Sos do sałatki z musztardą
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Ocet winny (15 ml)
- Musztarda miodowa (20 g)
Przepis na sos do sałatki z musztardą krok po kroku
Ocet wlej do miseczki, dodaj sól i pieprz.
Dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj.
Wlewaj powoli olej i za pomocą rózgi intensywnie mieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
- Sałatka gyros
- Sałatka jarzynowa
- Sałatka z tuńczykiem
- Sałatka z winogronem i kurczakiem
- Sałatka z kurczakiem
- Sałatka cezar
- Sałatka z makaronem
- Sałatka z zupek chińskich
- Sałatka na grilla
- Sałatka z burakiem
- Sałatka z porem
- Sałatka z cukinii
- Sałatka z brokułem
- Sałatki z makaronem ryżowym
- Sałatka ziemniaczana
- Sałatka z selera naciowego
- Sałatka warzywna
- Sałatka z rukoli
- Sałatki
Więcej informacji na temat sosu do sałatki z musztardą
Sos do sałatki z musztardą to doskonały dodatek, który pasuje do sałatek mięsnych i tych jarskich. Jest smaczny, prosty i niezwykle ciekawy. Smakuje fantastycznie. Choć dobrze znany, bardzo często jego wersja odbiega od tej klasycznej, która robiona jest na bazie tylko 2 lub trzech składników. Ten sos jest tak dobry, że podkręci smak każdej, nawet nudnej sałatki. Idealnie współgra z orzechowym smakiem rukoli, jednak można go używać do wszystkich gatunków sałaty, gdyż jest bardzo uniwersalny.
Przepis na sos do sałatki z musztardą to doskonały pomysł na urozmaicenie warzywnej sałatki. Jego głównym składnikiem jest oczywiście musztarda, która w otoczeniu oliwy sprawdza się naprawdę wspaniale. Ten przepis podstawowy jest tak łatwy, że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Nie trzeba do niego żadnych specjalnych sprzętów czy umiejętności. Wystarczy tylko miseczka i rózga. Jeżeli nie chce się tracić czasu na dokładne mieszanie sosu, można użyć blendera, który zadba o odpowiednią konsystencję i fakturę. To dobry sos dla wszystkich miłośników kulinarnego minimalizmu. Warto zrobić sos winegret z octem winnym, który świetnie smakuje i naprawdę dobrze komponuje się z oliwą z oliwek. W takim wydaniu ten sos jest naprawdę wspaniały. I choć prosty, zupełnie nie jest banalny. Ze względu na obecność tylko kilku składników jest bardziej uniwersalny. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałaty. Zmieni nawet najnudniejszą, w prawdziwe arcydzieło kulinarne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos do sałatki z musztardą, by był pyszny, a przy okazji w pełni domowy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Ta łatwa receptura pozwoli ci wyczarować najlepszy dodatek do sałatki. Najlepiej przygotować go zaraz przed podaniem, bo gdy będzie czekał zbyt długo, rozwarstwi się i nie będzie wyglądał zbyt estetycznie i po raz kolejny trzeba go będzie dobrze wymieszać, co będzie tylko dodatkową pracą. Dowiesz się z niego jak przygotować fantastyczny i bardzo łatwy winegret, który będzie idealnym dopełnieniem wszystkich sałatek. Ten dressing z oliwy i musztardy jest wspaniałym dodatkiem.
Alergeny w sosie do sałatki z musztardą
Lista alergenów dla sosu do sałatki z musztardą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
Wartości odżywcze sosu do sałatki z musztardą
To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.