosu do sałatki z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze sosu do sałatki z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
468.29
561.95
Białko (g)
1.05
1.26
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
5.33
6.40
Węglowodany przyswajalne (g)
4.35
5.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
1.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
50.25
60.30
Tłuszcze nasycone (g)
8.37
10.05
Tłuszcze nienasycone (g)
41.88
50.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
36.57
43.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.32
6.38
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
106.50
127.80
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
31.87
38.24
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
7.20
8.64
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.05
Niacyna (mg)
0.33
0.40
Foliany (µg (mcg))
42.92
51.50
Beta karoten (µg (mcg))
1276.67
1532.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
11.62
13.95
Potas (mg)
153.46
184.15
Wapń (mg)
39.96
47.95
Fosfor (mg)
20.50
24.60
Magnez (mg)
16.04
19.25
Żelazo (mg)
1.62
1.95
Cynk (mg)
0.29
0.34
Miedź (mg)
0.05
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do sałatki z tuńczykiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do sałatki z tuńczykiem

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
5 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 5 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Ocet winny
15 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Koszt składników
45.00